• Turkhane Logo

HSK üyeliği için referans yarıştırdılar! 15 Temmuz'da ilk gözaltı talimatını verdim

Bazı adaylar AKP’li parti yöneticileri ve milletvekillerini hatta MİT Başkan Yardımcısını referans gösterdi. Bir adayın, özgeçmişine “Sayın Cumhurbaşkanımızdan plaket aldım” yazması dikkat çekti.

18:35 29 Nisan 2021 Perşembe
HSK üyeliği için referans yarıştırdılar! 15 Temmuz'da ilk gözaltı talimatını verdim
Bazı adaylar AKP’li parti yöneticileri ve milletvekillerini hatta MİT Başkan Yardımcısını referans gösterdi. Bir adayın, özgeçmişine “Sayın Cumhurbaşkanımızdan plaket aldım” yazması dikkat çekti.


Meclis’in Hakimler ve Savcılar Kuruluna seçeceği 7 kişi için Yargıtay, Danıştay, öğretim üyesi ve avukatlar arasından 118 aday başvurdu. Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon, TBMM tarafından seçilecek 7 Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyesini belirlemek için ilk toplantısını yaptı.

Anayasaya göre 3 üye Yargıtay, 1 üye Danıştay, üç üye ise yüksek öğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından seçilecek. Müracaatlar 22 Nisan 2021’de son buldu. 7 kişinin seçileceği HSK üyeliği için 51 Yargıtay üyesi, 10 Danıştay üyesi, 14 yüksek öğretim üyesi, 43 avukat olmak üzere toplam 118 aday adayı başvurdu. Adayların belirlenmesi için AKP, CHP ve HDP’li milletvekillerinden oluşan 5 kişilik alt komisyon kuruldu.


Türkiye’deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen üst kurul olan HSK’nın 13 üyesinden 6’sını doğrudan Cumhurbaşkanı atıyor. Adalet Bakanı ve bakan yardımcısının doğal üye olduğu HSK’da geri kalan 7 üyeyi ise Meclis’in nitelikle çoğunluğu belirleyecek. AKP iktidarının kontrolünde olan HSK’ya aday olan isimlerin de başvurularında siyasi kimliklerine vurgu yapması da dikkat çekti.

Gazete Duvar’ın haberine göre Meclis başkanlığına verdikleri özgeçmişlerinde bazı adaylar AKP üyeliği, milletvekili, belediye başkan aday adaylığı yaptıklarını yazdı. 15 Temmuz sonrası cemaatle mücadelede görev aldıklarını belirten adaylar da bulunurken, bir aday başkanlık sisteminin savunulması için yaptığı çalışmaları anlattı. Bazı aday adayları da AKP milletvekillerini, genel başkan yardımcılarını referans gösterdi.

15 TEMMUZ’DA İLK GÖZALTI TALİMATINI VERDİM

HSK üyeliği için Yargıtay’dan başvuran çok sayıda aday adayı da hükumetin yargıyı kontrol altına almak için kurduğu Yargıda Birlik Platformu üyesi ve yöneticisi olduğunu belirtti. Bu aday adaylarının özgeçmişlerinde, “15 Temmuz hain darbe girişimi soruşturmalarının koordinatörlüğünü yerine getirmiştir”, “2014 tarihinde HSYK seçimlerini kazanan ve yargıdaki fe.ö yapılanmasına karşı oluşturulan Yargıda Birlik Platformunun kurucularındanım”, “17 Aralık, 25 Aralık 2013 tarihinde yargı darbesini gerçekleştiren hakim ve savcılar hakkında; Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara Fikret Seçen başta olmak üzere fe.ö’nün önde gelen isimleri hakkında soruşturmalar yürüttüm”, “15 Temmuz Darbe girişiminde ilk gözaltı talimatını verdim”, “15 Temmuz darbe girişimi soruşturmalarında aktif rol alıp, iddianameler hazırladım” gibi bilgilere yer verdi.

MHP ÜYESİYİM KAYYUMLUK YAPTIM

Avukatlığının yanında ‘hafız’ olduğunu da belirten bir avukat ise, babasının emekli müftü olduğunu, TRT Kürdi’de Zazaca program yaptığını kaydetti. MHP üyesi olduğunun altını çizen bir başka avukat da cemaatle irtibatlı-iltisaklı olan kurumlara kayyım olarak atandığını, kayyım görevi boyunca cemaate ait gayrimenkullerin dava yoluyla devlete geçirilmesi için çalıştığını belirtti.

CUMHURBAŞKANININ ELİNDEN PLAKET ALDIM

Başkanlık sistemini destekleyen birçok makalesinin gazetelerde yayınlandığını anlatan bir avukat ise, özgeçmişine, “Sayın Cumhurbaşkanımızdan plaket alarak beraberlerinde ödül olarak yurt dışı gezisine iştirak etme hakkı kazandım” notunu yazdı.

KADEM’DE ENSAR VAKFI’NDA GÖREV ALDIM

Hukukçu Kadınlar Derneği, KADEM gibi sivil toplum örgütlerine üye olduğunu belirten bir avukat ise, “Milli Talebe Birliği ve Ensar Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti’nin toplantılarına öğrencilik yıllarımda ve sonrasında uzun yıllar iştirak ettim” ifadelerini kullandı. Başörtüsü mağduru olduğunu belirten aynı avukat, “28 Şubat darbesi döneminde başörtümü açmamam nedeniyle İstanbul Barosu tarafından disiplin takibi ve baskılara maruz kaldım. Başörtüsü mağduru öğrenci ve çalışanların haklarının iadesi için 28 Şubat darbe döneminde ücretsiz avukatlıklarını yaptım” dedi.

KAPATMA DAVASINA MÜDAHİL OLAN 5 KİŞİDEN BİRİYİM

HSK adayı imam hatip lisesi bir avukat da özgeçmişinde daha önce imamlık da yaptığını, ayrıca AKP’nin kapatma davasında “millet adına müdahil olarak katılma talebinde bulunan 5 kişiden biri” olduğuna özellikle dikkat çekti.

AKP YÖNETİCİSİNİ REFERANS GÖSTERDİ

HSK üyeliği için aday adayı olan avukatlar arasında bazı adaylar özgeçmişlerinde özellikle AKP ile ilişkilerine vurgu yaptı. AKP’den milletvekili ve belediye başkanlığı için aday olduğunu seçim tarihlerini vererek belirten avukatlar bulunurken, AKP milletvekilleri ve genel başkan yardımcılarını referans gösteren isimlerde yer aldı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Milletvekilleri Ali Özkaya, Mustafa Aslan, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Kireççi gibi isimler referans gösterilirken, bir avukat ayrıca MİT Başkan Yardımcısını referans gösterdi.

Son güncelleme: 18:35 29.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı