• Turkhane Logo

Göçmen krizi: Lukaşenko ile ilk temas Merkel'den

AB, Belarus'taki göçmen krizine karşı diplomasi trafiğini hızlandırdı. Merkel Belarus lideri Lukaşenko ile krizle ilgili ilk telefon görüşmesini gerçekleştirdi; Macron da Putin'le görüştü.

10:10 16 Kasım 2021 Salı
Göçmen krizi: Lukaşenko ile ilk temas Merkel'den
AB, Belarus'taki göçmen krizine karşı diplomasi trafiğini hızlandırdı. Merkel Belarus lideri Lukaşenko ile krizle ilgili ilk telefon görüşmesini gerçekleştirdi; Macron da Putin'le görüştü.



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belarus-Polonya sınırında yaşanan göçmen krizi ve Ukraynanın doğusunda tırmanan gerginlikle ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Elysee Sarayından yapılan açıklamada, göçmen krizinin çözümünde Rusyanın da rol almasının üzerinde durulduğu belirtilerek Parisin görüşmenin sınırdaki gerginliğin giderilmesine olumlu katkıda bulunmasını umduğu da vurgulandı.

Kremlin kaynakları da Putinin Macrona Avrupa Birliği (AB)  liderlerinin sorunu doğrudan Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenkoyla konuşması gerektiğini söylediğini aktardı. Putinin Polonya güvenlik güçlerinin, sınırdaki göçmenlere sert müdahalede bulunmasını eleştirdiğini de belirtildi.


Elysee Sarayı, yaklaşık bir saat 45 dakika süren görüşmede Macronun Ukraynayla ilgili endişesini de aktardığı ve Ukraynanın toprak bütünlüğünün korunmasına dikkat çektiğini kaydedildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rusyanın Ukrayna sınırında büyük ve olağanüstü bir askeri hareketlilik gözlemlendiğini ifade ederek bugün Moskovayı uyaran bir açıklama yapmıştı.

DW Türkçenin haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkelin de akşam saatlerinde Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenkoyla Polonya sınırındaki göçmen krizini görüştüğü açıklandı. Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, gerçekleştirilen telefon görüşmesinde özellikle sınırdaki göçmenlere insani yardımın gerekliliği üzerinde durulduğunu, Merkel ve Lukaşenkonın bu konuyla ilgili olarak görüş alışverişinde bulunmaya devam edeceklerini belirtti. 

Merkel, böylece Belarusta geçen yılki tartışmalı seçimin ardından Lukaşenkoyla görüşen ilk AB lideri oldu. Belarusun resmi haber ajansı Belta, görüşmenin 50 dakika sürdüğünü aktardı.

AB, Lukaşenkoyu göçmenleri geçen yılki yaptırımların intikamını almak için kasıtlı olarak AB sınırına göndermekle suçluyor. Lukoşenko, Ağustos 2020de hile karıştığı iddia edilen tartışmalı seçimleri kazanmış ve kitlesel hükümet karşıtı protesto gösterileri şiddet kullanılarak bastırılmıştı. AB, Belaruslu yetkililerin bir Ryanair uçağını Minske inmeye zorlayarak uçaktaki muhalif bloger Roman Protasseviçi gözaltına almasının ardından da Belarusa karşı bir dizi yaptırım uygulama kararı almıştı.

AB, göçmen krizi nedeniyle Belarusa karşı yeni bir yaptırım listesi daha hazırladı.

Son güncelleme: 10:10 16.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı