• Turkhane Logo

Madenin lisansı iptal edilmişti: Şirket, işçileri vardiyaya çağırdı

05:50 18 Şubat 2024 Pazar
Madenin lisansı iptal edilmişti: Şirket, işçileri vardiyaya çağırdı





Çevre Bakanlığı, Erzincan İliç’te toprak kaymasının meydana geldiği maden ocağının çevre izin ve lisans belgesini iptal etmesine rağmen madeni işleten Anagold Madencilik firmasının taşeron şirketi, işçileri vardiyaya çağırdı. Şirketten işçilere gönderilen mesajda “Gereksiz haberlere kulak asmayalım…Arkadaşlar hepimiz akşam vardiya saatinde işe çıkıyoruz. Vardiyada olan kamyon personel parkında toplanıp iş dağılımı yapıp işe çıkacağız. Eksiksiz herkes gelecektir. İzinde olan arkadaşlar hariç” denildi.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Erzincan’ın İliç ilçesinde toprak kayması yaşanan altın madeni ocağının çevre izin ve lisans belgesini bugün iptal etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta toprak kayması olayının meydana geldiği maden ocağının, lisans şartlarının ortadan kalktığı tespit edildiğinden çevre izin ve lisans belgesi iptal edilmiştir” ifadeleri kullandı.



Ancak bugün öğleden sonra altın madenini işleten Çalık Holding’in ortağı olduğu, Anagold Madencilik’in taşeronu Çiftay şirketinin mesaj göndererek işçileri vardiyaya çağırdığı ortaya çıktı.



Anagold Madencilik’in taşeronu olan Çiftay Şirketi, bugün işçilerine “Gereksiz haberlere kulak asmayalım…Arkadaşlar hepimiz akşam vardiya saatinde işe çıkıyoruz. Vardiyada olan kamyon personel parkında toplanıp iş dağılımı yapıp işe çıkacağız. Eksiksiz herkes gelecektir. İzinde olan arkadaşlar hariç” mesajı gönderdi.



Şirketten işçilerin telefonlarına öğle saatlerinde, “Arkadaşlar normal vardıya devam ediyor. İşe çıkacakmış gibi hazır bir şekilde vardiya saatlerinde duyarlı olalım. Gereksiz haberlere kulak asmayalım. Gelişmelerden haberdar edeceğiz kimse yazılı bir izin almadan bir yere gitmesin” mesajı gönderildi. Şirket, daha sonra da işçilere şu mesajı yolladı: “Arkadaşlar hepimiz akşam vardiya saatinde işe çıkıyoruz. Vardiyada olan kamyon personel parkında toplanıp iş dağılımı yapıp işe çıkacağız. Eksiksiz herkes gelecektir. İzinde olan arkadaşlar hariç.”




Automatisch generierte Beschreibung/>



İŞÇİLERDEN SENDİKA BAŞKANINA TEPKİ



Öte yandan iş sağlığı güvenliği taleplerini yerine getiremeyen Türkiye Maden İş’e tepki gösteren işçiler bugünde arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı bölgeye gelen Türkiye Maden İş Başkanı Mehmet Gürbüz’e tepki gösterdi.



Bir işçi, Gürbüz’ü kastederek, “Bizim içimizde ne işi var. Bizim zaten acımız büyük. Bizi göçüğün altında bıraktınız. Bizi köle ettiniz. Memleketimizi de canımızı da, malımızı da köle etiniz. Amerikan insan da biz insan değil miyiz? Amerikan günlük saati 35 dolar da sen bizi 10 liraya saatini çalıştırmıyorsun. Biz köle miyiz yahu. Sesimizi çıkardığımız zaman ‘susun.’ 13 yıldır susmadım, şimdi de susmayacağım” diye konuştu.



Sendika Başkanı Gürbüz ise işçiye, “Sen susma devam et… Madene ben mi sattım. Şov yapma. Sana kim gazı verdiyse onun yanına git” diye karşılık verdi.



İşçi ise, “Ben her zaman milletin yanında oldum her zaman olacağım da beni öldürseniz de olacağım. Benden ancak öldürürseniz kurtulursunuz” dedi.



Bir başka işçi ise, “100 üstüne 50 ton daha koyup da patlatmasalardı. Utanmazlar” diyerek sendika başkanı ve yanındakilere tepki gösterdi.



Bir başka ise, “Bizi bu hale getiren sendika diyerek isyan etti:



“Yazık bize vallahi yazık ya. Olmaz böyle. Tehdit ettikleri Fahrettin Kekli göçük altında. Kanımızı emiyorlar bir de gelmiş burada dinliyoruz. Yani neyini dinliyoruz. Bu her şeyi işverenle beraber yapıyor. Her şeyi beraber yapıyor. ‘Seni işten atarım sana şunu yaparım’ deyip bu işçileri sustura sustura bu hale getiren bu sendika.”

Son güncelleme: 05:50 18.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı