• Turkhane Logo

Gazze’deki savaşın bilançosu ağırlaşıyor: 16’sı çocuk 65 kişi hayatını kaybetti

Gazze Sağlık Bakanlığı, Pazartesi gününden bu yana İsrail’in düzenlediği saldırılarda 16’sı çocuk 65 kişinin hayatını kaybettiğini, 350’den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

11:01 13 Mayıs 2021 Perşembe
Gazze’deki savaşın bilançosu ağırlaşıyor: 16’sı çocuk 65 kişi hayatını kaybetti
Gazze Sağlık Bakanlığı, Pazartesi gününden bu yana İsrail’in düzenlediği saldırılarda 16’sı çocuk 65 kişinin hayatını kaybettiğini, 350’den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.



İsrail hükümeti, Gazze’den yapılan saldırılar sonucu 6 İsraillinin öldüğünü açıklamıştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı, Pazartesi gününden bu yana İsrail’in düzenlediği saldırılarda 16’sı çocuk 5’i kadın 1’i yaşlı olmak üzere 65 kişinin hayatını kaybettiğini, 365 kişinin de yaralandığını bildirdi.


Bölgedeki savaşı durdurmak için uluslararası çabalar ve baskılar da artıyor.

İSRAİL’İN AŞDOD KENTİNE 50 ROKET FIRLATILDI

İsrail ordusu, Gazze’de düzenlediği hava saldırılarında Hamas’ın askeri liderlerinden bazılarını öldürdüğünü açıkladı. Hamas ise İsrail’in açıklaması sonrası, Aşdod kentini hedef alan 50 roket saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Daha önce İsrail hükümetinden yapılan açıklamada, roket saldırıları sonucu 6 İsraillinin öldüğü belirtilmişti.

İsrail yetkililer, 38 saatte Gazze’den 1000’den fazla roket saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

ABD, BM’NİN GÜVENLİK KONSEYİ’NİN ORTAK AÇIKLAMASINI YİNE ENGELLEDİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İsrail ile Filistinliler arasında tırmanan gerilimi ele aldığı bugünkü olağanüstü toplantısından da ABD’nin itirazı nedeniyle ortak açıklama çıkmadığı bildirildi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir diplomat, ABD’nin, Güvenlik Konseyi toplantısının kaygı ifadesi olarak yeterli işlev gördüğüne inandığını söyledi.

Başka bir diplomat da “ABD, yapılacak bir açıklamanın, şiddetin dindirilmesine katkısı olacağını düşünmüyor” dedi.

Konsey üyesi 15 ülkenin 14’ünün, gerilimi azaltmak amacıyla ortak bir açıklama yapılmasından yana görüş bildirdiği belirtiliyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin Pazartesi günkü olağanüstü toplantısında da ABD; Tunus, Norveç ve Çin’in tüm taraflara provokasyondan kaçınma çağrısı yapan ortak açıklama teklifini reddetmişti.

ABD, BÖLGEYE ÖZEL TEMSİLCİ GÖNDERDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Filistinliler arasındaki durum ve dün geceden beri yaşanan gelişmelerle ilgili ülkesinin derin endişe duyduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı İsrail-Filistin İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Hady Amr da Filistin ve İsraillilerle görüşmek üzere bölgeye gönderildi.

Blinken, Hady Amr’ın bölgeye giderek ‘şiddetin dindirilmesi’ yönünde çaba göstereceğini ifade etti.

Bakan, Hamas’ın roket saldırılarına karşılık olarak İsrail’in Gazze’ye saldırma hakkını kabul etmekle birlikte, İsrail’i sivil ölümlerinden kaçınmaya çağırdı.

Hayatını kaybeden Filistinli çocukların fotoğraflarını “rahatsız edici” olarak niteleyen Blinken, “İsrail, halkını korumak için haklı olarak tepki verse de, sivillerin can kaybını önlemek için elinden gelen her şeyi yapmaya çalışma gibi ekstra bir sorumluluğu var” dedi.

ALMANYA’DAN İSRAİL’E DESTEK

Almanya, Filistinli grupların fırlattığı roketlere karşı İsrail’in ‘kendisini savunma hakkı’ olduğunu ifade etti.

Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, “Alman hükümeti, Gazze Şeridi’nden yapılan bu aralıksız roket saldırılarını şiddetle kınıyor. İsrail bu saldırılara karşı kendisini savunma hakkına sahiptir” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı ise yaptığı açıklamada, İsrail ile Filistinliler arasında yeni bir çatışmayı önlemek için uluslararası toplumu elinden gelen her şeyi yapmaya çağırdı.

Bakan Jean-Yves Le Drian, parlamentoda yaptığı konuşmada, “Gazze’de, Kudüs’te ve ayrıca Batı Şeria’da ve İsrail’in birçok kentindeki şiddet sarmalı, büyük bir tırmanmaya yol açma riski taşıyor… Son 15 yılda dördüncü olacak ölümcül çatışmadan kaçınmak için her şey yapılmalı” dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile görüştükten sonra İsrail ve Filistinlilere, çatışmalara son verme ve sivillere zarar vermekten kaçınma çağrısı yaptı.
  I just spoke to @PresidentRuvi of Israel.

Very worried by the recent upsurge of violence and indiscriminate targeting.

Priority should be de-escalation and prevention of the loss of innocent civilian lives on both sides. — Charles Michel (@eucopresident) May 12, 2021
Michel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Son günlerde şiddetin tırmanmasından ve ayrım gözetmeden hedef haline getirme olaylarından büyük endişe duyuyorum. Tırmanmanın dindirilmesi ve her iki tarfta suçsuz sivillerin can kaybından kaçınılmasına öncelik verilmeli” diye yazdı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs ve Gazze’de yaşanan son İsrail saldırılarının ardından, her iki tarafa da itidal çağrısında bulunarak, acilen gerilimin düşürülmesini istediklerini bildirdi.
  I am urging Israel and the Palestinians to step back from the brink and for both sides to show restraint. The UK is deeply concerned by the growing violence and civilian casualties and we want to see an urgent de-escalation of tensions. — Boris Johnson (@BorisJohnson) May 12, 2021
Johnson, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “İsrail ve Filistinlileri uçurumdan geri çekilmeye ve her iki tarafı da itidale çağırıyorum. Birleşik Krallık, artan şiddet ve sivil kayıplardan derin endişe duyuyor ve gerilimin acilen azaldığını görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İsrail’in Gazze’ye saldırıları sonrası dün ve bugün dünyanın birçok kentinde İsrail’i protesto ve Filistinlilerle dayanışma gösterileri düzenlendi.

ABD HAVAYOLU ŞİRKETLERİ TEL AVİV UÇUŞLARINI İPTAL ETTİ

ABD’li büyük hava yolu şirketlerinden United Airlines, Delta Air Lines ve American Airlines, Tel Aviv’e uçuşlarını iptal etme kararı aldı.

İsrail, Gazze Şeridi’nden Tel Aviv ve çevresine roket atışları sonrasında Ben Gurion Havalimanı’ndaki tüm sivil uçuşları dün akşam saatlerinde kısa süreliğine askıya almıştı.

O saatlerde Ben Gurion Havalimanı’na inişine izin verilmeyen uçaklar Güney Kıbrıs Rum Kesimindeki Larnaka Havalimanı’na yönlendirilmişti.

Son güncelleme: 11:01 13.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı