• Turkhane Logo

Rusya-İran ilişkilerinde stratejik ortaklık

Rusya ve İran, stratejik ortaklık konusunda ilişkilerini derinleştiriyor.

11:53 04 Nisan 2024 Perşembe
Rusya-İran ilişkilerinde stratejik ortaklık
Rusya ve İran, stratejik ortaklık konusunda ilişkilerini derinleştiriyor.

TURKHANE.COM- MOSKOVA 

İki ülke yetkilileri, ilişkileri yeni bir temelde güçlendirmeye yönelik kapsamlı bir anlaşma taslağı üzerinde anlaşmaya vardılar.
Rusya Dışişleri Bakanlığının ikinci Asya dairesi müdürü Zamir Kabulova göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisinin Ocak 2022de geliştirmeyi kabul ettiği bir belge olarak iki ülkenin ilişkilerini yeni bir stratejik ortaklık temeline taşıyacak.
Bu çerçevede, iki ülke arasındaki etkileşim çeşitli alanlarda güçleniyor. Özellikle, Rusyanın İsrailin Şamdaki İran diplomatik misyonuna saldırısıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyinde bir toplantı başlatması, Moskova ve Tahran arasındaki işbirliğinin derinleştiğinin bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Tahran da, Rusya ile daha aktif terörle mücadelede işbirliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.
İki ülke arasındaki bu yakınlaşma, özellikle 2022de Ukraynaya yönelik askeri operasyon ve uluslararası yaptırımların ardından gerçekleşiyor. Bu dönemde, Putinin İranı ziyareti ve Raisinin Rusyanın Moskovadaki temasları, ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmesi niyetini vurguladı.
Bu yakınlaşmanın ekonomik boyutu da önemlidir. İki ülke arasındaki ticaretin rekor seviyelere ulaşması ve gaz ve petrol sahalarının ortak geliştirilmesine yönelik anlaşmaların imzalanması, işbirliğinin artmasını sağlamıştır.

Son güncelleme: 11:53 04.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı