• Turkhane Logo

Kırgızistan: Okulları kapatmadık, adı Sebat’tı, Sapat yaptık

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, yaptıkları ortak basın toplantısında Erdoğan'a net cevap verdi ve "Söyleyeceğimiz sözleri söyledik, cevapları verdik. Okulların adı Sebat'tı Sapat yaptık. " dedi.

00:45 02 Eylül 2018 Pazar
Kırgızistan: Okulları kapatmadık, adı Sebat’tı, Sapat yaptık
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, yaptıkları ortak basın toplantısında Erdoğan'a net cevap verdi ve "Söyleyeceğimiz sözleri söyledik, cevapları verdik. Okulların adı Sebat'tı Sapat yaptık. " dedi.


 
Kırgızistan’a düzenlediği resmi ziyaret kapsamında başkent Bişkek’e gelen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz darbe yedik aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz” dedi.

Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile birlikte 4’üncü Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Toplantının ardından iki ülke arasında 11 adet işbirliği anlaşması imzalandı.


ERDOĞAN: BİZ ÇEKTİK, KARDEŞLERİMİZ ÇEKMESİN

Erdoğan imza töreninin ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile birlikte basının karşısına çıktı. Erdoğan resmi ziyaret kapsamında Kırgızistan’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, sözü Gülen Cemaati ile mücadeleye getirdi.

Erdoğan, “Biz kardeşsek biz çektiğimizi kardeşlerimizin çekmesini istemeyiz. Biz darbe yedik aynı darbeyi kardeşlerimizin yemesini istemeyiz.” sözleriyle Gülen Cemaati ile ilgili ithamlarını sıralayarak şunları söyledi:

“Bunlar askeriyeye sızarlar, bunlar polis teşkilatına sızarlar, bunlar devletin bütün mekanizmalarının içine sızarlar. Sonra aynı darbeyi burda da yaparlar. Deneyimlerimizle her zaman Kırgızistan’ın ve Kırgız kardeşlerimizin yanındayız. Bu bakımdan da Maarif Vakfı’nı çok önemsiyoruz. Maarif Vakfı’yla Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı çalışmalarla süratle buradaki sıkıntının gidermek, burada özellikle el ele vermek suretiyle gerekli dayanışmayı göstermemizin faydasını göreceğiz.”

KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI: SEBAT’TI ‘SAPAT’ YAPTIK

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ise ortak basın toplantısında, “İkili görüşmelerde de bu konuları görüşmüş bulunuyoruz. Geçenki Nisan görüşmelerinde, Haziran görüşmelerinde de bu konuları konuşmuştuk.” dedi.

Erdoğan’dan sonra söz alan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Gülen cemaati ile ilgili Erdoğan’ın aksine ‘terör örgütü’ ifadesini kullanmadı.

Ceenbekov, “Söyleyeceğimiz sözleri söyledik, cevapları verdik bu konuda. Sebat’tı Sapat yaptık. Komple SAPAT haline gelmiş oluyor.” diyerek şöyle devam etti:

“Bu konuda çok iş gerçekleştirdik. Sebat’ı SAPAT olarak değiştirdik. Bu okullar tamamen devletin denetimindedir. Eğitim Bakanlığımız, SAPAT Eğitim Kurumlarının yönetimine girdi.”

‘SAPAT EĞİTİM KURUMLARI YASALARA UYGUN FAALİYET GÖSTERİYOR’

“Biz ikili görüşmelerde de bunları görüşmüştük. Nisan görüşmelerinde de bu konuları konuşmuştuk. Biz söyleyeceklerimiz söyledik, cevaplarımızı verdik. Uluslararası Sebat Eğitim Kurumları uzun yıllardır özel bir şirket olarak Kırgızistan’da eğitim alanında faaliyet gösteriyor. 1 yıl önce kadar eğitim kurumlarının ismi SAPAT olarak değiştirildi. SAPAT Eğitim Kurumlarının kurucuları ve yönetiminde Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere geriye kalan kurucularının tamamı Kırgız vatandaşıdır. Ayrıca SAPAT Eğitim Kurumlarının tüm faaliyetleri Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenmekte ve Kırgızistan yasaları çerçevesinde faaliyet göstermektedirler. Bu iş devlet tarafından komple kontrol altına alınmıştır. Bilim ve Eğitim bakanlığı bu işin içindedir ve kontrolü altındadır.”

‘KIRGIZİSTAN’DAKİ HER VATANDAŞ BİZİM MEVZUATIMIZA GÖRE ÇALIŞMAKTADIR’

“Kardeş ülkelerimize Kırgız vatandaşlarından hiçbir hareket olmayacaktır. Herhangi bir Kırgız vatandaşı Türkiye’ye karşı bir şey yapmak isterse sorumluluk altında tutulacaktır. Bunu bizzat kendim kontrol edeceğim. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki, Kırgızistan’da çalışan her vatandaşımız bizim mevzuatımıza göre çalışmaktadır. Ve mevzuata göre çalışmasını kendimiz kontrol etmekteyiz.”

SAPAT: KIRGIZ TÜRKÇESİNDE ‘KALİTE’ DEMEK

Öte yandan Kırgızistan’daki Türk okullarının Sebat olan genel adı, Kırgız Türkçesinde ‘kalite’ anlamına gelen ‘Sapat’ olarak değiştirildi ve eğitime Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre devam ediyor. 
 
Erdoğan’ın basın toplantısını Kırgızistan medyası video linki olmadan verirken, haberlerde Türk Okulları ile ile ilgili ‘Gülenci’ denmesi dikkati çekti. Erdoğan’ın kullandığı ‘FETÖ’ ifadesi yöneticiler, siyasiler ile ülkedeki gazete ve televizyonlar tarafından kullanılmadı.
 

Son güncelleme: 00:45 02.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı