• Turkhane Logo

Kayyım atanan 5 şehirde yeniden DEM Parti kazandı

16:50 01 Nisan 2024 Pazartesi
Kayyım atanan 5 şehirde yeniden DEM Parti kazandı





Bir önceki yerel seçimlerde HDP’nin kazandığı ancak daha sonra kayyım yönetimlerine devredilen üçü büyükşehir 5 şehirde il belediyelerini DEM Parti kazandı. Kayyım yönetiminde olan Batman, Mardin, Van, Iğdır ve Siirt’i kazanan DEM Parti ayrıca Ağrı ve Muş illerinde de birinci parti oldu.



31 Mart yerel seçimlerinde doğu illerinde en çok oy alan parti konumunu koruyan DEM Parti, kayyım yönetiminde olan 5 ili ve ayrıca Ağrı ve Muş illerini kazandı.



Cumhuriyet’in haberine göre HDP’den Diyarbakır büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na Mart 2019’da Adnan Selçuk Mızraklı kazanmıştı. Seçimlerin ardından Ağustos 2019’da Diyarbakır’a İçişleri Bakanlığı’nca kayyım atanırken Mızraklı da Kasım 2019’da tutuklandı. Bu gelişmelerin ardından dün gerçekleşen yerel seçimde DEM Parti’nin eş başkan adayları Ayşe Serra ile Bucak Küçük kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 64.47 oyla kazandı.



Mart 2019 seçimlerinde HDP tarafından Mardin Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığına Ahmet Türk ve Figen Altındağ’yı eş başkan adayı olarak göstermişti. Türk ve Altındağ bu seçimi yüzde 56.2 ile kazandı. İçişleri Bakanlığı tarafından Aralık 2019’da Mardin’e kayyım atanmıştı. Türk, kayyım atanmasının ardından dünkü seçimde DEM Parti’den yeniden Mardin adayı olurken, yüzde 56’yla seçimi önde tamamladı.



Kayyum atanan bir diğer il olan Van’da da DEM Parti kazandı. DEM Parti’den aday olan Abdullah Zeydan, yüzde 54.1’le kenti kayyımdan geri aldı. HDP, 2019’da yüzde 59.9 oyla Hakkâri’de birinci parti olmuştu. Bakanlık tarafından ise Kasım 2019’da kayyım atanmıştı. DEM Parti’nin adayı Mehmet Sıddık Akış yüzde 47.2 ile ipi göğüsledi. 2019’dan sonra kayyum atanan bir diğer il ise Batman’dı. Kayyım yönetimin altında gidilen seçimlerde DEM Parti yüzde 64.9’la birinci parti çıktı.



Bakanlıkça 2019’dan sonra kayyım atanan diğer iller olan Iğdır ve Siirt’te de yeniden DEM Parti seçimleri kazandı. Gerçekleşen seçimlerde Siirt’te DEM Parti’nin adayı Sofya Alağaş yüzde 50.7 oyla ipi göğüsleyen isim oldu. Iğdır da ise DEM Parti adayı Mehmet Nuri Güneş yüzde 46.5 oyla birinci isim oldu.



KARS MHP’YE GEÇTİ, AĞRI VE MUŞ’TA DEM PARTİ KAZANDI



2019’da sürpriz olan kentlerden birisi Kars olmuştu. Kars’ta HDP’dan Ayhan Bilgen yüzde 29.5 ile kazanmıştı. Seçimlerin ardından Kasım 2020’de ise kente kayyım atanmıştı. Kayyım yönetiminde seçime gidilen kentte gerçekleşen seçim sonucunda kesin olmayan sonuçlara göre MHP’nin Ötüken Senger yüzde 34.9’la seçimi kazandı.



DEM Parti açısından bu seçimin sürpriz kentleri ise Ağrı ve Muş oldu. 2009 yerel seçimlerinden beri AKP’nin kazandığı bu kentler dün yapılan seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre DEM Parti tarafından kazanıldı.

Son güncelleme: 16:50 01.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı