• Turkhane Logo

Tolga Şardan’ın ifadesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz’ın ismini neden verdi?

00:50 02 Kasım 2023 Perşembe
Tolga Şardan’ın ifadesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz’ın ismini neden verdi?





Gazeteci Murat Yetkin, Tolga Şardan’ın tutuklanırken ‘teyit edilmediği’ için yazısında yer vermediği, ancak ifadesinde adını anarak bahsettiği üst düzey yargı mensubuna dikkat çekti. Yetkin, “Tolga Şardan tutuklanırken ifadesinde öyle bir isim verdi ki yargıda her şey daha yeni başlıyor olabilir” ifadesini kullandı. Yetkin , ‘Acaba Şardan’ın yazısında teyit alamadığı için yazmadığı isim, savcılığa ifade verirken andığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz mıydı, değil miydi? diye sordu.



Gazeteci Tolga Şardan’ın, yargıdaki rüşvet, yolsuzluk ve diğer şaibeli işlerle ilgili MİT’in rapor hazırlayıp Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bilgilendirdiğini anlattığı yazısının ardından tutuklanmasının yankıları sürüyor. Deneyimli gazeteci Murat Yetkin, “Gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanırken ifadesinde verdiği isim” başlıklı yazısında dikkatleri İstanbul’daki üst düzey bir yargı mensubuna çekti. “Acaba Şardan’ın yazısında teyit alamadığı için yazmadığı isim, savcılığa ifade verirken andığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz mıydı, değil miydi?” diye soran Yetkin’e göre eğer o isim gerçekten de Şaban Yılmaz ise ‘yargıda her şey yeni başlıyor olabilir.’



Tolga Şardan’a soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıldığına dikkat çeken Yetkin, “Yazının taraflarından Cumhurbaşkanlığı Ankara’da, Adalet Bakanlığı Ankara’da, MİT Ankara’da, Şardan Ankara’da yaşıyor, olay bütünüyle Ankara’daki devlet işleyişini ilgilendiriyor, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının da Basın Suçlarını Soruşturma Bürosu var, ama soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılıyor” ifadelerini kullandı.



ŞARDAN, ‘ERDOĞAN ÇOK SİNİRLENDİ’ DEMİŞTİ 



Tolga Şardan’ın savcılıkta ifade verdiği sırada da teyit edilmemiş olduğu için haberinde yer vermediği bir iddiaya yer verdiğini söyleyen Yetkin, “Biraz açayım. Şardan yazısında Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yargıdaki yolsuzluk iddialarına dair çalışmasının sonuçlarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulduğunu bildirdikten sonra şu cümleyi yazmış: ‘Hatta Erdoğan’ın kendisine iletilen bilgiler kapsamında, İstanbul’da görevli üst düzey bir yargı mensubu ile ilgili aktarılan veriler sonrasında ‘hayal kırıklığı’ yaşadığını ifade ettiği ve söz konusu yargı mensubuna çok sinirlendiği belirtiliyor’” dedi.







‘BAHSETTİĞİ İSİM ŞABAN YILMAZ MIYDI?’ 



Tolga Şardan’ın söz konusu yazısında “teyit edilmediği” için isim vermediğini aktaran Yetkin, “Hatta yazı üzerine kendisini telefonla aradığımda ismin çok üst düzey olduğunu, iddiaların güçlü olduğunu ama teyidini alamadığı için yazmak istemediğini söylemişti. Acaba Şardan’ın yazısında teyit alamadığı için yazmadığı isim, savcılığa ifade verirken andığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz mıydı, değil miydi? Gazeteci Şardan’ın söz ettiği ismin Şaban Yılmaz olup olmadığını anlamanın, iddialar varsa ne olduğunu, gerçek mi iftira mı olduğunu anlamanın bir yolu var. O da yasal süreci başlatıp soruşturma açmak” dedi.



Şaban Yılmaz, Adalet Bakan Yardımcısı iken İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ın Aralık 2020’de Yargıtay üyeliğine (oradan da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla, iki ay sonra Anayasa Mahkemesi üyeliğine) atanmasıyla ve yine Cumhurbaşkanı imzasıyla onun yerine geçmişti.



TOLGA ŞARDAN NE DEMİŞTİ?



Tolga Şardan, söz konusu ifadesinde Şaban Yılmaz’la ilgili bölümde şunları söylemişti: “Eğer ben TCK 217. Madde hükmüne göre aykırı hareket etmiş olsaydım, söz konusu yazı içinde ulaştığım ama teyidini alamadığım ham bilgileri de kullanabilirdim. Hatta şunu söyleyeyim, bu bilgiler içinde İstanbul Çağlayan Adliyesi Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Şaban Yılmaz ile ilgili de kimi iddialar bulunmaktadır. Dolayısıyla ben art niyetli bir gazeteci olsaydım, tecrübesiz bir gazeteci olsaydım, bugün kamu görevlilerinin kişi hak ve özgürlüklerine yönelik hareket etmiş olurdum.”

Son güncelleme: 00:50 02.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı