• Turkhane Logo

Ulaştırma Bakanlığı metroları İBB'ye devretmeyecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Ulaştarma ve Altyapı Bakanlığı arasındaki metro tartışması büyüyor.

13:14 12 Eylül 2021 Pazar
Ulaştırma Bakanlığı metroları İBB'ye devretmeyecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Ulaştarma ve Altyapı Bakanlığı arasındaki metro tartışması büyüyor.


Bakanlığın, yapımı devam eden 37,5 kilometre uzunluğundaki dokuz istasyonlu Gayrettepe Havalimanı ile 31,5 kilometre uzunluğundaki yedi istasyonlu Halkalı- Havalimanı metro hatlarını İBBye devretmemeye hazırlanıyor.

BirGün gazetesinin haberine göre, bakanlık söz konusu hatları işletmek için şirket kuruyor ve bu doğrultuda Metrol İstanbul A.Şden personel transfer etti.


Habere göre, şirket için AKPli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın onayı bekleniyor. Bakanlık, devretmemeye hazırlandığı metro hatları için de İstanbul Karttan farklı bir bilet ve ödeme sistemi planlıyor.

Raylı Sistem Daire Başkanı Doç. Pelin Alpkökin, Ulaştırma Bakanlığı’nın İstanbul’da yapımı devam eden beş yeraltı metro projesi bulunuyor. Bunlardan 3’ü İBB Metro İstanbul A.Ş. tarafından işletilen metro ağına sinyal ve araç ile tam entegre olan hatlar dedi ve ekledi:

Diğer bir ifadeyle mevcut metro hatlarının devamı, uzatması niteliğinde olup, sinyal ve araç testleri Metro İstanbul A.Ş. yönetiminde yapılacak ve tamamlandığında işletilmek üzere İBB’ye teslim edilecek. Bu üç hattın test ve devreye alma süreçleri için Ulaştırma Bakanlığı ve ibb görüşmeler yapıyor. Bu hatlar tamamlandığında maliyetleri İBB’nin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan yüzde 5 oranında kesilerek Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarılacak.Ulaştırma Bakanlığı’nca yapımı devam eden ve İstanbul Yeni Havalimanı’na giden diğer iki metro hattının Ulaştırma Bakanlığı tarafından işletileceği ve bunun için bir şirket kurulacağı söyleniyor. Bu sebeple son iki yılda Metro İstanbul A.Ş.’den birçok teknik kadro bu şirkete geçmek için istifa etti. Söz konusu bu iki hattın test ve devreye alma süreçleri ve işletilmesi için Ulaştırma Bakanlığı’ndan İBB’ye herhangi bir talep gelmedi.”

Son güncelleme: 13:14 12.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı