• Turkhane Logo

Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenler anıldı, aileler zaman aşımına karşı mücadele ediyor

18:00 02 Temmuz 2023 Pazar
Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenler anıldı, aileler zaman aşımına karşı mücadele ediyor





Sivas Katliamı’nın 30’uncu yıldönümünde hayatını kaybedenler düzenlenen törenlerle anıldı. Binlerce kişinin, “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta”, “Sivas’ı yakanlar, AKP’yi kuranlar” ve “Madımak Oteli müze olacak” sloganları atarak gerçekleştirdiği yürüyüşte Madımak Oteli’nin “Utanç Müzesi” olması talebi dile getirildi. Katliamda yakınlarını kaybeden aileler ise davanın zaman aşımına uğramaması için mücadele ediyor.



Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde öldürülenleri anmak için bugün binlerce kişinin katıldığı anma töreni düzenlendi.



“Sivas’ı unutma, unutturma”, “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas’ı yakanlar, AKP’yi kuranlar”, “Madımak Oteli müze olacak” sloganları atan binlerce kişi önce Madımak Oteli’ne yürüdü. CHP’li vekillerin de katıldığı anma etkinliğinde ‘otelin utanç’ müzesi yapılması talep edildi. Katliamda hayatını kaybedenler için Sivas’ın yanı sıra Türkiye’nin çeşitli kentlerinde de anma törenleri düzenlendi.



Sivas’taki anmada Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sivas Şubesi önünde toplananlar, katliamın yaşandığı Madımak Oteli’ne doğru sloganlar atarak yürüdü. Ardından yaşamını yitirenlerin anısına Madımak Oteli’nin bulunduğu Bilim ve Kültür Merkezi önüne karanfiller bırakarak, saygı duruşunda bulunuldu.



Oğlu Murat Gündüz’ü katliamda kaybeden Mehmet Gündüz, burada bir konuşma yaptı. Gündüz, Utanç Müzesi kurulması için mücadelelerinin süreceğini belirterek, “Biz buradan ölünceye kadar gitmeyeceğiz. Madımak, Utanç Müzesi olana kadar mücadelemiz devam edecek. Birlik, beraber olmak zorundayız. Her geçen gün karanlığa gidiyoruz. Bu karanlık bizi yutacak. Birlik beraberlik olmazsak bu bizi yutar” dedi.



Yürüyüşe katılan CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve CHP milletvekilleri, otelin yerine yapılan Bilim ve Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. Özgür Özel, açıklamasında “Yıllar süren hukuk garabetlerinin sonunda; bir insanlık suçu olmasına rağmen” firari 5 sanığın davasının 2012’de zaman aşımı nedeniyle düşürülmesini eleştirdi. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012’deki sözlerine işaret eden Özel, “Bugün ülkeyi yöneten devrin Başbakanı’nın ‘zaman aşımı pek çok davaya uygulanıyor, buna neden uygulanmasın’ demesiyle sonuçlarından duyduğu memnuniyeti söylemesi ile artık bu mahkeme milletin vicdanına; bu düzen bu devran döndükten sonraki gerçek adalete kaldı” şeklinde konuştu. Özel, “O güne kadar biz, adalet bayrağını taşımaya ve Sivas’ın hesabının sorulacağı güne kadar burada olmaya devam edeceğiz” dedi.



AİLELER ZAMAN AŞIMINDAN ENDİŞELİ



ANKA haber ajansına konuşan Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren sanatçı Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin de, “Bu travma ve bu acı nesiller boyu devredilecek. Ama eğer biz ‘Bundan sonra bir daha bu katliam yaşanmaz’ inancıyla yaşayabilirsek affedebiliriz” dedi. Gültekin, Sivas Katliamı’na ilişkin davaların zaman aşımına uğramaması için mücadele ettiklerinin de altını çizdi. “İktidarda, katliam yaşandığında DYP-SHP vardı. Sonrasında iktidarlar değişti. Ama bu dava süreci ve Madımak Katliamı’yla ilgili zihniyet değişmedi ne yazık ki. Biz Türkiye’de aranan sanıkların da Türkiye’de olmalarına rağmen bulunmadıkları, tutuklanmadıkları, mahkeme önüne çıkarılmadıkları zamanları yaşadık” ifadelerini kullanan Gültekin, Eylül’de görülecek davada zaman aşımına karşı mücadele ettiklerini söyledi. Gültekin, “Avukatımız Şenal Sarıhan’ın gayretiyle, hem tüm kurumlarımızın ve ailelerin gayretiyle buna karşı mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu dosyayı kapattırmamaya çalışıyoruz. Eylülde de bunları söyleyeceğiz” dedi.



Sivas Katliamı’na ilişkin açılan bir davanın duruşması 14 Eylül 2023’te görülecek. Eylül’de görülecek duruşma, davanın tekrardan zaman aşımına uğraması tehlikesini taşıyor.



Katliama ilişkin bugüne kadar yalnızca 124 kişi hakkında arasında dava açıldı. Uzun süren yargılamalar sonucunda 33 sanık idam cezası, 14 sanık 15 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldı. İdam cezasının kaldırılmasıyla birlikte 33 sanığın cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi. Katliam sanıklarının avukatlığını ise daha sonra AKP’de siyaset yapan birçok kişi üstlendi.



O dönemde Belediye Meclisi Üyesi olan Cafer Erçakmak’ın bulunduğu firari 5 sanığın davası ise 2012’de zaman aşımı nedeniyle düşürüldü. Mahkeme, katliamın insanlığa karşı suç olduğuna ilişkin müştekilerin talebini kabul etmedi. Dava sürecinde aranan sanıkların evlendiği, askere gittiği, belediyede işe girdiği ortaya çıktı.

Son güncelleme: 18:00 02.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı