• Turkhane Logo

Hamile tutuklu Arzu Nur Özkan’ın kendi sesinden maruz kaldığı hak ihlalleri

2 aylık hamileyken tutuklandı, hapiste sekizinci ayına girdi. Erken doğum yapması beklenen anaokulu öğretmeni Arzu Nur Özkan’ın hamile bir kadın olarak cezaevinde yaşadığı sıkıntıları anlattığı ses kaydını yayınlıyoruz.

11:40 31 Ağustos 2021 Salı
Hamile tutuklu Arzu Nur Özkan’ın kendi sesinden maruz kaldığı hak ihlalleri
2 aylık hamileyken tutuklandı, hapiste sekizinci ayına girdi. Erken doğum yapması beklenen anaokulu öğretmeni Arzu Nur Özkan’ın hamile bir kadın olarak cezaevinde yaşadığı sıkıntıları anlattığı ses kaydını yayınlıyoruz.



9 Mart’tan bu yana cezaevinde olan 8 aylık hamile Arzu Nur Özkan’ın maruz kaldığı hak ihlallerini anlattığı ses kaydı ortaya çıktı. Hıçkırıklara boğularak “Öyle şeyler yaşıyorum ki anlatmıyorum hiç. Ama yeter artık bu kadar eziyet” diyen Özkan, artık dayanacak gücü kalmadığını söyledi. Hapiste doğum yapmak zorunda kalacak olmasına isyan eden Özkan, ailesine “Öleyim gerçekten bıktım. Burada doğum yaptıktan sonra çıkarmasınlar artık!” ifadelerini aktardı.

Bold Medya’nın ulaştığı ses kaydında Özkan’ın ifadeleri şöyle:


“Bugün revire çıktım. Anlattım durumumu. Damarlarım şişiyor, dedim. Doktor dalga geçer gibi ‘Benim de şişiyor’ dedi. Gece tıkanıyorum diye psikiyatra yönlendirdi. ‘Gece tıkanmaların psikolojik’ dedi. Ya nefes alamıyorum, nesi psikolojik anlamadım. Gitmiyorum artık hastaneye.

“KAFESTE, KELEPÇELİ DOKTORA GÖTÜRÜYORLAR”

Bugün beni tekrar sevk etmişler. Kafeste götürüyorlar zaten, ellerim kelepçeli. Orada daha büyük sıkıntılar yaşıyorum. Doktora götürüyorlar. Tahlil yapıyorlar. Arkasından öğleden sonraya kadar bekletiyorlar. Geri çıkarmıyorlar ki beni doktorla konuşayım. Tahlillerimi (sonuçlarını) öğreneyim. Boşu boşuna beni götürüp getiriyorlar. Valla yoruldum artık. Ne bileyim…

“ÖLEYİM ARTIK GERÇEKTEN BIKTIM”

Öleyim gerçekten bıktım. İstinaf’a da yazdık ama bakmıyorlar herhalde. Burada doğum yaptıktan sonra çıkarmasınlar artık…Öyle şeyler yaşıyorum ki, anlatmıyorum hiç. Ama yeter artık, bu kadar eziyet. Allahım diyorum, ne diyeyim bilmiyorum artık. (hıçkırarak ağlıyor)

“ARTIK REVİRE DE ÇIKMAYACAĞIM, NE OLURSA OLSUN”

Yapacak bir şey yok. Rabbim büyük. Rabbim isterse çıkaracak, istemezse çekeceğim yani. Ama iyi değilim. Geceleri rahatsızlanıyorum sürekli. Her gece tıkanıyorum. 3-4 defa tıkanıyorum. Nefes alamıyorum. Doktora çıkıyorum. Doktor dalga geçer gibi beni psikolojik diye psikiyatra yönlendiriyor. Damarlarım şişiyor, ellerim kollarım ağrıyor. Benimki de şişiyor diyor. Artık revire de çıkmayacağım. Ne olursa olsun yani. Moralimi yüksek tutamıyorum artık. (Hıçkırarak ağlıyor)”

DOKTOR ERKEN DOĞUM OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

HDP Kocaeli Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu’na bu ay içinde bir mektup yazan Arzu Nur Özkan, 16 saat kelepçeyle yolculuk yaptığını, sadece erkek tuvaleti olan bir odada 15 gün yerde yattığını, böcekler ve farelerle yaşamak zorunda kaldığını, düşük tehlikesi geçirdiğini ve tansiyonu 20’lere çıktığını için kaç kez acile kaldırıldığını anlatmıştı.  “Öyle şeyler yaşıyorum ki, anlatmıyorum hiç” diyen Özkan’a doktor doğum için 13 Ekim tarihini verdi. Ancak yaşadığı stres, yüksek tansiyon nedeniyle bebeğin suyu azaldığı için eylül ayı sonunda erken doğum yapması bekleniyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Özkan’ın babasını dün aradı ve elinden geleni yapacağını söyledi.

EŞİ, KENDİSİ VE DOĞMAMIŞ ÇOCUKLARI HEPSİ BİRLİKTE HAPİSTE

Geçen yıl 25 Temmuz’da evlenen Arzu Nur Özkan ve eşi Cihan Özkan 9 Mart’ta Edirne’de gözaltına alındı. Bir gün sonra tutuklanıp Edirne Cezaevine konuldular. O dönemde 2 aylık hamile olan Arzu Nur Özkan 2 Nisan’da Kayseri Bünyan Cezaevine, eşi de mayıs ayında Çorum Sungurlu T Tipi Cezaevine sevk edildi.

Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında tutuklanan anaokulu öğretmeni Arzu Nur Özkan (33), KHK ile kapatılan Bursa Özel İlkbahar İlkokulu’nda çalıştığı için, Bank Asya hesabı olduğu için ve bir tanığın beyanlarına dayanılarak 6 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi, polis ifadesini mahkemede düzelten, yanlış olduğunu belirten tanığın söylediklerini dikkate almadı. Tanığın ilk ifadesine göre cezayı veren mahkeme Yargıtay’ın emsal kararlarını da görmezden geldi. Özkan’ın dosyası şu anda İstinaf Mahkemesi’nde bulunuyor.

Adliyede katip olarak çalışırken ihraç edilen Cihan Özkan ise örgüt üyesi olduğu iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dosyası Yargıtay’da bulunuyor. Daha önce Bursa H Tipi Cezaevinde 18 ay kalan Cihan Özkan, şu anda Çorum’da tutuklu.

Son güncelleme: 11:40 31.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı