• Turkhane Logo

İsrail’den Gazze’ye 24 saat içinde üçüncü operasyon

15:50 27 Ekim 2023 Cuma
İsrail’den Gazze’ye 24 saat içinde üçüncü operasyon





ABD’nin ve uluslararası kamuoyunun tepkilerinden dolayı Gazze Şeridi’ne topyekûn bir kara harekâtını erteleyen İsrail, bölgede belirli noktalara kara operasyonları gerçekleştirmeye devam ediyor. İsrail ordusu, son 24 saat içinde 3 farklı noktaya saldırı düzenledi. İsrail ayrıca Batı Şeria bölgesinde de bazı noktalara saldırı gerçekleştirdi.



İsrail, Gazze Şeridi’ne son 24 saat içinde 3 kez nokta kara operasyonu gerçekleştirdi. Operasyonlarda savaş uçakları ve insansız hava araçları da kullanıldı.



İsrail’in Gazze’deki Hamas yönetimini devirme amacıyla düzenleyeceğini söyleyeceği kara harekâtı öncesinde bölgedeki gerilim tırmanıyor. ABD ordusu sabah saatlerinde Suriye’deki İran hedeflerinin vurulduğunu açıklarken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yine kara baskını düzenledi. İsrail ordusundan yapılan son açıklamaya göre, Gazze’ye şafak vakti yine kara güçleri tarafından bir ‘nokta operasyonu’ düzenlendi. İsrail ordusunun bölgeye son 24 saatteki üçüncü sızma operasyonunda, Hamas üyelerinin yanı sıra tank savar atışlarının yapıldığı mevzilerin ve Hamas karargâhlarının hedef alındığı belirtildi.



Ordudan yapılan yazılı açıklamada, kara güçlerinin Gazze’nin orta bölgesine düzenlediği nokta operasyonuna savaş uçakları ve insansız hava araçlarının (İHA) da destek verdiğinin belirtilmesi dikkat çekti. Operasyon sırasında, hava araçları ve topçu birliklerinin Şücaiyye bölgesi başta olmak üzere Gazze’nin genelinde Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugaylarına ait olduğu öne sürülen bölgeleri vurduğu aktarıldı. Kara güçleri nokta operasyonun ardından İsrail topraklarına geri döndü.



İsrail ordusu, 1967’den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da da şafak baskınları düzenledi. İlk baskının Cenin’e düzenlendiği ve askerlerin sonrasında çekildiği, Kalkilya’da da bir operasyon yapıldığı belirtildi. Cenin’deki baskında en az iki Filistinlinin öldürüldüğü, 10 kişinin yaralandığı, biri kadın 19 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.



Hamas’ın İsrail’e roket atışları da sürerken, Gazze ile sınırı bulunan Mısır’ın kentinde yerleşim yerine isabet eden füze nedeniyle altı kişi yaralandı. Yerel medyada yer alan haberlere göre, Taba Hastanesi’nin yönetimine tahsis edilen konuta füze isabet etti. Haberde, füzenin nereden atıldığının henüz bilinmediği, olaya dair gerekli soruşturmaların başlatıldığı belirtildi.



HAMAS’TAN AÇIKLAMA



Hamas’ın yurt dışı sorumlusu Halid Meşal, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatının yaklaştığını ve bunun da tehlikeli bir aşamaya sürüklendiğini söyledi. İsrail’in 7 Ekim’dekine benzer bir kaybı kaldıramayacağını kaydeden Meşal, ABD’nin bugün bir kara savaşı veya manevrası gerçekleştirmek suretiyle istediklerini minimum kayıpla elde etmek için “ortak planlama, yönetim ve niteliksel katılımla” savaşa yürüdüğünü ifade etti.



ABD’nin üç yol izlediğine dikkati çeken Meşal, bunlardan birinin Gazze’ye karadan girmemek olduğunu, bununla da Gazze’yi havadan vurması için İsrail’e uzun bir fırsat tanındığını belirtti. Meşal, diğer bir yolun ise ABD’nin, direniş güçlerinin tünellerdeki gücünü bildiği için uzmanlarıyla birlikte müdahale edeceğini ve dolayısıyla Gazze’nin derinliklerine nüfuz etmek ve sinir gazı silahları kullanarak direnişçileri tünellerde bir süreliğine felç etmek için generaller, modern mühimmat ve rehineleri kurtarma konusunda uzman olan Delta Gücü’nü gönderdiğini aktardı. Hamas yöneticisi Meşal, üçüncü yolun birinci ve ikinci yol tamamladıktan sonra gerçekleştirileceğini ve bunun taktiksel bir plan olduğunu, kuzeyden denizden veya kemer şeklinde veya kapsamlı bir şekilde giriş yapılmasının planlandığını, son iki gündür Han Yunus’un doğusunda nabzı ölçmeye yönelik girişimlerde bulunulduğunu söyledi.



Kara savaşının yaklaştığını ve tehlikeli bir aşamaya girildiğini belirten Meşal, İsrail ve ABD’nin kayıpları en aza indirmek ve 7 Ekim’deki ilk saldırıdan sonra ikinci bir saldırıyı önlemek için kapsamlı bir plan yaptığını ifade etti.



BÖLGEDE SON DURUM



Bölgedeki son gelişmeler ise şu şekilde:



Gazze’den düzenlenen saldırılarda 309’u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı. İlk hafta açıklanan bu rakam, aradan geçen 15 günlük sürede yenilenmedi…



Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 2 bin 913’ü çocuk ve 1709’u kadın, 397’si yaşlı olmak üzere 7 bin 28 kişiyi öldürdüğünü, 18 bin 484 kişiyi de yaraladığını duyurdu.



Çatışma bölgelerinde, çoğu İsrail bombardımanında 25 gazeteci yaşamını yitirdi.



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir kez daha İsrail’in Gazze’ye bir kara harekâtına hazırlandığını söyledi ama yine tarih sunmadı.



Hamas, Tel Aviv’e roket saldırısı düzenledi.



Filistin Kızılayı’nın yaptığı açıklamaya göre, Gazze Şeridi’nde 940’ı çocuk olmak üzere bin 650 kişi enkaz altında.



Birleşmiş Milletler’in bölgedeki yardım ajansı da yakıt kıtlığı nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabileceğini ifade etti.



İsrail’de 7 Ekim’den bu yana sınıra yakın bölgelerdeki 125 bin kişi tahliye edildi.

Son güncelleme: 15:50 27.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı