• Turkhane Logo

Navalnıy’nın ölümüne dünyadan tepkiler: 'Rusya sorumlu'

Aleksey Navalni'nin tutulduğu ceza kolonisinde öldüğünün açıklanmasının ardından, NATO, ABD, AB ve Avrupa ülkelerinin temsilcilerinden Navalni'nin ölümüne ilişkin açıklamalar yapıldı.

18:13 16 Şubat 2024 Cuma
Navalnıy’nın  ölümüne dünyadan tepkiler: 'Rusya sorumlu'
Aleksey Navalni'nin tutulduğu ceza kolonisinde öldüğünün açıklanmasının ardından, NATO, ABD, AB ve Avrupa ülkelerinin temsilcilerinden Navalni'nin ölümüne ilişkin açıklamalar yapıldı.

Tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalninin tutulduğu hapishanede hayatını kaybettiğinin açıklanmasının ardından dünyadan da Navalniye ilişkin açıklamalar yapıldı.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Navalninin bir baskı sistemine direnmenin bedelini canıyla ödediğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putine işaret eden Dışişleri Bakanı Sejourne, Bir ceza kolonisindeki ölümü bize Vladimir Putinin rejiminin gerçekliğini hatırlatıyor ifadelerini kullandı. 
ABD: EĞER DOĞRUYSA KORKUNÇ BİR TRAJEDİBeyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, NPRa yaptığı açıklamada, ABDnin Navalninin ölümünü doğrulamaya çalıştığını söyledi. Sullivan, katıldığı radyo programında, Eğer teyit edilirse, bu, korkunç bir trajedi ifadelerini kullandı. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Navalninin ölümüne ilişkin haberlerin doğru olması halinde, bunun sadece Putinin inşa ettiği sistemin kalbindeki zayıflığının ve çürümüşlüğün altını çizmiş olacağını savundu. Blinken, Bundan Rusya sorumlu dedi. 
BELÇİKA: NEDEN UKRAYNAYI DESTEKLEYECEĞİMİZİ VURGULUYORBelçika Başbakanı Alexander de Croo, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, Trajik ölümü, neden Ukraynayı desteklemeye devam edeceğimizin altını çiziyor. Düşüncelerimiz Navalninin ailesi, arkadaşları ve tüm cesur Rus siyasi tutuklularla dedi. 
ALMANYA: PUTİN, BU YÜZDEN İŞKENCE EDEREK ÖLDÜRDÜAlmanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, X hesabından yaptığı açıklamada, Aleksey Navalni, hiç kimsenin olmadığı kadar özgür ve demokratik Rusyanın bir sembolüydü. Tam da bu sebeple ölmesi gerekiyordu ifadelerini kullandı. Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner ise konuya ilişkin açıklamasında, Aleksey Navalni, demokratik bir Rusya için mücadele etti. Bu yüzden Putin onu işkence ederek öldürdü dedi. 
LETONYA: KREMLİN TARAFINDAN VAHŞİCE ÖLDÜRÜLDÜLetonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Navalninin Kremlin tarafından vahşice öldürüldüğünü savunarak bunun Rusyanın mevcut rejiminin gerçek doğasını gösterdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Rinkevics, X hesabından yaptığı açıklamada, Aleksey Navalni hakkında ne düşünüyor olursanız olun, o, Kremlin tarafından vahşice öldürüldü. Bu, bir gerçek ve Rusyanın mevcut rejiminin gerçek doğası hakkında bilinmesi gereken bir şey. Aile ve arkadaşlarını başsağlığı dileğimi iletiyorum dedi.
AB VE NATODAN AÇIKLAMAAvrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de konuya ilişkin açıklamasında, Rus muhalifin özgürlük ve demokrasi değerleri için savaştığını belirterek, Navalninin ailesine ve demokrasi için savaşanlara başsağlığı dileklerini iletti.
ABD Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de X hesabından yaptığı açıklamada, Aleksey Navalninin ölüm haberi karşısında derinden endişe ve üzüntü duyuyorum. Putinin kendi halkından gelen muhalefetten daha çok korktuğu bir şey yok dedi. Von der Leyen, bunun Putin ve rejimi hakkında acı bir hatırlatma olduğunu da sözlerine ekledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Navalninin ölümüne ilişkin Rusyadan gelen haberler karşısında derin üzüntü ve rahatsızlık duyduğunu belirterek, tüm gerçeklerin saptanması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, Rusyanın Aleksey Navalninin ölümüyle ilgili koşullara ilişkin tüm ciddi sorulara yanıt vermesi gerektiğini ifade etti. 
İSVEÇ: EĞER HABERLER DOĞRUYSA...İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de sosyal medya platformu Xteki hesabından yaptığı paylaşımda, Aleksey Navalni hakkında korkunç haberler... Eğer Rus hapishanesindeki ölümü hakkındaki haber doğruysa, bu, Putin rejiminin korkunç bir suçunu daha temsil etmiş olur. Navalniye karşı olan acımasızlık, otoriterliğe karşı mücadele etmenin neden gerekli olduğunu tekrar gösteriyor ifadelerini kullandı. 

Son güncelleme: 18:13 16.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı