• Turkhane Logo

Merkez Bankası “havuz medyasını” ters köşe yaptı

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Havuz medyasının faiz indirmeye yönelik yayınları işe yaramadı.

14:59 06 Mart 2019 Çarşamba
Merkez Bankası “havuz medyasını” ters köşe yaptı
Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Havuz medyasının faiz indirmeye yönelik yayınları işe yaramadı.

Para Politikaları Kurulu politika faizinin yüzde 24’te sabit tutulmasına karar verdi. Politika faizi 6 aydır aynı seviyede bulunuyor. 

Merkez Bankası (TCMB) piyasalar tarafından merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Para Politikaları Kurulu, (PPK) “politika faizi” olarak bilinen, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmemesi, son dönemde “havuz medyası” tarafından sert eleştiriler alıyordu. Saraya yakın Yeni Şafak Gazetesi, iki hafta önceki haberinde sürmanşetten Merkez Bankası’nı sert ifadelerle eleştirmiş ve “Faizleri indir, neyi bekliyorsun” başlığını atmıştı.


Merkez Bankası bu kararıyla havuz medyasının yayınlarını dikkate almadığını da göstermiş oldu.

SIKI DURUŞ KORUNACAK

Faiz kararına ilişkin karar metninde şu ifadeler yer aldı:

Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir. Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir. İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir.

Bununla birlikte, fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.

GEREKİRSE FAİZ ORANLARI ARTIRILABİLİR

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.


 

Son güncelleme: 14:59 06.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı