• Turkhane Logo

IJA’nın ‘Gazetecilere baskı’ raporu Avrupa Konseyi’ne damga vurdu

18:25 25 Haziran 2023 Pazar
IJA’nın ‘Gazetecilere baskı’ raporu Avrupa Konseyi’ne damga vurdu





International Journalists Association derneği ‘Türk hükumetinin yurt dışındaki gazetecilere ve muhaliflere yönelik baskıları’ konulu raporu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) gündem oldu. Türkiye’nin sürgündeki gazeteciler başta olmak üzere muhalif isimleri sürekli takip ederek baskı altına almasını kınayan karar tasarısı kabul edildi. Tasarıyı hazırlayan parlementer, elinde tuttuğu IJA raporunu göstererek AKP’li vekillere yüklendi.



International Journalists Association e.V.’nin (IJA) London Advocacy ile birlikte hazırladığı rapor Fransa’nın Strazburg şehrindeki Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) ses getirdi.



Raporu okumak için tıklayınız.



AKPM’de Türkiye’nin, özellikle Temmuz 2016 kontrollü darbe girişiminin ardından bazı sınır ötesi baskı araçlarını kullanmasını ve sürgündeki gazeteciler başta olmak üzere muhalif isimleri sürekli takip ederek baskı altına almasını kınayan karar tasarısı kabul edildi.



“Hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına yönelik büyüyen bir tehdit olarak ulus ötesi baskı” başlıklı karar tasarısı, 39’a karşı 8 oyla Meclis’ten geçti.



AKP’li vekiller; can, mal ve ifade özgürlüklerine yönelik tehditler nedeniyle Türkiye’den yurt dışına çıkmış gazeteci ve diğer bazı muhalif isimleri karar tasarısından çıkartmak istedi. Ancak bu talepler diğer parlamenterler tarafından reddedildi.



Karar tasarısını hazırlayan vekil Christopher Chope yaptığı konuşmada, elinde tuttuğu IJA’nın raporunu göstererek AKP’li vekillere yüklendi. Chope, “Bu raporun içeriğine bakarsanız, gerçekten de çok rahatsız edici olduğunu görürsünüz. Bu meclisteki Türk delegasyonu üyelerinin “Tanrım, burada bir sorun olmalı, kendi hükümetimizden hesap sormaya başlamalıyız” dedikleri bir durumla karşılaşmıyoruz. Tam tersi, inkâr içinde görünüyorlar ve kendileri dışında herkesi suçluyorlar. Bu nedenle bugün bu meclisin oybirliğiyle bu raporu, tavsiyeleri ve kararı destekleyeceğini ve böylece yeni seçilmiş Türk hükümetine güçlü bir mesaj göndereceğimizi umuyorum. Gerçekten yeni seçilmiş olabilirler ancak ister yurt içinde ister yurt dışında olsunlar, kendi vatandaşlarına karşı otokratik bir şekilde davranabilecekleri anlamına gelmez.” şeklinde konuştu.



Oturumda konuşan AKP milletvekili Zeynep Yıldız’ın genel kurulda “f.tö” suçlamalarına sığınması ve seçim sonuçlarından halkın iktidarı desteklediğinin açık olduğunu söylemesi üzerine söz alan vekil Jeremy Corbyn, “Bir seçimi kazanmanın insan haklarının ortadan kalktığı anlamına gelmediğini, bu hakların birileri seçimi kazansa da kazanmasa da devam ettiği anlamına geldiğini nazikçe belirtmek isterim. Mesele insanların kendilerini ifade etme hakkı, gazetecilerin neler olup bittiğini haberleştirebilme hakkıdır.” diyerek cevap verdi.




During the debate on the new PACE report (https://t.co/YSXP2qvYmQ), PACE reporter Mr Chobe holds our report with @MichaelPolakLaw authored for @journalists_tr and talks about and commends it. Link for the report: https://t.co/aeBhs2xbvk pic.twitter.com/mRCZPoeegd— Ali Yıldız, Attorney (@aliyildizlegal) June 24, 2023

Son güncelleme: 18:25 25.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı