• Turkhane Logo

Korkutan harekat için geri sayım: Tahliye başladı

Uluslararası toplumun

09:49 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Korkutan harekat için geri sayım: Tahliye başladı
Uluslararası toplumun

İsrail silahlı kuvvetleri, hükümetin kara harekatı düzenleyeceğini açıkladığı Gazze
Şeridinin güneyindeki Refah kentini tahliye etmeye başladı.

İsrail ordusunun, Gazze Şeridinin güneyinde 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah kentindeki bazı mahalleleri boşaltmaya başladığı duyuruldu.

The Times of Israel gazetesinin haberinde de İsrail ordusunun, Refah sınırının doğusundaki mahallelerde yaşayan Filistinlilere el-Mevasi ve Han Yunustaki insani bölgelere gitme çağrısı yaptığı kaydedildi.

Refahın çevresindeki Filistinliler, Han Yunus ve Al Muwasside bulunan çadır kentlere yönlendirilecek.

YAŞAMAK İÇİN SON SIĞINAK

İsrailin 7 Ekim 2023ten bu yana sürdürdüğü saldırıları nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridinde 1,9 milyon kişi, yerinden edildi. Bu Filistinlilerin çoğu, İsrailin daha önce güvenli bölge olduğunu iddia ettiği Refah kentine sığındı.

Gazze Şeridinin en güneyinde, Mısır sınırında yer alan Refahın İsrail saldırılarından önce 280 bin olan nüfusu, halihazırda 5 katından fazla artarak neredeyse 1,5 milyona ulaştı. İsrail saldırılarından kaçarak, yeterli kalacak yerin bulunmadığı ve altyapının yetersiz kaldığı Refaha sığınan Filistinlilerin büyük bölümü, derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

İsrail ordusunun sık sık hava saldırıları düzenlediği Refaha kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridinde sığınacak yerinin kalmayacağından endişe edilirken, uluslararası toplumdan gelen uyarılara rağmen İsrail makamları, Refahı işgal etme tehdidini sürdürüyordu.

Savunma Bakanı Yoav Gallant, dün, Hamas hareketinin Tel Aviv hükümetiyle esir takası anlaşmasına varmak istemediğine dair göstergeler olduğunu iddia ederek, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentini çok yakında işgal edeceklerini belirtti.

İsrailin 7 Ekimden bu yana Gazze Şeridine düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944’ü çocuk, 9 bin 849u kadın olmak üzere 34 bin 683 Filistinli öldürüldü, 78 bin 18 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Son güncelleme: 09:49 06.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı