• Turkhane Logo

İngiltere Temyiz Mahkemesi karar verdi: Göçmenleri Ruanda’ya göndermek yasalara aykırı

19:25 29 Haziran 2023 Perşembe
İngiltere Temyiz Mahkemesi karar verdi: Göçmenleri Ruanda’ya göndermek yasalara aykırı





İngiltere’de Temyiz Mahkemesi, hükümetin ülkeye yasa dışı yollarla giren göçmenleri Orta Afrika ülkesi Ruanda’ya gönderme planının yasalara uygun olmadığına karar verdi. Başbakan Sunak karara itiraz etmek için çalışacaklarını söyledi.



İngiltere’de hükümetin düzensiz göçmenleri ve ülkeye yasa dışı yollarla girip sığınma talebinde bulunanları, Ruanda’ya gönderme planıyla ilgili Temyiz Mahkemesi Başyargıcı Ian Burnett kararını açıkladı.



Burnett ikiye bir çoğunlukla göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının, İngiltere yasaları ile hükümetin uymakla yükümlü olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğuna karar verildiğini ifade etti.



‘RUANDA GÜVENLİ ÜÇÜNCÜ ÜLKE KABUL EDİLEMEZ’



Temyiz Mahkemesi Başkanı Geoffrey Vos ile Yardımcısı Nicholas Underhill’in, ülkesine iade edilemeyecek düzensiz göçmenlerin Ruanda’ya da gönderilemeyeceğine inandığını söyleyen Burnett ise karşı oy kullandı. Ancak Burnett, “Ruanda’ya gönderilen kişilerin ana vatanlarına geri döneceğine ve burada çeşitli işkence ve insanlık dışı davranışlara maruz kalacağına inanmak için somut nedenler var” dedi. Burnett, bu nedenle Ruanda’nın “güvenli üçüncü ülke” kabul edilemeyeceğini söyleyerek, “Mahkeme, Ruanda’nın verdiği garantilerin iyi niyetle verildiği konusunda ise fikir birliğine sahiptir” ifadelerini kullandı.



Kendisinin iki yargıcın aksi yönünde oy kullandığını kaydeden Burnett, “Ruanda anlaşması sürecinde uygulanan prosedürler ve Ruanda hükümetinin verdiği garantilerin gerçek bir risk olmamasını sağlamak için yeterli olduğunu kabul ediyorum” dedi. Başyargıç Burnett, Ruanda’da bulunduğu sürede, Ruanda ya da İngiltere’den sığınma talebine olumsuz yanıt alanların da ülkelerine gönderilmeyeceği konusunda ikna olduğunu sözlerine ekledi.



SUNAK: RUANDA GÜVENLİ BİR ÜLKE



İngiltere Başbakanı Rishi Sunak kararın ardından açıklamada, planının hukuka aykırı olduğu yönündeki mahkeme kararına itiraz etmeye çalışacaklarını söyledi. Sunak “Mahkemeye saygı duymakla birlikte, vardığı sonuçlara temelde katılmıyorum. Ruanda güvenli bir ülke … Şimdi bu karara Yüksek Mahkeme’de itiraz etmek için izin isteyeceğiz” ifadelerini kullandı.



AİHM İLK RUANDA UÇAĞINI DURDURMUŞTU



İngiltere geçen sene hazırlanan “Ruanda Planı” kapsamında özellikle ülkeye küçük teknelerle Fransa’dan Manş Denizi’ni geçerek sığınma talebinde bulunan göçmenleri caydırmak için 120 milyon sterlinlik (148 milyon dolar) bir anlaşmanın parçası olarak sığınmacıları Doğu Afrika ülkesi Ruanda’ya sınır dışı etme hedefini açıklamıştı.



Artı gerçek’te yer alan habere göre ülkede muhalefet, insan hakları örgütleri ile Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun tepki gösterdiği karar, Yargıtay ve Yüksek Mahkeme tarafından da yasaya uygun bulunmuştu. Ruanda’ya yedi kişiyi taşıyan ilk uçuş ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla durdurulmuştu.



Bunun üzerine, İçişleri Bakanlığı, Yüksek Mahkeme’de yeni bir dava açmış, mahkeme de 19 Aralık’ta Ruanda uçuşunun yasal olduğuna karar vermişti. Mahkeme temyiz yolunu da açık tutarken, İçişleri Bakanı Suella Braverman, mart ayında, yazın uçakların Ruanda için havalanacağını söylemişti. Son kararla birlikte Yüksek Mahkeme’nin kararı geri çevrilmiş oldu.

Son güncelleme: 19:25 29.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı