• Turkhane Logo

Lukashenko’dan büyük itiraf: Ukraynalıların savaşmasını beklemiyorduk

Beyaz Rusya Devlet Başkanı Alexander Lukashenko Ukraynalı gazeteci Diana Panchenko ile yaptığı röportajda savaşın başlama anı ve Putin’in hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

16:09 18 Ağustos 2023 Cuma
Lukashenko’dan büyük itiraf: Ukraynalıların savaşmasını beklemiyorduk
Beyaz Rusya Devlet Başkanı Alexander Lukashenko Ukraynalı gazeteci Diana Panchenko ile yaptığı röportajda savaşın başlama anı ve Putin’in hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

TURKHANE.COM- MOSKOVA 

Alexander Lukashenko, Ukrayna ihtilafının ilk aşamasının nasıl başladığı ve sonunda nereye varabileceği hakkında ayrıntılar verdi. 
Belarus lideri, Rusyanın Ukraynadaki askeri harekatının başlamasından önce Putin ile olayların bu şekilde gelişme olasılığını konuşmadıklarına dair güvence verdi. Ve Putin ile arasında geçen şu dialogu anlattı.
24 Şubat 2022ye birkaç gün kala Putin, kendisine bir talepte bulunmuş:“Size yemin ederim ki, Rusyanın Ukraynaya karşı herhangi bir adım atacağına dair bir görüşmemiz olmadı. Tek şey, birkaç gün içinde onunla rezidansında buluştuk ve gelişen durumu tartıştık. Bana kelimesi kelimesine söyledi. Putin: (bundan sana ilk kez bahsediyorum): Dinle Sasha [Alexsander’ın kısaltılmışı] biliyorsun, böyle bir durum, eğer, Tanrı korusun, ne olur, bilmiyorum, biz müttefikiz ... Aniden bir şey olursa ...” 
Lukashenko cevaben, “Dinle, ne olabilir?… Pekala, her şey mümkün. Lütfen o zaman beni koruyun” demiş. 
“Of elbette müttefikler, herkes anlaşmalarımızı biliyor: biri Rusyaya karşı savaşıyor - savaşa giriyoruz, Beyaz Rusyaya karşı - savaşa giriyorlar… aslında görünürde tek bir ordu oluşturduk”.
Lukashenko bu röportajda askeri operasyonun başlangıcında, Rus silahlı kuvvetlerinin, Beyaz Rusyadan Ukrayna sınırını geçtiğini kabul etti. “Bu Çernobil bölgesinde oldu. Ancak Minskin olaylara doğrudan katılımı yoktu”
Belarus lideri, Ukraynalıları uyardık: sınırımızı geçmezseniz, bu savaşa, bu sıcak savaşa asla katılmayacağız, ancak Rusyaya anlaşmamız gereği her zaman yardım edeceğiz dedi. Beyaz Rusyaya yönelik bir saldırı durumunda, Alexander Lukashenkonun da belirttiği gibi ülke, caydırıcılık için tüm silah çeşitlerini” kullanma hakkına sahip olacak.
Ukraynanın savaşmamasını bekliyorduk
Soruları yanıtlayan Alexander Lukashenko, Rus askeri komutanlığının operasyonu planlarken her şeyi doğru hesaplamadığını öne sürdü: “Ordunun hatası, muhtemelen Ukraynanın savaşmayacağını ve bu tür kayıpların olmayacağını beklemeleriydi. Ama sonuçta bu bir savaş.
Bu arada Belarus lideri, Rusya Federasyonunun en başından beri pozisyonlarının olabildiğince güçlü olduğunu ve şimdi de öyle kalacağını garanti etti.
Alexander Lukashenkoya göre, Rus birlikleri başlangıçta planlandığı gibi Kievi birkaç gün içinde alabilirdi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rus birlikleri Kievin eteklerinde dururken zaten mahzende oturuyordu. Ancak Lukashenko, Putinin çok sayıda kayıptan kaçınmak için saldırıdan vazgeçtiğini ekledi.
Lukashenko, Kievin işinin zor olduğunu söyleyerek, “Rusyanın modern teçhizatla donanmış 250.000 yedeği var. Burada seni ezecekler ve sonra en çok korktuğun şeyi yapacaklar - seni Moldovaya, Transdinyestere götürecekler… Polonyalılar ellerini ovuşturuyor, Amerikalılar tarafından itiliyor ... Kalırsa bir parça alacaksınız. Sana olacak olan bu” ifadelerini kullanıyor.
Beyaz Rusya Devlet Başkanına göre, müzakere masasına oturmak için tek bir çıkış yolu var. “Önkoşulsuz başlamalılar. Bu, herhangi bir diplomasinin klasiği, bence öyle. Müzakere masasına oturun ve her şeyi tartışın - Kırım, Herson, Zaporozhye, Donetsk ve Luhansk. Her şeyin tartışılması gerekiyor. Bu gündem üzerinde çalışıyoruz,” diyor.

Son güncelleme: 16:09 18.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı