• Turkhane Logo

Gülen hareketi mensuplarının mülkiyet hakkının ihlali edilmesi ”İnsanlığı karşı işlenen suçlar” kapsam

01:50 07 Kasım 2023 Salı
Gülen hareketi mensuplarının mülkiyet hakkının ihlali edilmesi ”İnsanlığı karşı işlenen suçlar” kapsam





Uluslararası hukuk uzmanları, AKP hükümeti’nin Gülen hareketi mensuplarına yönelik mülkiyetlerine el koyması yada kamulaştırmasının, Uluslararası Ceza Mahkemenin Roma Statüsü 7. maddesine göre, ‘İnsanlığa karşı suç teşkil‘ ettiğini kanıtlarıyla ortaya kondu.



ERDOĞAN REJİMİNİN KANUNSUZLUKLARI RAPORLAŞTIRILDI



Erdoğan hükümeti, Gülen hareketine yönelik baskılarının bir parçası olarak, insanlara ait mülklere keyfi ve intikamcı bir şekilde müdahale etti. Sadece Gülen hareketinin kurumları, STK’ları ve medya organları değil, aynı zamanda hareketin mensubu olduğu iddia edilen kişilerin özel teşebbüsleri ve mal varlıkları da iç ve dış hukukta öngörülen güvencelere rağmen hukuka aykırı olarak ele geçirildi, müsadere edildi ve kamulaştırıldı.



Türkiye’de Gülen Hareketi‘ne ve takipcilerine yönelik mülkiyet hakkı ihlalleri KHK’lı diplomatların kurduğu dernek “Institute for Diplomacy and Economy“ tarafından raporlaştırıldı. 



ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNE GÖRE SUÇ



Uluslararası Hukuk uzmanı ihraç diplomatlar tarafından kaleme alınan rapor, sözkonusu mülkiyet hakkı ihlallerinin insanliğa karşı suç teşkil ettiği sonucuna vardi. Bu ihlallerin Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü‘nün 7. Maddesi [7/1(h)] kapsamında “Eziyet ve Zulüm“ olduğunu belirten rapor, ihlallerin sistematik ve yaygın olduğunu kanıtlarıyla ortaya koydu.



TÜRKİYE’DE SİSTEMATİK İNSAN HAKLARI İHLALİ VAR



Raporun bu bulgusuyla aynı doğrultuda, AİHM Yalcınkaya kararında, BM Keyfi Tutuklulukla Mücadele Komisyonu ise muhtelif kararlarında Türkiye’deki ihsan haklari ihlallerinin sistematik olduğu sonucuna varmıştı.



Rapora göre, Erdoğan hükümeti, Gülen Hareketi‘ne yönelik mülkiyet hakki ihlallerini belirli ve bilinçli bir plan cercevesinde yapmış ve bu planın icrasını devlet gücü kullanarak tüm ülkeye ve ötesine teşmil etmistir.  Dersanelerin kapatilmasi, Bankasya, kaynak holding gibi kurumlara çökülmesi, AKP tarafından atanan Sulh Ceza Hakimlerinin haciz ve elkoyma yetkileriyle donatılması, insanların işlerinin KHK ile elinden alınması ve bu kişilere yardım edenlerin dahi hapse atılmasi bu sistematik planın yapı taslarıdır. Rapor bu yönüyle, insanliğa karşı suçların kurucu unsurlarının oluştuğunu kaydetmekdir.



İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR KAPSAMINDA



Rapor öncelikle Erdoğan hükümetinin Gülen Grubu’nun mülkiyet haklarına yönelik ihlallerinin neden hukuki müdahale kategorisine giremeyeceğini ortaya koyuyor. Ulusal mevzuat ve uluslararası mekanizmalar dikkate alındığında, mülkiyet hakkına yönelik bu müdahale şu dört kriterin karşılanmaması nedeniyle ne hukuka uygun ne de haklı kabul edilebilir: Kanunilik/kanunilik ilkesine bağlılık, orantılılık ilkesine bağlılık, kamu faiz ve tazminat ödemesiyle dengelenir.



Rapor Uluslararası Hukuk Uzmanı eski diplomatlar Yasir Gökçe, Hakan Kaplankaya, Harun Reşit Halisoğlu ve Mehmet Bozkaya tarafından 6 Kasım 2023’te yayınlandı.



Raporun tamamını indir



Son güncelleme: 01:50 07.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı