• Turkhane Logo

İngiltere kaçak Türkleri sınır dışı edebilmek için ‘özel anlaşma’ talep ediyor

12:50 16 Temmuz 2023 Pazar
İngiltere kaçak Türkleri sınır dışı edebilmek için ‘özel anlaşma’ talep ediyor





Son yıllarda Türkiye’den yurt dışına yerleşmek trend olurken, tercih edilen ülkelerden biri olan İngiltere’de yetkililer, kaçak gidişlere önlem almak için çare arıyor. Ülke basını, İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın, Türkiye’ye sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için özel anlaşma yapmak istediğini bildirdi.



İngiltere’ye yasa dışı yollarla gidenlerde Türkiye ilk sıralarda yer alan ülkelerden biri haline gelirken, The Telegraph, İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için Arnavutluk ile yapılan anlaşma benzeri özel bir çözüm arayışında olduğunu kaydetti.



Gazeteye göre yılbaşından bu yana Türkiye’den binden fazla göçmen Manş Denizi üzerinden Birleşik Krallık’a ulaştı. Bu rakam önceki yıllara göre önemli bir artışa işaret ediyor. Gazetenin haberinde İçişleri Bakanı Braverman ve Göç Bakanı Robert Jenrick’in, Arnavutluk tarzı bir anlaşmanın Türkiye ile de yapılması olasılığını değerlendirdiği belirtildi.



İNGİLİZ BAKAN TÜRKİYE’YE GELECEK



Jenrick’in bu ay içinde Türk hükümetiyle yasa dışı göçmenlerin geri alımını kolaylaştıracak olası bir anlaşmayı görüşmek için İstanbul’a uçmasının beklendiği belirtildi. Gazeteye konuşan bir kaynak, Türkiye’den gelen göçmen artışının şubat ayında yaşanan yıkıcı depremler ve kötü ekonomik durumla ilgili olabileceğini söyledi.



İsminin açıklamadığı İçişleri Bakanlığı yetkilisi “Türkiye gerçek bir endişe kaynağı çünkü sayılarda büyük bir artış var ve göçmenleri daha kolay sınır dışı edebilmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.



‘İLTİCA SIRALAMASINDA’ İLK SIRALARI ZORLUYORUZ



Öte yandan 2022’de Avrupa Birliği ülkelerine en çok iltica edenler listesinde Türk vatandaşları üçüncü sıraya kadar çıktı. 2022 yılında 58 bin Türk vatandaşı AB ülkelerine ilk kez iltica başvurusu yaptı. Türk vatandaşları 2021 listesinde beşinci sırada yer almıştı. (karar)

Son güncelleme: 12:50 16.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı