• Turkhane Logo

Libya trafiği hızlandı: Erdoğan Libya lideri ile görüştü, askeri anlaşmalar TBMM’ye geldi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’da Türkiye’nin desteklediği ve zor durumda olan Ulusal Mutabakat HükUmeti’ne (UMH) yardım için Türk askerinin gönderilebileceğini bir kez daha ifade etti.

14:38 16 Aralık 2019 Pazartesi
Libya trafiği hızlandı: Erdoğan Libya lideri ile görüştü, askeri anlaşmalar TBMM’ye geldi
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’da Türkiye’nin desteklediği ve zor durumda olan Ulusal Mutabakat HükUmeti’ne (UMH) yardım için Türk askerinin gönderilebileceğini bir kez daha ifade etti.



UMH ile imzalanan askeri anlaşmalar TBMM’ye gelirken, Erdoğan dün bir kez daha UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Sarraj ile görüştü.

Libya’da AKP hükümetinin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) zor durumda. Başkent Trablus’un muhaliflerin eline geçme tehlikesi son günlerde iyice arttı.


Geçen hafta TRT yayınında “Talep gelirse hak doğurur” ifadelerini kullanan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’da zor durumdaki UMH’yi kurtamak için Türk askerinin bir kez daha Libya’ya gönderilebileceğini ifade etti.

ERDOĞAN, SARRAJ İLE GÖRÜŞTÜ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi.

Erdoğan, Sarraj ile 3 hafta önce 27 Kasım’da bir kez daha biraraya gelmiş ve görüşmede askeri ve güvenlik anlaşması ile birlikte deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmaların imzalandığı açıklanmıştı.

GÖRÜŞMEYE HULUSİ AKAR DA KATILDI

Pazar akşamı özel bir televizyon kanalının yayınına katılan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile yaptığı görüşmeye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da katıldığını ve görüşmede Libya’daki son durumu değerlendirdiklerini söyledi.

“BÖYLE BİR TALEP GELECEK OLURSA…”

Erdoğan, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme ihtimali konusunda “Böyle bir davet, böyle bir talep Libya tarafından Türkiye’ye gelecek olursa nasıl bir inisiyatif üstleneceğimize dair, ülkemiz bunun kararını verecektir. Libya’ya her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu daha önce de söyledim. Uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli adımları atarız” dedi.

LİBYA İLE ASKERİ ANLAŞMA TBMM’DE

Libya ile Türkiye arasında 27 Kasım 2019’da İstanbul’da imzalanan “güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırası” Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) geldi.

Erdoğan’ın “Libya’nın talep etmesi halinde asker gönderilmesi için hak doğar” dediği anlaşmanın detayları da ortaya çıktı.

TBMM’ye gelen kanun teklifine eklenen anlaşma metninde de 2012’deki anlaşmanın hükümlerinin “dikkate alındığı” belirtiliyor.

3 yıl süreyle geçerli olacağı, sonrasında da birer yıllık sürelerle uzatılacağı ancak sona ermesi halinde devam eden programların etkilenmeyeceği belirtilen mutabakat muhtırasına göre;

Libya’da Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına Türkiye eğitim, danışmanlık, malzeme ve planlama desteği verilecek,

Türkiye’de ve Libya’da ortak ‘Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ofisi’ kurulabilecek,

Kara, deniz ve hava araçları, silahları, eğitim üsleri tahsis edilebilecek. Bu durumda mülkiyet, tahsis edilen ülkeye ait olacak,

Ortak askeri planlama, eğitim, silahların kullanılmasına yönelik danışmanlık verilebilecek,

Ortak tatbikatlar, istihbarat paylaşımı, “barışı koruma” operasyonları yapılabilecek,

Libya’ya “Misafir Personel” olarak adlandırılan ‘savunma ve güvenlik kuruluşu mensubu siviller’ ve birlikler gönderilebilecek,

Askeri gereçler hibe edilebilecek, satılabilecek ya da kiralanabilecek. Anlaşma, teknoloji transferi için Libya’ya lisans verilmesinin de önünü açıyor.

LİBYA İLE VİZELER KALDIRILDI

Bu arada Resmi Gazete’de geçen hafta yayımlanan karara göre de, 16 yaşından küçük ve 55 yaşından büyük Libya vatandaşlarının, Türkiye’ye 180 gün içinde azami 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı seyahatlerinde vize muafiyeti sağlanmasına karar verildi.

TOBRUK MERKEZLİ HÜKÜMETTEN ANKARA’YA TEPKİ

Öte yandan Türkiye’nin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı mücadele eden Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli hükümetin Başbakanı Abdullah el-Sani, Türkiye ve Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan deniz sınırları mutabakatını eleştirdi.

Abdullah El-Sani, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yıl sonuna kadar Trablus’u ele geçireceklerini ve başlattıkları harekatın sona ereceğini belirtmişti.

BAŞKENT’E SALDIRI 12 ARALIK’TA YENİDEN HIZLANDI

Libya’nın doğusundaki General Halife Hafter’e bağlı güçler Nisan ayından beri başkent Trablus’u ele geçirmek için mücadele ediyor.

General Halife Hafter, 12 Aralık’ta Trablus’a yönelik “Belirleyici Savaş” adıyla yeni bir saldırı emri vermiş ve “Trablus’un hürriyetine kavuşmasına ‘sıfır saat’ kaldı” açıklamasında bulunmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün, Fransa ve Rusya’nın desteklediği Hafter güçleri ile Türkiye ve Katar’ın desteklediği UMH ülkede şu an en az 7 cephede savaşıyor.

MİSRATA, SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Libya’da Hafter güçlerinin başkent Trablus’u ele geçirmek için saldırıya geçmesinin ardından Misrata Belediye Meclisi şehri savunmak için seferberlik ilan etti.

Misrata kentinde OHAL Odası oluşturulduğu ve tüm imkan ve güçlerinin Hafter’in Trablus’a yönelik “belirleyici savaş” adını verdiği operasyona karşı kullanılacağı kaydedildi.

Son güncelleme: 14:38 16.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı