• Turkhane Logo

Ramazan, itikâf ayıdır

Fethullah Gülen Hocaefendi çeşitli zamanlarda 'Ramazan Ayını nasıl değerlendirmeliyiz ? sorusunu dile getirirken 'itikaf ' yapmayı da tavsiyeleri arasında sayıyor.

18:41 14 Mayıs 2020 Perşembe
Ramazan, itikâf ayıdır
Fethullah Gülen Hocaefendi çeşitli zamanlarda 'Ramazan Ayını nasıl değerlendirmeliyiz ? sorusunu dile getirirken 'itikaf ' yapmayı da tavsiyeleri arasında sayıyor.

Fethullah Gülen Hocaefendi yayınlanan son Bamteli sohbetinde Ramazan ayında yapılabilecekler arasında son 10 günde yapılan itikafı da saymıştı. Son sohbetinde Hocaefendi  itikafla ilgili Ramazan, itikâf ayıdır; çoğu insanın bir çeşit karantinada olduğu günümüzde bunu cebr-i lütfî bir halvet/uzlet fırsatı bilmeli ve evlerimizi halis niyetlerimizle bir nevi itikâf mahalli haline getirmeliyiz. dedi. Bir çok defa Ramazan ayında yapabilecekler için itikaf yapmayı tavsiye eden Hocaefendi geçtiğimiz yıl ki Bamteli Sohbetinde de  geniş bir şekilde itikafın tarifini yapmıştı ( RAHMET, ÜMİT VE BEREKET AYI RAMAZAN- 03.05.2019) 
Hocaefendi o sohbetinde  biraz daha fazla sıkıntılara katlanarak Ramazanın son on günü , farklı şekilde değerlendirme ifadesi ile itikafı tavsiye ediyor.  …

İşte Hocaefendinin o sözleri 
Bir de “itikâf” var; bu da Türkiye’de çok unutulan ibadetlerden birisi. Bunlar yapılıyor fakat büyük ölçüde kadavrası yapılıyor; işin hakikati ile yapılan şey arasında numara-drop uygunluğu yok. Bir de “itikâf” var; Ramazan’ın son on gününde, mescitlerde kalma şeklinde. Ama bugün bu ya hiç yok, ya o kadar azalmış ki, zannediyorum bunu -değil başkaları- imam da yapmıyor, müezzin de yapmıyor, Diyanet mensubu da yapmıyor, müftü efendi de yapmıyor, vaiz efendi de yapmıyor. “Oruç tutmak, yeter!” diyorlar; inşallah oruç tutuyorlardır, “Oruç tutmak, yeter!” falan diyorlar.

Evet, bir de itikâf var; tamamen o Hak dostlarının halvet hayatları gibi bir şey, itikâf. Bütün dünya ve mâfîhâdan -içindekilerden- sıyrılmak.. tamamen “görülüyor olma” mülahazasına kendini salmak; o akıntıya kendini salmak.. “Acaba görüyor olma mülahazası nasıl bir şey? Mir’ât-ı ruhuma nasıl aksedecek benim?” Hep o sevda ile koşmak… İtikâfa da böyle bakmalı!.. Orada, az yeme, az içme, hayrete varma, fânî olma, O’nu (celle celâluhu) bulma… İtikâf… Bu da biraz daha fazla sıkıntılara katlanarak, meseleyi farklı şekilde değerlendirme…

Son güncelleme: 18:41 14.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı