• Turkhane Logo

Hilal Kaplan, Erdoğan’ın BM toplantısını ‘devlet görevlisi’ kartıyla izlemiş

16:50 25 Eylül 2023 Pazartesi
Hilal Kaplan, Erdoğan’ın BM toplantısını ‘devlet görevlisi’ kartıyla izlemiş





Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler toplantısını izleyen gazetecilerin “press” kartı yerine “devlet görevlisi” kartı takmalarını eleştirdi: “Demokratik bir ülkede gazeteci böyle bir kartla dolaşmaktan imtina eder.”



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde çıktığı New York seferindeki Birleşmiş Milletler (BM) toplantısını takip eden gazetecilerin “devlet görevlisi” kartı taktıkları ortaya çıktı. Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan’ın bu kartı “çekinmeden” takmasını eleştiren medya ombudsmanı Faruk Bildirici, “Bir gazetecinin ‘devlet görevlisi’ kimliği taşıması, gazetecilik bağımsızlığı ve tarafsızlığının da askıya alınması demek” eleştirisinde bulundu.



Bildirici, kişisel internet sitesindeki yazısında, “Embedded gazetecilik işbaşında” diyerek Erdoğan’ın heyetindeki gazetecilerin “devlet görevlisi” kartını takmasını eleştirdi. Bildirici, “Sabah yazarı ve TRT Yönetim Kurulu üyesi Hilal Kaplan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki toplantıyı “Delegasyon” kartıyla izlemiş. Sosyal medyada paylaştığı fotoğrafta boynuna asılı kartta “D Türkiye REP” (Temsilci) yazıyordu. Erdoğan’ı BM’de izleyen diğer gazeteciler de “P” (Press) yerine bu kartı takmış anlaşılan” diye yazdı.



‘İLİŞTİRİLMİŞ GAZETECİLİĞİN BARİZ ÖRNEKLERİNİ SERGİLEDİLER’



“Bir gazetecinin ‘devlet görevlisi’ kimliği taşıması, gazetecilik bağımsızlığı ve tarafsızlığının da askıya alınması demek” diyen Bildirici, “Demokratik bir ülkede gazeteci böyle bir kartla dolaşmaktan imtina eder. Hilal Kaplan ise kaçınmak yerine fotoğrafını paylaşarak ilan edebiliyor! Sonra da “Erdoğan, BM’ye damga vurdu” diye yazdı. Diğer gazeteciler de büyülenmiş gibiydiler; övgüleri de arşa varıyordu. “Embedded” (iliştirilmiş) gazeteciliğin bariz örneklerini sergilediler” ifadelerini kullandı.



HÜRRİYET GAZETESİNE ELEŞTİRİ



Bildirici, yazısının ilgili bölümündeki son kısmında ise Hürriyet gazetesinin Erdoğan’ın ABD seferini haberleştirme şeklini eleştirerek, “Erdoğan’ı ABD’de izleyen gazetecilerden biri de Ahmet Hakan’dı. Ama Erdoğan’ın BM’deki konuşması genel yayın yönetmeni olduğu Hürriyet’te “Ankara” mahreciyle yayımlandı! Her nasılsa New York’taki konuşmayı Ankara Büro izleyip haber yapmış, Ahmet Hakan da Emine Erdoğan’ın, Türkevi’ndeki konuşmasını, oradaki konser ve ebru etkinliklerini izlemiş…” diye yazdı.

Son güncelleme: 16:50 25.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı