• Turkhane Logo

İktidar yanlısı avukatların ‘çoklu baro’ başvurusu Anayasa’ya aykırı

İstanbul’da AKP ve MHP’li avukatların çoklu baro kapsamında Barolar Birliğine alternatif baro başvurusu yapmasına mevcut barolar tepki gösterdi.

13:09 18 Ağustos 2020 Salı
İktidar yanlısı avukatların ‘çoklu baro’ başvurusu Anayasa’ya aykırı
İstanbul’da AKP ve MHP’li avukatların çoklu baro kapsamında Barolar Birliğine alternatif baro başvurusu yapmasına mevcut barolar tepki gösterdi.



İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Barolar Birliği yönetiminin Anayasa’ya aykırı başvuruyu kabul etmemesi gerekir” çağrısı yaptı.

AKP ve MHP’ye yakın avukatlar, İstanbul 2 No’lu Baro için Türkiye Barolar Birliğine dün başvuruda bulundu. Yeni baronun dört kişilik kurucular kurulunda yer alan avukat Şengül Karslı, AKP’de Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Avukat Cavit Tatlı ise AKP’den milletvekili adayı oldu. Niyazi Paksoy ise halen MHP Disiplin Kurulu Üyesi. Diğer üye Necati Ceylan ise Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi. Baro kurulması için gereken iki bin imza sayısına henüz ulaşamayan kurul, bir iki gün içinde imzaları tamamlayacaklarını savundu.


AKP ve MHP’ye yakın avukatların çoklu baro girişimine mevcut baro başkanları tepki gösterdi.  Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu’na paralel baro başvurusunu onaylamaması için çağrı yaptı.

ANAYASA’YA AYKIRI, KABUL EDİLMEMELİ

Birgün’e konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “İstanbul’da amaçlanan, AKP’ye ve doğrudan iktidara bağlı bir baro oluşturma girişimidir. TBB Yönetim Kurulunun bu başvuruyu kabul etmemesi gerekir. Başvuru kabul edilmezse idari yargı yoluna gidilir ve bu yasa değişikliğinin Anayasa’ya aykırılığı yeniden tartışılır. TBB Yönetim Kurulu bu başvuruyu Anayasa’ya aykırı olduğu için kabul etmemeli” dedi.

KABUL ETMEYİN

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez ise, Barolar Birliği üyelerine çağrıda bulunarak, başvuruyu reddetmelerini istedi. Dönmez, şunları söyledi: “Türkiye Barolar Birliği sadece Metin Feyzioğlu’ndan ibaret değil. TBB’de de Barolar Birliği Başkanının dışında 10 yönetim kurulu üyesi daha var. TBB Yönetim Kurulu’na ‘ kabul etmeyin’ diye çağrı yapıyoruz. Paralel baronun tescilini yapacak olan TBB’dir ve kanun bu yetkiyi TBB’ye verdi. TBB Yönetim Kurulu ve Metin Feyzioğlu çoklu baro istemiyordu ya o zaman bu başvuruyu da reddetsinler. Bu ülkeye ‘demokrasi geliyor’ müjdeleri ile bu tasarı kanunlaştıranlarla birlikte bundan yararlanıp ikinci baro için hareket geçenlerin hepsi bu ülkenin iyiliğini istemiyor. İstanbul Barosu’nun yaklaşık 50 bin üyesi var. Paralel baro kurmak için iki bin imzayı bile toplayamadılar.”

Son güncelleme: 13:09 18.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı