• Turkhane Logo

Libya semalarında İHA kayıpları yükseliyor

Libya semalarında insansız hava aracı savaşları var. Türkiye’nin gönderdiği Bayraktar İHA’lar Rus savunma sistemleri tarafından vuruluyor. Parasını kim ödüyor?

14:06 15 Nisan 2020 Çarşamba
Libya semalarında İHA kayıpları yükseliyor
Libya semalarında insansız hava aracı savaşları var. Türkiye’nin gönderdiği Bayraktar İHA’lar Rus savunma sistemleri tarafından vuruluyor. Parasını kim ödüyor?



Bold Medyadan Fatih Yurtseverin haberine göre, General Hafter’e bağlı güçler Trablus’un güneyinde 14 Nisan tarihinde Mitiga Havaalanı’ndan kalkan bir Türk İnsansız Hava Aracını (İHA) düşürdüklerini duyurdu. Yerel kaynaklara göre İHA, Rus Pantsir C1 hava savunma sistemi tarafından düşürüldü. Daha önce Tarhua ve Al Aziziye de İHA’lar düşürülmüştü.Libya’da BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) uçak yokluğu nedeniyle yaşadığı eksikliği, BM silah ambargosuna rağmen Türkiye tarafından sağlanan Silahlı İHA (SİHA)’lar ile gidermeye çalışıyor. SİHA’lar Sirte bölgesine yapılan taarruzda 12 üst düzey Hafter yanlısı askerin öldürülmesinde ve yerde konuşlu hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirilmesinde etkin bir şekilde kullanılıyor.

Sahada Hafter güçlerinin ilerleyişini kolaylaştırmak ve olası kayıpları en aza indirmek için Rusya Hafter güçlerine Pantsir C1 hava savunma sistemleri gönderdi. Avio.pro adlı Rus haber sitesinde yayımlanan bir analize göre; Kasım 2019- Mart 2020 tarihleri arasında düşürülen 20 İHA/SİHA’nın 16’sı bu sistemler tarafından düşürüldü.


The New Arap Newspaper’da yer alan başka bir habere göre ise, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Libya’da Türk SİHA’larına karşı kullanılmak üzere İsrail’den gelişmiş hava savunma sistemleri satın aldı. Sistemler Mısır gönderildikten sonra Hafter güçlerine eğitim verildi.

Öte yandan Hafter güçleri de sahada BAE üzerinden gelen Çin üretimi İHA’ları kullanıyor. UMH’a bağlı güçler bu İHA’lara karşı Türkiye tarafından gönderilen Korkut Alçak İrtifa Hava Savunma Sisteminin kullanıyorlar. Yerel kaynaklar Korkut sisteminin helikopterlere karşı oldukça etkili olduğunu iki gün önce düşürülen Rus yapımı Mi-35 helikopterinin de bu sistemler ile düşürüldüğünü ifade ediyorlar.

DRONLARIN PARASI KİMDEN ÇIKIYOR?

Dron savaşları kızışıyor ancak esas merak edilen konu Libya’da düşen Türk İHA/SİHA’larının paraları nereden karşılanıyor? Ekonomik krizin her geçen gün daha derinden hissedilmeye başladığı Türkiye’de, Erdoğan Rejiminin Libya’daki savaşı finanse etmek için silah satışından elde edilen gelirlerin yeterli olup olmayacağını zaman gösterecek.



Kaynak: Bold Medya

Son güncelleme: 14:06 15.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı