• Turkhane Logo

Umutlar tükendi, Yabancı ekipler dönüyor

Türkiye’ye gelen yabancı arama kurtarma ekipleri yavaş yavaş ülkelerine dönmeye başladı

15:44 13 Şubat 2023 Pazartesi
Umutlar tükendi, Yabancı ekipler dönüyor
Türkiye’ye gelen yabancı arama kurtarma ekipleri yavaş yavaş ülkelerine dönmeye başladı

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 99 ülkeden yardım teklifi geldiğini açıklayan Dışişleri Bakanlığı, depremden etkilenen 10 ilde toplam 74 ülkeden arama kurtarma ekiplerinin görev yaptığını açıkladı. Bakanlık, sahada görev yapmakta olan yabancı personel sayısının ise 9 bin 793 olduğunu aktarıldı.
Yabancı arama kurtarma ekipleri umutların azaldığı 8. günde Türkiyeden ayrılmaya başladı. 
Onlarca kişiyi kurtaran İspanyol ekip, arama kurtarma faaliyetlerine son verdi ve İspanya’ya dönüş yaptı.İ spanyanın Uluslararası Doğal Afet Kurtarma Grubu (USAR), ülkesine dönüş öncesi son paylaşımı yaptı. Paylaşımda, Bizde ömür boyu iz bırakacak bu görevi geride bıraktık ifadeleri kullanıldı.

ALMANLARDA DÖNDÜ
Alman Teknik Yardım Kuruluşu, 50 kişilik ekibin Türkiyedeki çalışmalarını sonlandırığını açıkladı THWnin Yurtdışı Kurtarma Hızlı Müdahale Birimi (Seeba) gönüllüleri Çarşamba gecesi afet bölgesine ulaşmıştı. Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiyede bulunan Alman yardım kuruluşları ISAR Germany ve köpekli kurtarma kuruluşu BRHnin ortak ekibi de Almanyaya döndü. 
BRH Başkanı Jürgen Schart, kuruluşun bugüne kadarki en kapsamlı yurtdışı görevini yerine getirdiğini belirtirken, ISAR Almanya Genel Müdürü Michael Lesmeister de, gönüllülerin çalışmalarından övgüyle söz ederek, İnsanları kurtarabilmek için tükenmenin eşiğine gelene kadar çalıştılar ifadesini kullandı.
YUNAN EKİPTE ÇALIŞMALARINI BİTİRDİ 
Türkiye’ye yardım için gelen Yunan arama-kurtarma ekipleri de ülkelerine döndü . 2 ekip askeri uçakla bölgeden ayrılırken  Araçlar ve teçhizatlar ise sivil bir uçakla taşındı. dedi.
Yunanistan Ulusal Acil Bakım Merkezinden (EKAB), 4 doktor ve hemşirelerin de aralarında bulunduğu ilk EMAK ekibi 2 arama-kurtarma köpeği ile çalışmalara katılmak üzere 6 Şubatta Türkiyeye gitmişti. EMAKın 2nci ekibi ise iki gün sonra 15 itfaiyeci, bir arama-kurtarma köpeği ve çeşitli ekipmanlarla deprem bölgelerine ulaşmıştı. Yunanistan bölgede  insani yardım faaliyetlerine devam ediyor .


İsrailden gelen United Hatzalah ekibi de daha önce güvenlik gerekçesi ile  İsraile dönme kararı almıştı  İsrail ordusuna bağlı arama kurtarma ekipleri de  İsraile döndüler 
İsrailin Ankara Büyükelçiliğinin verdiği bilgiye göre, İsrailin bölgede kurduğu sahra hastanesi ise depremde yaralanan yurttaşlara hizmet vermeye devam edecek. Açıklamada, İsrail arama kurtarma ekibinin altı günde 19 kişiyi enkaz altından çıkardığı da ifade edildi

Son güncelleme: 15:44 13.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı