• Turkhane Logo

Lavrov'la görüşen Çavuşoğlu: Akan kanın artık durması lazım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna'yı görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan ortak açıklama yaptı.

17:45 16 Mart 2022 Çarşamba
Lavrov'la görüşen Çavuşoğlu: Akan kanın artık durması lazım
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna'yı görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan ortak açıklama yaptı.

Türkiyenin Ukraynadaki durum konusunda yapıcı bir yaklaşım sergilediğini belirten Lavrov, Harekatımızın hedefi Ukraynanın silahsızlandırılması ve faşist ideolojiden temizlenmesi. Ankara pragmatik, dengeli bir tutum izliyor. Rusyaya uygulanan yaptırımlara katılmadı dedi.

Lavrov, Çavuşoğlu ile kendisinin Türk ve Rus temsilcilerin sıkça görüşmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanı, Çok kısa süre önce, 10 Martta Antalyada bir görüşme yaptık. Bugünkü müzakereler, sık görüşmemiz ve başta derin değişiklikler yaşanan uluslararası durum olmak üzere ikili gündemdeki anahtar konularda saat ayarı yapmamız gerektiğini doğruladı ifadelerini kullandı. Lavrov, Harekatımızın hedefi Ukraynanın silahsızlandırılması ve faşist ideolojiden temizlenmesi ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, Türkiye olarak tutumumuz net. Bu akan kanın artık durması lazım. Tansiyonun düşürülmesi için üzerimize düşeni yaptık. Bölgedeki şartların zorluğuna rağmen diplomasiye olan inancımızı kaybetmedik. Belarustaki görüşmeleri destekliyoruz ve olumlu sonuç getirmesini temenni ediyoruz dedi.
Çavuşoğlu Türkiyenin net tavrının altını çizerek, Ukraynadaki savaşın başından bu yana net bir tutum takındık. Diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık. İnsani ve kalıcı ateşkesin sağlanması için çaba sarf ediyoruz dedi.
ÖNCELİĞİMİZ MARİUPOLDEKİ VATANDAŞLARIMIZIN TAHLİYESİÇavuşoğlu, 15 binden fazla Türk vatandaşının ülkeye dönmesini sağladıklarını belirterek, Vatandaşlarımızın bir kısmını Rusya üzerinden getirdik. Savunma Bakanlarımız da temas halinde. Önceliğimiz Mariupoldeki vatandaşlarımızın tahliyesi dedi. 
Çavuşoğlu, Lavronla olan görüşmeleri hakkında Bunların hepsini samimi bir ortamda ele aldık. Amacımız yaşananlardan ders alıp barış ve istikrar için hep birlikte çalışmaktır. Rusya ve Ukraynanın bize güveni olmasaydı bu çalışmaları yerine getiremezdik dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı, ayrıca, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini destekliyoruz ve kendi istikametimizde ortak çalışmalar yürütmeyi sürdüreceğiz diye konuştu.
Çavuşoğlu ayrıca önümüzdeki günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın telefonda görüşmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Son güncelleme: 17:45 16.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı