• Turkhane Logo

Van’da 15 günlük yasak kararı

Van Valiliği, ‘mazbata krizi’yle kentte başlayan protestolardan sonra eylem yasağı kararı aldı. Valilik ayrıca kente giriş çıkışlara izin vermeyeceğini de duyurdu.

08:50 03 Nisan 2024 Çarşamba
Van’da 15 günlük yasak kararı
Van Valiliği, ‘mazbata krizi’yle kentte başlayan protestolardan sonra eylem yasağı kararı aldı. Valilik ayrıca kente giriş çıkışlara izin vermeyeceğini de duyurdu.





DEM Parti, Van’da Büyükşehir Belediyesi ile üçü merkez 13 ilçe belediyesinin tamamını kazandı. Kesin olmayan sonuçlara göre, Van’da Abdullah Zeydan 220 bin 919 adayı AKP adayı Abdulahat Arvas 108 bin 802 oy aldı.



Seçilen Van Büyükşehir Belediye başkanı Abdullah Zeydan’ın memnu hakkı Adalet Bakanlığı’nın mesai bitimine beş dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındı.



Memnu, diğer bir deyişle yasaklanmış haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışındaki kanunlar gerekçesiyle mahrum edildiği hakları anlamına geliyor. Seçimi kazanan Abdullah Zeydan, memnu hakların iadesinin iptal edilmesiyle siyasi yasaklı konumuna düşüyor.



Van İl Seçim Kurulu, Zeydan’ın siyasi yasağının iptali kararının kaldırılmasından sonra mazbatayı ikinci en çok oyu alan AKP adayı Arvas’a verilmesine karar verdi.



Karardan sonra kentte protestolar başladı. Valilik protestolardan sonra 15 gün eylem yasağı getirdi. Van’a giriş-çıkışa da izin verilmeyeceğini duyurdu.



Valiliğin X’te yaptığı açıklama şöyle:



”Van ili coğrafi sınırları içerisinde 03/04/2024 tarihinden geçerli 17/04/2024 tarihi de dâhil olmak üzere (15) gün süre ile; Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanunun ilgili hükümlerine istinaden yasaklanması,



Yine Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasaklanması,



Yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen paylaşımlarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesi hususunda Valilik makamınca karar alınmıştır.”

Son güncelleme: 08:50 03.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı