• Turkhane Logo

TRT, 15 Temmuz gecesi: Anne bunlar kimin askeri?

Sürgün gazeteci Musa Taşpınar, 15 Temmuz gecesi TRT’de sözde darbe bildirgesinin okutulduğu stüdyonun rejisinde görevli bir kadın çalışan ve oğlunun 'değişen' hayatlarını yazdı.

14:50 15 Temmuz 2023 Cumartesi
TRT, 15 Temmuz gecesi: Anne bunlar kimin askeri?
Sürgün gazeteci Musa Taşpınar, 15 Temmuz gecesi TRT’de sözde darbe bildirgesinin okutulduğu stüdyonun rejisinde görevli bir kadın çalışan ve oğlunun 'değişen' hayatlarını yazdı.





Taşpınar’ın kişisel ‘Medium’ sitesinde “Anne bunlar kimin askeri?” başlığıyla yayımladığı yazı şöyle:



YAPMADIKLARINDAN “KAHRAMAN” OLANLAR VE… 



“Erdoğan’ın gözünden düşmüş eski siyasetçiler, koltuğunu sağlama almak isteyen bürokratlar, yeni vekiller veya bakanlar bugünlerde her konuşmasına, her sosyal medya paylaşımına 15 Temmuz’la başlıyor. Gülen cemaati mensubu kişilere yönelik içlerinde biriktirdikleri husumeti; hukuksuzluk ve yeni kırım taleplerini en yüksek perdeden seslendirmekten çekinmiyorlar. Herkesin içindeki kini ve nefreti saçması açısından önemli günlerden geçiyoruz.



Erdoğan ve adamları 15 Temmuz ile ilgili bir hikâye yazdılar ve halkı da büyük oranda buna inandırdılar. Ama bu hikâye darbe gecesini yaşamış insanların anlatımlarıyla tel tel dökülüyor. Darbe gecesi yapmadıkları şeylerle bile kahraman ilan edilenlerin ortada dolaştığı bir ülkede, 11 yaşındaki bir çocuğun o meşum gecede kafasına silah dayandığını kimse bilmez, misal.



DARBECİLER GELMEDEN DAKİKALAR ÖNCE



Darbe bildirisinin okunduğu TRT’nin canlı yayın stüdyosunda annesinin yanında olan 11 yaşındaki Ö. T. de vardı 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece. Annesi tarafından darbenin hemen öncesinde Ö.’in stüdyodan bir fotoğrafı paylaşılır. Her şeyden habersiz Ö., telefonunda oyun oynamaktadır. Aradan yarım saat geçtikten sonra kıyamet kopacağından habersizdir. Darbeci askerler içeri girdiğinde canlı yayın stüdyosunda bulunan herkes yere yatırılır. Ö. de onların arasındadır. Daha sonra canlı yayın yapacak personel dışındakiler stüdyo dışına çıkarılır. Ö.’in annesi yayını sürdürecek kişilerden birisidir.



Ö. T.’nin annesinin yanında, kafalarına silah dayanmış olarak darbe bildirisinin okunduğu canlı yayını izler. Ardından Süleyman Soylu’nun beraberinde gelen ekibin canlı yayın stüdyosunda açıklama yapmasına şahit olur. Darbeyi bastırmak için gelen ellerinde döner bıçağı olan  grubun saldırısından son anda kurtulurlar. 11 yaşındaki Ö., sabah saat 06:00’ya kadar darbe gecesi yaşananlara TRT’nin Ankara stüdyolarında şahitlik yapar.https://www.youtube.com/embed/lEYz5Ifd-_M?feature=oembed



ANNE İHRAÇ EDİLDİ, GÖZALTINA ALINDI…



Ö.’in annesi Ö. T. ve TRT rejide görevli kişiler, darbecilere karşı çıkarak bu yayını TRT Genel Müdürü’nden talimat almadan yapamayacaklarını söylerler. Buna rağmen iktidar tarafından atanan TRT Haber sorumlusunun talimatıyla darbe yayını yapılır, bildiri okutulur.



Sonrası ne mi oldu? 11 yaşındaki çocuğuyla birlikte darbe gecesi görev yapan annesi Ö. T., Bank Asya’ya çocukların okul taksitini yatırdığı, eşi cemaat kurumlarında çalıştığı gibi gerekçelerle önce açığa ve ardından 15 Temmuz’un birinci yıldönümünde gözaltına alındı. TRT davasının en önemli tanığı olmasından mıdır nedir, adli kontrolle serbest bırakıldı. İlk derece mahkeme ve istinafta oy birliğiyle beraat etmesine rağmen savcı tarafından dosya Yargıtay’a taşındı. Dosya halihazırda Yargıtay’da incelemeyi bekliyor.



SÜRGÜN BABA, TAKSİCİ ANNE, ALMANCA ÖĞRENEN Ö…



Rejimin kolluk ve yargı kuvvetleri bir süre sonra Ö.’in babasını Gülen cemaati mensubu olduğu iddiasıyla gözaltına alır ve tutuklar. Ö.’in babası bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmesinin ardından Türkiye’den ayrılır. Ö. ve kardeşleri bir süre sonra aile birleşimi yoluyla babasının yaşadığı ülkeye gider.



Bu süre içerisinde üç kez ameliyat olan anne Ö. T., geçimini sağlamak için taksi şoförlüğü yaparken geçirdiği trafik kazası nedeniyle de elinin biri büyük oranda kullanamaz duruma gelir.



O çocuğa ne mi oldu?



Ö. şimdi, iki sürgün kardeşi ve babasıyla birlikte yaşadığı Almanya’da dil öğrenmeye çalışıyor. 11 yaşındayken annesiyle birlikte kafasına silah dayanması gibi yıllarca unutulmayacak bir “deneyimi” kendi içinde yaşayarak…



Ö.’nin darbe gecesi askerlerin TRT stüdyosuna girdiğinde annesine sorduğu soruyu, biz de buradan soralım: “Anne bunlar kimin askeri?””

Son güncelleme: 14:50 15.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı