• Turkhane Logo

Seçilmiş hekimlere ballı ücret uygulamasına tepki

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sağlık turizmi için kuracağı şirketçe seçilecek hekimler, döner sermayeden tavan uygulanmadan pay alacak. “Süper hekime süper maaş” diye duyurulan uygulamayı eleştiren TTB MK Başkanı Adıyaman, “Kaos yaşanacak” dedi

09:58 25 Temmuz 2018 Çarşamba
Seçilmiş hekimlere ballı ücret uygulamasına tepki
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sağlık turizmi için kuracağı şirketçe seçilecek hekimler, döner sermayeden tavan uygulanmadan pay alacak. “Süper hekime süper maaş” diye duyurulan uygulamayı eleştiren TTB MK Başkanı Adıyaman, “Kaos yaşanacak” dedi

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve bugün Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen torba yasa teklifinde, sağlık sektörü ile ilgili kritik bir düzenleme de yer aldı. Yeni düzenleme, döner sermaye tavan sınırı kaldırılarak hekimlerin yüksek ücret almasını sağlayacağı iddiasıyla “müjde” olarak duyuruldu. Kanser cerrahisi, organ nakli, beyin cerrahisi, kalp ve damar cerrahisi gibi özellikli tedavileri veren hekimler başta olmak üzere kamuda görev yapan “süper hekimlere süper maaş” ödenebileceği açıklandı. Yeni düzenleme ile hisselerinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığına ait Uluslararası Sağlık Hizmetleri unvanı ile bir anonim şirket (USHAŞ) kurulacak. Kuruluş amacı, “Uluslararası sağlık hizmetleri alanında Türkiye’de sunulan hizmetlerin tanıtımını yapmak, kamu ve özel sektörün sağlık hizmetine yönelik faaliyetlerini desteklemek ve koordine etmek” olarak açıklanan USHAŞ, uluslararası sağlık hizmetlerine ilişkin Sağlık Bakanlığı’na önerilerde bulunacak.

USHAŞ’ın belirleyeceği ‘süper hekimler’ Sağlık Bakanlığı’na önerilecek. Sağlık turizmi kapsamında yurtdışından gelecek hastaların tedavilerini üstlenen bu doktorlar, döner sermayeden tavan olmaksızın pay alacak.

‘Bu ücretler ödenemez’

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, BirGün’e yaptığı açıklamada, yeni düzenlemenin sakıncalarına dikkat çekti. Adıyaman, “Teklifle özellikli tıbbi hizmetler için döner sermayeden yapılacak ek ödeme beş kat artırılacak. Üniversitelerin tıp ve diş hekimliği fakültelerinde de ek ödeme tavanı artırılmaktadır. Ancak Sağlık Bakanlığı’nda çalışanlarla ilgili düzenlemede ‘artırılır’ denilmiş iken üniversitelerle ilgili düzenlemede ‘artırılabilir’ denilerek artırılmaması imkânı elde tutulmuştur. Bu uygulama ‘iyiymiş’ gibi görünse de ciddi bir kaos yaratacaktır. En yoğun çalışan hekimin aldığı para bu 200 bin liranın yakınından dahi geçmiyor. Mantıken bir hekimin bu kadar para alması mümkün değil” dedi.

‘Objektif kriter yok’
USHAŞ’ın belirleyeceği süper hekimlerin Sağlık Bakanlığı onayı ile şehir hastanelerinde çalışmaya başlayacağını belirten Adıyaman, şunları söyledi:

“Hem kamu hastanelerinde hem de üniversitelerde binlerce, alanında uzman, çok kritik ameliyatları gerçekleştiren çok iyi hekimler var. Hangi hekimlerin seçileceğine ilişkin objektif bir kriter yok. Objektif olmayan kriterlerle belirleyecekleri bin kadar hekimi şehir hastanelerine alacaklar. Sağlık turizmini geliştirmek için yurtdışından gelen hastaların ameliyatını yapan cerrah ve ekibine tedavi için alınacak paranın yüzde 50’sini vereceğiz diyorlar. Bu ameliyatlara girmeden önce de belli sayıda yerli hasta tedavi şartı aranıyor. Hekimler çok yoğun bir mesai ile karşı karşıya bırakılıyor. Kaldı ki bu cerrahların bir günde iki-üç kritik ameliyat yapması mümkün değil. Mümkün kılınmaya çalışılırsa da riskler açığa çıkar.”

‘İş barışı bozulur’
Adıyaman, seçilmişlerle diğerleri arasında iş barışının bozulacağından, abartılı maaş açıklamalarının yurttaşların hekimlere yönelik tepkisine yol açacağından kaygı duyduklarını da söyledi. Adıyaman, “Ben de süper hekime tedavi olmak istiyorum’ talebinin önüne nasıl geçilebileceği ise ayrı bir tartışma konusudur” dedi.

Son güncelleme: 09:58 25.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı