• Turkhane Logo

Osman Kavala'nın tutukluluğuna devam: Bir sonraki duruşma 17 Ocak'ta

Birleştirilen Gezi ve Çarşı davasında mahkeme, 1488 gündür Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

16:54 26 Kasım 2021 Cuma
Osman Kavala'nın tutukluluğuna devam: Bir sonraki duruşma 17 Ocak'ta
Birleştirilen Gezi ve Çarşı davasında mahkeme, 1488 gündür Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.


Sanıkları arasında iş insanı Osman Kavalanın da bulunduğu birleştirilmiş Çarşı ve Gezi davasında mahkeme, insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavalanın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Kavala, 1448 gündür Silivri Cezaevinde tutuklu. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde davada tek tutuklu sanık Kavala ve ABDli Henri Barkey ile birlikte 52 sanık yargılanıyor. Mahkeme bir sonraki duruşma için 17 Ocak tarihini belirledi.


Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Eylül ayında yaptığı toplantıda AİHMnin hak ihlali kararına atıfta bulunarak Kavalanın 30 Kasıma kadar serbest bırakılmasını talep etmiş, aksi takdirde Türkiye hakkında yaptırım süreci başlatılacağı uyarısında bulunmuştu. Türkiye, AİHM kararını uygulamadığı için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin denetim sürecine alınmıştı.

NE OLMUŞTU?

AKPli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Gezi eylemlerinden itibaren ‘Türkiye’nin Soros’u’ diye hedef gösterdiği Kavala, 17 Ekim 2017’de gözaltına alınmış, 1 Kasım’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.

Bugün itibariyle 1488 gündür tutuklu bulunan Kavala, ‘casusluk’, çArşı ve Gezi davalarının birleştirilmesiyle oluşturulan ‘torba dava’da en son 8 Ekim’de hakim karşısına çıkmış ve tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019 tarihinde Kavala’nın tutukluluğun hak ihlali olduğuna hükmetmiş, ‘derhal serbest bırakılması’nı istemişti.

AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala’nın 30 Kasım’a kadar serbest bırakılması için süre vermişti. Aksi halde Avrupa Konseyi üyesi Türkiye hakkında taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) uymadığı gerekçesiyle ihlal prosedürü başlatacağına dikkat çekilmişti.

Bu, Kavala dosyası için Türkiye açısından son uyarı anlamına geliyor.

Son güncelleme: 16:54 26.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı