• Turkhane Logo

İlaç sektörüne ‘döviz’ darbesi: Üretim aksadı; işçi çıkardılar

22:00 25 Haziran 2023 Pazar
İlaç sektörüne ‘döviz’ darbesi: Üretim aksadı; işçi çıkardılar





Döviz kurundaki artış ilaç sektörünü de etkiledi. Düzenli kullanılması gereken ve çoğunluğu ithal olan ilaçların tedariği alarm veriyor. CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, döviz kuru nedeniyle vatandaşların ilaca, ilaç üreticilerinin hammaddeye erişiminde sıkıntılar yaşadığını belirterek “İlaç üreticileri artan kur yüzünden hammadde alamaz ve ilaç yapamaz duruma geldiklerini ifade ederek iş durdurma, işçi çıkarma ve kapatma kararı almak zorunda olduklarını belirttiler.” dedi.



Dolar 25,23’ten işlem görürken euro ise 27,43 seviyelerinde. Her geçen gün yükselen döviz kuru, ithal ürünlere kalem kalem zam olarak yansımaya devam ediyor. Otomotiv, elektronik cihazlar gibi ithal ürünler bir ay içerisinde yüksek zamlarla tüketicinin karşısına çıkarken söz konusu artış hastaları da vurdu. CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ilaç üreticilerinin kur yüzünden hammadde alamadığını ve imalat yapamadığını ve vatandaşların ilaca erişiminde yaşanan sıkıntıları gündeme getirdi.



Doların geçen hafta 23 şu an ise 25 lira olduğunu belirten İlgezdi, “İlaç üreticileri iş durdurma, işçi çıkarma ve kapatma kararı almak zorunda olduklarını belirttiler. ‘Hasta mağdur, biz mağdur. Sermayemiz yok oldu’ diyen ilaç üreticileri önlem alınmazsa yerli ilaç endüstrisinin yok olacağını, çok daha fazla ilacın piyasaya çıkamayacağını, hastaların da daha çok mağdur edileceğini kaydediyorlar.” dedi.



‘YERLİ ENDÜSTRİ YOK OLACAK’



İlgezdi’nin açıklaması şöyle:



“Geçen hafta yaptığım açıklamalardan sonra telefonlarım susmadı. İlaç üreticileri artan kur yüzünden hammadde alamaz ve ilaç yapamaz duruma geldiklerini ifade ederek iş durdurma, işçi çıkarma ve kapatma kararı almak zorunda olduklarını belirttiler. ‘Hasta mağdur, biz mağdur. Sermayemiz yok oldu’ diyen ilaç üreticileri önlem alınmazsa yerli ilaç endüstrisinin yok olacağını, çok daha fazla ilacın piyasaya çıkamayacağını, hastaların da daha çok mağdur edileceğini kaydediyorlar.



“HESAP HER HAFTA DEĞİŞİYOR”



Geçen hafta 23 diye hesapladığımız dolar şu an 25 lira. Hala iktidar tarafından alınan bir önlem yok. Ve her gün, bir önceki günden daha kötüye gidiyor. İlaç endüstrisinin bu yükü taşıma şansı yok. Bir an önce gerekli tedbirler alınmalı.”



“İTHAL İLAÇLAR DAHA AZ GELİYOR”



Artan kur yüzünden ithal ilaçların daha da az geldiği ve bu yüzden ilaç sıkıntısı yaşandığını da belirten Akkuş İlgezdi, “Eczacılar her 5 ilaçtan 1’inin olmadığını ifade ediyorlar. İlaç endüstrisi aktörleri gibi eczacılar da arayarak sıkıntılarını dile getiriyor. Depolarda ilaçların yüzde 20’sinin olmamasının ciddi sorunlara neden olduğunu bildiriyorlar” dedi.



İlgezdi, en son Aralık 2022’de Euro 19 lirayken 10,76 liraya çıkarılan ilaç Euro kurunun halen değiştirilmediğinin altını çizerek, “Euro şuan 27 lira. Halen bakanlık bir düzenleme yapmadı. İlaç endüstrisinin bu rakamlarla devam etmesi mümkün değil. Hem yerli ilaç üreticilerimiz hem orada çalışanlar hem de o ilaçlara ihtiyaç duyanlar daha da mağdur olmadan bir çalışma yapılmak zorunda” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 22:00 25.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı