• Turkhane Logo

Müebbet verilen Harbiyeli annesi Melek Çetinkaya: Tanıklar dinlensin, çocuklarımız adil yargılansın

15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutularak müebbet hapis cezası verilen Hava Harp Okulu öğrencilerinden Taha Furkan Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya konuştu.

08:40 10 Haziran 2021 Perşembe
Müebbet verilen Harbiyeli annesi Melek Çetinkaya: Tanıklar dinlensin, çocuklarımız adil yargılansın
15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutularak müebbet hapis cezası verilen Hava Harp Okulu öğrencilerinden Taha Furkan Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya konuştu.



Çetinkaya “Çocuklarımız kesinlikle adil bir şekilde yargılanmadı. Tanıklarımız adil bir şekilde dinlenmedi. Video kayıtlarımız adil bir şekilde mahkemede dinlenmedi” dedi.15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında komutanlarının emriyle kışlalardan çıkarılarak otobüslere doldurulan ve şehir gişelerine, köprülere götürülen Harbiyeli öğrencilere müebbet hapis cezaları verilmiş. Cezaları İstinaf mahkemesince onanan öğrenciler 3,5 yıldır Yargıtay’dan çıkacak olumlu bir karar gözünü dikmiş durumda.

Askeri öğrencilerden darbeci olamayacağını haykırdığı eylemleriyle sembol bir isim haline gelen Hava Harp Okulu öğrencisi Taha Furkan Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya, kendisine ait YouTube kanalındaki yayınında hem eylemlerini anlattı hem de 350’e yakın öğrencinin müebbet hapis cezasına çarptırıldığı davaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


“ADİL YARGILANMADILAR”

Askeri öğrencilerin adil yargılanmadığını belirten Çetinkaya, “Kesinlikle adil bir şekilde çocuklarımız yargılanmadı. Tanıklarımız adil bir şekilde dinlenmedi. Video kayıtlarımız adil bir şekilde mahkemede izlenmedi” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZIN MASUMİYETİ DUYULSUN İSTENMİYORDU”

Eylemlere nasıl başladığını ve neler yaşadığını da anlatan Melek Çetinkaya, şöyle devam etti: “3.5 yıl evimizde sadece dua ederek çocuklarımızın geleceği günün özlemiyle oturduk bekledik. İstifa mahkemesi de çocuklarımızın müebbet kararını onadıktan sonra adalete olan inancım kalmadı ve anne olarak kendim sokağa çıkma kararı aldım. 2019 Eylül ayında ilk olarak sokağa çıktım ve gözaltına alındım. Elimde çocuklarımın resmi vardı ve ‘Bu çocuklar askeri öğrenci, nasıl müebbet verilir’ diyecektim fakat resimlerini açmamla birlikte gözaltına alındım. 2020 Temmuz ayında terörü övme suçundan tutuklandım ve iki ay cezaevine konuldum. Bu, bir anneyi susturma operasyonuydu aslında. Çünkü çocuklarımızın masumiyeti duyulsun istenmiyordu. Çocuklarımızın masumiyeti gün gibi ortadaydı.”

“ASKERİ ÖĞRENCİLER DARBEDEN SORUMLU TUTULAMAZ”

“Türkiye’de bir boşanma davasının bile 3 yıl sürdüğü hukuk sisteminde koskoca darbe davasında 6 ayda 350’ye yakın Hava Harbiyeli askeri öğrenciye müebbet cezalar verildi. Askeri öğrenciler 3 yıldan fazladır ceza almasına rağmen çok fazla mesafe kat edilemedi. İstinaf mahkemesi çocuklarımızın dosyasını onayladıktan sonra dosyalarımız Yargıtay’a gitti. Çocuklarımız 5 ayrı dosyada yargılanmakta. İlk dosya Digitürk dosyasında çocuklarımızın müebbet kararını Yargıtay bozdu fakat darbeye yardımdan ceza verilmesini istedi. Bu asla kabul edilebilir bir şey değildir. Askeri öğrenciler asla bir darbeden sorumlu tutulamaz. Ve bunun için mücadeleye devam edeceğimi buradan da duyurmuş olayım” şeklinde konuştu.



“ADALETE OLAN İNANCIMIZ KALMADI”

Çetinkaya, sözlerini şöyle sonlandırdı: “19-20 yaşındaki askeri öğrenciler müebbet cezalar alırken generaller, albaylar, yarbaylar ‘kaçınılmaz hataya düştüğünden’ denerek tahliye edildi. Adalete olan inancımız kesinlikle kalmadı. Ve tüm dünyaya öncelikle ülkemize, çocuklarımızın masumiyetini haykırmaya karar verdim. Bu yolda olağanca gayretimi sarf ediyorum.”

Son güncelleme: 08:40 10.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı