• Turkhane Logo

Stoltenberg’den Erdoğan’a cevap: İsveç bütün şartları yerine getirdi, muhtırada AB üyeliği şartı yok

17:50 10 Temmuz 2023 Pazartesi
Stoltenberg’den Erdoğan’a cevap: İsveç bütün şartları yerine getirdi, muhtırada AB üyeliği şartı yok





AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin AB’de önünü açın, sonra biz de İsveç’in önünü açalım” sözlerine cevap veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Madrid Zirvesi’nde imzalanan Üçlü Muhtıra’da Avrupa Birliği (AB) şartının bulunmadığını söyledi.



NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında Madrid Zirvesi’nde imzalanan Üçlü Muhtıra’da yer alan tüm şartların İsveç tarafından yerine getirildiğini söyledi. Stoltenberg ayrıca Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ancak AB şartının üçlü muhtırada yer almadığını ifade etti.



NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından Madrid Zirvesi’nde imzalanan Üçlü Muhtıra’da yer alan tüm şartların İsveç tarafından yerine getirildiğini belirtti.



AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin AB’de önünü açın, sonra biz de İsveç’in önünü açalım” açıklamasına da değinen Stoltenberg, Madrid Zirvesi’nde imzalanan Üçlü Muhtıra’da AB şartının bulunmadığını söyledi.



NATO Zirvesi’nde Ukrayna’ya yönelik desteğin arttırılacağını ve Ukrayna konusunda kararlar alınacağını vurgulayan Stoltenberg, “Ukrayna’yı NATO’ya yaklaştıracağız” ifadesini kullandı. Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna ile siyasi bağlarını geliştireceğini belirterek, “Başkan Zelenskiy, yeni NATO-Ukrayna Konseyi’nin açılış toplantısında bize katılacak. Müttefikler, yarın Ukrayna’nın NATO üyeliğine giden süreci ele alacaklar” dedi.



“İSVEÇ BÜTÜN ŞARTLARI YERİNE GETİRDİ”



Stoltenberg, İsveç’in de bir an önce ittifaka katılmasını beklediklerini belirterek, sürecin bir sonraki adımı olarak bugün Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüşeceğini söyledi.



Erdoğan’ın İsveç’in üyeliği konusunda AB şartına ilişkin konuşan Stoltenberg, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olma isteğini destekliyorum” dedi.



Ancak AB şartının Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından Madrid Zirvesi’nde imzalanan Üçlü Muhtıra’da yer almadığını söyleyen Stoltenberg, İsveç’in muhtıradaki bütün şartları yerine getirdiğini belirtti.



Birkaç hafta önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini hatırlatan Stoltenberg, “Vilnius’ta İsveç’in üyeliği konusunda olumlu bir karar almak hala mümkün” ifadesini kullandı.

Son güncelleme: 17:50 10.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı