• Turkhane Logo

Hasta mahpus Özkan’ın başvuruları reddedildi, kelepçeli ‘tedavi’ edilip cezaevine götürüldü

Serbest bırakılması için yapılan başvuruları reddedilen 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan, "tedavisi tamamlandı" denilerek, yine kelepçelenerek cezaevine götürüldü.

12:23 28 Mayıs 2021 Cuma
Hasta mahpus Özkan’ın başvuruları reddedildi, kelepçeli ‘tedavi’ edilip cezaevine götürüldü
Serbest bırakılması için yapılan başvuruları reddedilen 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan, "tedavisi tamamlandı" denilerek, yine kelepçelenerek cezaevine götürüldü.



Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan, 17, 18, 19, 20 ve 24 Mayıs tarihlerinde fenalaşması üzerine 5 kez Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı, ancak hastaneye yatışı yapılmadığı için cezaevine geri götürüldü.

Özkan, 25 Mayıs’ta 6’ncı kez kelepçeli bir şekilde getirildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yatışı yapıldı. Hastaneye getirilirken yürümekte zorlanmasına rağmen ellerinin kelepçelenmesi çekilen görüntü ile ortaya çıkan Özkan, hastanede kaldığı 3 gün boyunca yatağa kelepçelendi. Oğlu Vedat Özkan’ın savcılık kararıyla refakatçilik yaptığı Özkan, dün akşam saatlerinde elleri kelepçeli bir şekilde tekerlekli sandalye ile cezaevi ring aracına bindirilerek Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne geri götürüldü.


Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 83 yaşındaki Özkan, 25 yıldır tutuklu. Bugüne kadar 5 kez kalp krizi geçiren, 4 defa da anjiyo olan Özkan’ın, kalp, tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma-görme eksikliği, hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunuyor. İhtiyaçlarını tek başına karşılayamayan Özkan’a, aynı koğuşta yer alan Ahmet Güneş refakatçilik yapıyor.

“CEZAEVİNDE KALAMAZ”

Cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremeyen Özkan’a, 2015 yılında Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından vücut fonksiyonlarının yüzde 87’sinin işlevsiz olduğu tespit edilerek, “cezaevinde kalamaz” raporu verildi. Sağlık durumunun kötüye gitmesi nedeniyle defalarca hastaneye kaldırılmasına rağmen Özkan, tahliye edilmedi. 2019 yılında tekrar aynı hastanede Sağlık Kurulu’na başvuruda bulunan Özkan’a, bu kez “cezaevinde kalabilir” raporu verildi.

ATK’DEN 6 RAPOR

İnfazının durdurulması için savcılar üzerinden yapılan başvurular nedeniyle Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) 6 defa rapor talep edildi. ATK’nin hazırladığı 6 raporda da Özkan’ın tek başına cezaevinde hayatına idame etmesinde sakınca olmadığı notu düşüldü.

En son HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, 25 yıldır cezaevinde tutulan hasta mahpus Mehmet Emin Özkan’ın sağlık durumuna dikkat çekerek Adalet Bakanlığı’na soru önergesi vermişti. Koçyiğit, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na da bir dilekçeyle başvurarak Özkan’ın durumunun derhal incelenmesini ve raporlaştırılmasını talep etmişti.

Son güncelleme: 12:23 28.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı