• Turkhane Logo

Özde değil sözde mücadele: Çıplak aramaya takipsizlik!

Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan İnsan Hakları Eylem Planı’nda çıplak arama ile ilgili mücadele kararı alınsa da uygulamada tam tersi yaşanıyor.

11:43 19 Temmuz 2021 Pazartesi
Özde değil sözde mücadele: Çıplak aramaya takipsizlik!
Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan İnsan Hakları Eylem Planı’nda çıplak arama ile ilgili mücadele kararı alınsa da uygulamada tam tersi yaşanıyor.


Saray’ın kararına rağmen Alev Şahin’in çıplak arandığı iddiasıyla yürütülen soruşturmaya takipsizlik verildi.

Kalitesiz beton kullandığı için ceza kestiği şirket sahibi tarafından adı KHK listesine konulan mimar Alev Şahin’in çıplak arandığı iddiasıyla üç memur hakkında savcılığa bulunduğu suç duyurusuna takipsizlik verildi. Verilen kararda, “Kurum görevlilerinin tüm işlemleri kanun ve yönetmelikler çerçevesinde mevzuata uygun olarak gerçekleştirdikleri anlaşılmaktadır” denildi.


“SOMUT, İNANDIRICI DELİL YOK”

Düzce ve Ankara Yüksel Caddesi’nde “işimi istiyorum” eylemleri nedeniyle eylül ayında tutuklanan ve geçen haftalarda tahliye edilen Şahin, Kayseri Cezaevi’nden duruşma için bir günlüğüne misafir olarak götürüldüğü Sincan Cezaevi’nde çıplak arandığını iddia etmişti. Şahin, çıplak aramaya ilişkin C.Ö., N.S. ile N.K. hakkında Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılığın suç duyurusuna ilişkin verdiği takipsizlik kararında, “Kurum görevlilerinin tüm işlemleri kanun ve yönetmelikler çerçevesinde mevzuata uygun olarak gerçekleştirdikleri, müştekinin iddiaları destekler nitelikte soyut iddiası dışında olay hakkında kamu davası açmaya esas somut yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığı, görevi ihmal suçu dahil herhangi bir kamu görevlisine veya başkasına atfı kabil bir kusur veya ihmal söz konusu olmadığı, bu nedenle Cumhuriyet Başsavcılığımızca takibi gerekecek başkaca bir husus bulunmadığı anlaşılmaktadır” denildi.

ÇIPLAK ARAMAYI YAPANLAR TANIK OLDU

Kararı Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’e değerlendiren Alev Şahin, “Kamerasız bir odada çıplak aramayı yapıyor sonra da işkenceyi yapanlar birbirlerine tanıklık yapıyor. Bu onursuzluğa karşı çıkınca da hapishane idaresi soruşturma açıp disiplin cezası veriyor. İnfaz Hâkimlikleri ise idarenin noteri gibi hareket ederek cezaları onaylıyor. Sistem tüm hapishanelerde genel olarak böyle işliyor. Hallacı Mansur’un sözleri o günkü hislerime tercüman oluyor; ‘Cehennem acı çektiğimiz yer değil, acı çektiğimizi kimsenin duymadığı yerdir.’ İşkenceye, çıplak aramaya cezasızlık sürdükçe acı çektiği duyulmayan daha nice işkence mağdurları olacaktır. İşkence suçtur ve asla cezasız kalmamalıdır” dedi.

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANINDA YER ALDI

AKP’nin uzun süre olmadığın iddia ettiği çıplak arama, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan İnsan Hakları Eylem Planındaki hedefler arasında yer aldı. Eylem planında, “Adli İşlemler ve Süreçlerde Bireylerin Onur ve Haysiyetleri ile Özel Hayatlarının Korunması” başlığı altında, üst ve beden aramalarının, insan onurunu zedelemeyecek şekilde uygulanması için kolluk görevlileri ve ceza infaz kurumu personeline düzenli eğitim verileceğinin altı çizildi.

ÇIPLAK ARAMA MECLİS RAPORUNA DA GİRDİ

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu üyeleri, Sincan Cezaevinde yaptıkları incelemelerle ilgili hazırladıkları raporda tutuklu ve hükümlülerin şikayetlerine yer verildi. Tutuklu ve hükümlülerin çıplak aramaya maruz kaldıkları rapora girerken, AKP’li üyeler çıplak aramanın usule uygun olduğunu savundu. Çıplak aramanın halen uygulandığını aktaran CHP’li üyeler bunun suç ve işkence olduğuna dikkat çekti.

SOYLU VE AKP’Lİ ÖZLEM ZENGİN YALANLAMIŞTI

Çıplak arama skandalı HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, Gülen Hareketi operasyonları kapsamında Uşak’ta gözaltına alınan 30 kadına uygulandığını Meclis kürsüsünde dile getirmesi sonrası gündeme geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “belgesi yok” diyerek iddiayı reddederken, dönemin AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise “Ben Türkiye’de çıplak arama olduğuna asla inanmıyorum, yok böyle bir şey” demişti. Bu sözlerin ardından farklı kesimlerden çok sayıda kadın cezaevlerinde maruz kaldıkları çıplak arama işkencesini anlatmıştı.

Son güncelleme: 11:43 19.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı