• Turkhane Logo

Her taşın altından çıkan Korkut Eken kimdir?

Sedat Peker’in gündemi sarsan videolarında 90’ların en çok konuşulan isimlerinden Korkut Eken’in de adı geçiyor.

08:01 17 Mayıs 2021 Pazartesi
Her taşın altından çıkan Korkut Eken kimdir?
Sedat Peker’in gündemi sarsan videolarında 90’ların en çok konuşulan isimlerinden Korkut Eken’in de adı geçiyor.



Sedat Peker’in gündemi sarsan videolarında 90’ların en çok konuşulan isimlerinden Korkut Eken’in de adı geçiyor. Adı hep faili meçhul cinayetlerle anılan, Susurluk’un kilit ismi Eken’in TSK, MİT ve emniyette yer aldığı üst düzey görevler dikkat çekiyor.

 Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in yayınladığı 2. videoda 1996’da öldürülen Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı’yla ilgili sözleri Kıbrıs’ta gündem oldu. Konuya kısaca değinen Peker şunları söyledi: “Sonraki videolarda sayın derin devletimizin başı ile 1996’da Kıbrıs’ta faili meçhul bir şekilde öldürülen Kutlu Adalı’yı konuşacağız ama Korkut Eken’i de alıp üçümüz konuşacağız.” Peker olaya ilişkin daha fazla detay vermedi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan, Ortodoks dünyası için büyük önem arz eden Aziz Barnabas Kilisesi’ne düzenlenen silahlı baskını ve paha biçilemez ikonaların çalınması olayı araştıran ve Yenidüzen gazetesinde yazılar yazan Kutlu Adalı, evinin önünde uğradığı suikast sonucu öldürüldü.

Kutlu Adalı’nın eşi İlkay Adalı tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınan davada Türkiye mahkum edildi.

Gündemi sarsan videolarının 2.sinde bu olaya ilişkin ipucu veren Sedat Peker daha sonra yayınladığı videolarda ne bu konu hakkında konuştu, ne de Korkut Eken hakkında tek kelime etti.

HANGİ GÖREVLERDE YER ALDI

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Özel Harp Dairesinde, Özel Kuvvetler Komutanlığında görev alan Eken, 1984 yılında PKK ile mücadelenin başlamasından sonra Eruh ve Sason bölgelerinde görevlendirildi. 1987 yılında kendi isteğiyle askerlikten emekliye ayrıldı. Daha sonra Millî İstihbarat Teşkilatı’nda (MİT) Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı. Ertesi yıl görevinden ayrıldı. 1993-1996 yılları arası Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Polis Özel Harekât Timleri’nin teşkili, donatım ve eğitiminde görev yaptı. Aynı dönemde PKK ile mücadelede Güneydoğu’daki bazı nüfuzlu aşiretleri silahlandırıp örgütledi.



Eken’in adı Mehmet Ağar’la birlikte ilk kez bir faili meçhul cinayetle de anılmıyor. ‘Efsane Yarbay’ lakaplı, Üstün Cesaret ve Feragat madalyalı Korkut Eken bir döneme damga vuran eski bir asker. 90’lı yıllarda faili meçhul birçok olayda ismi geçen Korkut Eken, adı Susurluk skandalına karışınca 2 yıl hapis yattı.

16 FAİLİ MEÇHUL CİNAYET

Eken, Susurluk sonrası 1990’lı yıllarda işlenen 16 faili meçhul cinayetle ilgili başlatılan soruşturmada Mehmet Ağar’la birlikte ifade verdi. Eken, cinayetlerle ilgili Musa Anter’i de öldürdüğü iddia edilen Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ı işaret etti. Eken, Yeşil için “Yaşıyor, konuşursa faydalı olur” dedi.
Eken, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde, eski özel harekât polisleri Ayhan Çarkın, Enver Ulu, Uğur Şahin, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Özkan ile beraber kamuoyunda “faili meçhuller davası olarak” bilinen davada yargılandı.

UYUŞTURUCU PARALARINI EKEN PAY ETTİ

Susurluk kazasına ilişkin hazırlanan MİT raporunda ‘’terörle mücadele’ adı altında uyuşturucu kaçakçılığı yapan ve kara para aklayan ‘Özel ekibin’ başında Emniyet Müdürü ve daha sonra Adalet ve İçişleri Bakanı olan Mehmet Ağar’ın bulunduğu ve kaçakçılıktan elde edilen paraların Korkut Eken tarafından pay edildiği yer aldı.

ÇATLI İÇİN MİT ELEMANI DEDİ

Eken, MİT’te Hiram Abbas-Mehmet Eymür ekibinde yer aldı. Eken’in kamuoyunun Susurluk skandalı sonrası adını sık duymaya başladığı, Kırmızı Bülten ile aranan Abdullah Çatlı ile ilgili sözleri çok konuşulmuştu. Eken Çatlı’yla ilgili: “MİT’te elemanımızdı. Çok yürekli, verdiğiniz işi tek başına da olsa yapan biriydi” ifadelerini kullandı.

ÖMER LÜTFÜ TOPAL CİNAYETİ

1996 yılında öldürülen kumarhaneler kralı Ömer Lütfü Topal cinayetine ilişkin “yeniden yargılanma” talebinde bulunan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nı 2014 yılında hazırladığı iddianamede aralarında özel harekatçı polislerin de bulunduğu şüphelilerin yeniden yargılanmasını istedi. Başsavcılık, Mehmet Ağar, İbrahim Şahin’le birlikte Korkut Eken hakkında da Topal cinayetine ilişkin bilgisi olduğu, eyleme katılanlara yardım ettikleri ve azmettirdikleri iddiasında bulundu.

Sedat Peker’in Kıbrıs’ta da heyecan uyandıran Kutlu Adalı suikastı ile ilgili iddialarının arkasını getirip getirmeyeceği merak ediliyor.

Son güncelleme: 08:01 17.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı