• Turkhane Logo

İsrail ile ticaret yapan şirketlerin çoğu MÜSİAD üyesi

16:25 22 Mart 2024 Cuma
İsrail ile ticaret yapan şirketlerin çoğu MÜSİAD üyesi





İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürürken, Türk şirketleri de İsrail ile olan ticaretini devam ettiriyor. Saldırılara rağmen İsrail ile ticaretini sürdüren şirketlerin büyük kısmının AKP iktidarına yakın MÜSİAD üyesi olduğu ortaya çıktı.



İsrail’in Gazze’deki saldırılarında öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 40 bine dayanırken, Türkiye’den başta çelik, dikenli tel ve gıda olmak üzere ticareti sürdüren çoğu şirketin, AKP’ye yakın patron örgütü Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) üyesi olduğu ortaya çıktı.



Evyap Holding, İÇDAŞ, Pamukkale Kablo, Eren Holding, Tosyalı, İsrail ile ticarette dikkat çeken şirketlerin başında geliyor.



Karar gazetesinin haberine göre, Zorlu ve Limak dışındaki şirketlerin üye olduğu MÜSİAD’ın açıklamasında İsrail’le ticaret iddialarının mesnetsiz olduğu savunuldu. “Dernek değerlerine sahip çıkan hiçbir kardeşimizin Filistin’e bu zulüm reva görülürken siyonistlerin ateşine yakıt taşıyacağına inanmıyoruz” denildi.



MÜSİAD daha önce yaptığı açıklamada, birkaç üyelerinin İsrail ile gerçekleştirdiği iddia edilen ticari faaliyetler gerekçe gösterilerek, tüm üyelerinin töhmet altında bırakıldığını belirterek, bu tür haberlere itibar edilmemesini istedi. Akçansa, Nuh Çimento, Tosyalı Holding, İÇDAŞ ve Zorlu Holding İsrail ile ticaret sorularını cevapsız bıraktı.



MÜSİAD’ın şubat ayında yaptığı açıklamada, “MÜSİAD, milli ve manevi değerlere sahip 14 bine yakın üyesi, 60 bine yakın şirketiyle ve sahip olduğu 34 yıllık birikimiyle gösterdiği duruş neticesinde ülkemizde ve uluslararası platformlarda söz sahibi olmuş önemli bir kuruluştur. Bu söz sahipliği ve etki alanının genişliği, iyi niyetli olmayan bazı çevreleri rahatsız etmiş ve derneğimizin itibarına zarar verme noktasına taşınmıştır. Son günlerde de ‘birkaç üyemizin İsrail ile gerçekleştirdiği iddia edilen ticari faaliyetleri’ gerekçe gösterilerek, kurumumuz ve tüm üyelerimiz töhmet altında bırakılmaktadır. Bu sebeple, kurumumuzu ve tüm üyelerimizi zan altında bırakan iddiaları tüzüğümüz doğrultusunda, titizlikle inceliyor ve kurum içi süreçlerimizi işletiyoruz. Süreçler tamamlandığında kamuoyuna bilgilendirme yapılacaktır” ifadelerine yer verilmişti.



MÜSİAD’ın yanı sıra TÜSİAD üyesi bazı şirketler de İsrail’le ticareti sürdürüyor. Bu şirketlerin başında Zorlu Holding, AkçanSA, MNG Air geliyor. Bu şirketlere ticaret yapan şirketlerin tekstil, enerji, kablo, çimento, inşaat, demir-çelik, radar cihazları, çelik dikenli tel, silah parçaları, hava taşıtlarını fırlatma aksamları sektöründe faaliyet gösteriyor.

Son güncelleme: 16:25 22.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı