• Turkhane Logo

Gazetecilerle ilgili ihlal kararını Gül'ün atadığı üyeler verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Mehmet Altan ve Şahin Alpay ile ilgili kararı açıkladı. Kararı

16:20 12 Ocak 2018 Cuma
Gazetecilerle ilgili ihlal kararını Gül'ün atadığı üyeler verdi
Anayasa Mahkemesi (AYM), Mehmet Altan ve Şahin Alpay ile ilgili kararı açıkladı. Kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Mehmet Altan ve Şahin Alpay ile ilgili kararı açıkladı. Yüksek Mahkemenin Abdullah Gül tarafından atanan üyeleri, hak ihlali tespiti yaparken, Erdoğan ve Meclisin atadığı üyeler karşı oy kullandı.

AYM, Mehmet Altan için yapılan başvuruda, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği, tutuklama dolayısıyla ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğiiddialarının kabul edilebilir olduğuna karar vererek, bu konularda esastan görüşme yaptı. Gözaltının hukuki olmadığı ve kötü muamele iddialarını ise kabul edilemez, bularak görüşmedi.

Mehmet Altan ve Şahin Alpayın tutuklanmasının hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği ve tutuklama dolayısıyla ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği iddialarının esastan görüşmesinde ise oylar bölündü. 

Mahkeme, Mehmet Altanın Anayasada güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin kararını, 6ya karşı 11 oyla aldı.

7 ÜYEYİ GÜL ATAMIŞTI

İhlal kararı verenlerin başında Mahkeme Başkanı Zühtü Arslan geliyor. Arslan, 17 Nisan 2012 tarihinde eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yüksek Mahkemeye atanmıştı. Başkanvekili Engin Yıldırım da ihlal kararı veren üyeler arasında. Yıldırım, 9 Nisan 2010 tarihinde Gül tarafından YÖK kontenjanından Anayasa Mahkemesine atanmıştı.

İhlal kararı veren üyeler, Recep Kömürcü de 2008de dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yargıtay kontenjanından Anayasa Mahkemesine atandı. Nuri Necipoğlu 22 Nisan 2010da Askeri Yargıtay kontenjanından Gül tarafından atanan üyelerden. Muammer Topal, Danıştay kontenjanından 2012 tarihinde Gül tarafından atanmıştı. Muhammed Emin Kuz da 2007 tarihinde Gül tarafından YÖK kontenjanından Yüksek Mahkemeye atandı. Hasan Tahsin Gökcan, Yargıtay kontenjanından, 17 Mart 2014 tarihinde Gül tarafından atandı.

İhlal kararı veren üyelerden Hicabi Dursun ve Celal Mümtaz Akıncı ise Gül’ün Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu 2010 yılındaki Anayasa değişikliğinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Anayasa Mahkemesine seçilen iki isimdi.

ERDOĞAN’IN ATADIĞI ÜYELERDEN BİRİ HARİÇ TÜMÜ KARŞI OY KULLANDI

İhlal kararı veren üyelerden sadece Yusuf Şevki Hakyemez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yüksek Mahkemeye atandı. Serruh Kaleli ise eski Cumhurbaşkanı Sezer tarafından Mahkemeye atanmıştı.

İhlal tespitine Yüksek Mahkemenin 6 üyesi ise karşı oy kullandı. Karşı oy kullanan üyelerden Kadir Özkaya 2014 tarihinde, Recai Akyel 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atandılar. Rıdvan Güleç Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Anayasa Mahkemesine seçildi.

GÜLÜN ATADIĞI BİR İSİM KARŞI OY KULLANDI

Karşı oy kullanan üyelerden Burhan Üstün ise eski Cumhurbaşkanı Gülün atadığı bir üye. Anayasa Mahkemesinin en eski üyeleri de bu karara karşı oy kullandı.

SEZERİN ATADIKLARI DA İHLAL YOK DEDİ

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Yüksek Mahkemeye atanan Serdar Özgüldür ile Osman Paksüt karşı oy kullanan üyelerden.

Abdullah Gül, bugün cuma namazı çıkışında konuya ilişkin yaptığı açıklamada da Gazetecilerin yargılanmasının tutuksuz olmasının doğru olduğu kanaatimi her zaman söyledim dedi.

Son güncelleme: 16:20 12.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı