• Turkhane Logo

İktidarın 'Osmanlı sevdası': Tarihi arşivler küfleniyor

Başta Erdoğan olmak üzere, en yetkili ağızların sık sık ifade ettiği 'Osmanlı özlemi'ne rağmen, Osmanlı Devleti'nden kalan tarihi belgelere aynı vefa gösterilmiyor.

13:05 02 Aralık 2019 Pazartesi
İktidarın 'Osmanlı sevdası': Tarihi arşivler küfleniyor
Başta Erdoğan olmak üzere, en yetkili ağızların sık sık ifade ettiği 'Osmanlı özlemi'ne rağmen, Osmanlı Devleti'nden kalan tarihi belgelere aynı vefa gösterilmiyor.



Karar gazetesinin haberine göre; Kağıthane’deki merkezin inşası sırasında uzmanların dikkat çektiği tüm uyarılar haklı çıktı. 100 milyondan fazla belgenin taşındığı dere yatağındaki Milli Arşiv Sitesi için TOKİ ‘Temel Altı Susuzlaştırma İhalesi’ açıldı.

Konuyu TBMM’ye taşıyan İYİ Partili Andicanın “Tarihi belgeler, rutubet ve küf nedeniyle zarar görüyor” dediği belirtilen haberde şu bilgiler yer aldı:


Babıali’deki eski binasından inşaatı 6 Haziran 2013’te tamamlanan Kağıthane’deki yeni merkeze taşınan Osmanlı Arşivleri büyük risk altında. Kağıthane’deki merkezin inşaatı döneminde gündeme getirilen binanın dere yatağın yapıldığı bu nedenle nem rutubet ve su baskınlarının yaşanabileceği uyarısı gerçeğe döndü. Binanın hizmete girmesinden tam 6 yıl sonra tartışmayı TOKİ’nin verdiği bir ihale ilanı yeniden alevlendirdi. İhalenin kapsamı ise “Temel Altı Susuzlaştırma”...

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ahat Andicanın Osmanlı arşivlerinin nem ve rutubet tehdidi altında olduğunu TBMM’ye taşıdığı önergenin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğinin hatırlatıldığı haberde Karara şu bilgileri verdi:

Devlet Su işleri dahi ‘Bu bölgede baskın, taşkın tehlikesi vardır’ dedi. ‘Dere yatağına arşiv binası yapılamaz’ görüşü savunuldu ama dinleyen olmadı. 13 bloktan oluşan arşiv binası inşa ediyor ama 5 yıl geçmeden nem, rutubet, küf oluştu bilgisi gelmeye başladı. Arşiv binası dere yatağından sızan sudan etkileniyor, depolarda rutubet kokusu yayılmaya başlıyor, araştırmacıların önüne getirilen bazı evrakların ıslak olduğu ortaya çıkıyor. 2019’un Ocak ayında TOKİ ‘İstanbul ili Kağıthane İlçesi Talatpaşa Mahallesi vesaire’ diyerek susuzlaştırma ihalesi açıyor. Ne demek susuzlaştırma, temel altı susuzlaştırma tedbirlerinin alınması? Bu, şu demektir. Yani temelin altında su var. Bunun kurutulması isteniyor. Araştırmacılar, arşiv binalarında koku geldiğini, nem ve rutubetin bulunduğu söylüyor.

AKPnin “Arşivlerin yüzde 80’i dijitale geçirildi. Dolayısıyla risk altında değil” açıklamalarına da değinen Andican, ısrarla “Osmanlı belgeleri korunmalı” diyerek “Buradaki sorun arşivdeki belgelerin dijitale geçirilmesi değil. Önemli olan orijinal belgelerin muhafaza edilmesidir” diye konuştu. 

Milli Arşiv Sitesinin inşası sırasında bölgenin dere yatağı olduğuna dikkat çeken başta mimar ve mühendis odaları olmak üzere tüm uzmanlar bölgedeki sel, rutubet ve nem riski konusunda uyarıyordu. Geçtiğimiz sene yoğun yağışlarda da binayı sel basmıştı.

Son güncelleme: 13:05 02.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı