• Turkhane Logo

Yargıtay da tecavüz, şiddet ve şantajı ‘haksız tahrik’ saymadı

Sistematik olarak şiddet gördüğü ve mahkemede 'tecavüz uğradım' beyanı verdiği halde Nurettin Gider'i öldürmekten müebbet hapis alan Nevin Yıldırım'ın cezası Yargıtay tarafından onandı.

13:27 23 Mayıs 2019 Perşembe
Yargıtay da tecavüz, şiddet ve şantajı ‘haksız tahrik’ saymadı
Sistematik olarak şiddet gördüğü ve mahkemede 'tecavüz uğradım' beyanı verdiği halde Nurettin Gider'i öldürmekten müebbet hapis alan Nevin Yıldırım'ın cezası Yargıtay tarafından onandı.



Isparta’da kendisine sistematik tecavüz, şiddet ve şantaj uygulayan Nurettin Gider’i öldürdüğü için müebbet hapis cezası alan Nevin Yıldırım’ın cezası Yargıtay tarafından onandı. Oy çokluğuyla verilen kararda kadın üyenin, “haksız tahrik” şerhi koyması dikkat çekti.

Evrensel Gazetesi’nden Burcu Yıldırım’ın haberine göre, kadın üyenin kararının sevindirici olduğu yorumu yapılabilir. Aynı zamanda Yargıtay’dan en azından “iyi hal indirimi” vermesini beklediklerini söyleyen Nevin Yıldırım’ın Avukatı Fatoş Hacıvelioğlu, Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını ifade etti.


MAHKEME ‘TECAVÜZE UĞRADIM’ BEYANINI DİKKATE ALMADI

Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesinin failin yakınları tarafından verilen ifadelere dayanak, adli tıp raporlarını ve Nevin’in her defasında “Tecavüze uğradım” beyanını dikkate almadan verdiği müebbet cezasını Yargıtay ilk kararında bozmuştu. Yerel mahkemenin tekrar aynı cezayı vermesiyle ikinci kez Yargıtay’a gelen dava, 1. Ağır Cezada görüldü. 16 Mayıs tarihinde görülen davanın sonucu bugün (23 Mayıs) Yargıtay tarafından açıklanırken, Nevin’e oy çokluğu ile müebbet cezası verildi. Yargıtay’da bulunan kadın üyenin ise karara haksız tahrik şerhi koyması dikkat çekti. Haksız tahrik uygulansaydı Nevin Yıldırım tahliye edilecekti.

‘HAKSIZ TAHRİK UYGULANSAYDI NEVİN TAHLİYE EDİLECEKTİ’

Kararı Evrensel’e değerlendiren Avukat Fatoş Hacıvelioğlu, yerel mahkemenin kararının bozulmasını en azından iyi hal indirimi verilmesini beklediklerini söyledi.  Hacıvelioğlu, kadın üyenin kararını olumlu ve sevindirici bulurken “Eğer haksız tahrik uygulansaydı, Nevin’in şuan tahliye edilmesi gerekiyordu. Bu kararla birlikte erkek adalet sonucuna vardıklarını düşünüyorum. Yargının her aşamasından sabıkası olan erkeklere bile iyi hal indirimi uygulanırken, Nevin’e uygulanmaması adalet ve eşitlikle açıklanabilecek bir sonuç değil” diye konuştu.

NEVİN YILDIRIM DAVASINDA NELER VARDI?

Isparta’nın Yalvaç ilçesine bağlı Korukaya köyünde Nevin Yıldırım, kendisine cinsel saldırıda bulunan Nurettin Gider’i 28 Ağustos 2012 tarihinde öldürmek zorunda kalmıştı. “İyi hal” ve “haksız tahrik” indirimleri uygulanmayan Yıldırım’a 2015 yılında müebbet hapis cezası verildi. Yargıtay tarafından kararın bozulması ardından duruşma Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesinde 3 Ocak 2018 tarihinde yeniden görülmeye başlandı.

Ancak yerel mahkeme tekrar Yıldırım’a müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmedince dosya bir kez daha Yargıtay’a taşındı. Bu kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararın onanması yönünde görüş bildirerek dosyayı Yargıtay 1. Ceza Dairesine gönderdi. 16 Mayıs’ta Yargıtay 1.Ceza Dairesinde görülen duruşmada, Nevin’in avukatları kararın bozularak “haksız tahrik” ve “iyi hal” hükümlerinin uygulanmasını talep etti.

Son güncelleme: 13:27 23.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı