• Turkhane Logo

Fransa’da Abaya giyen 67 kız öğrenci okula alınmadı; gözler Danıştay’ın vereceği karara çevrildi

14:25 06 Eylül 2023 Çarşamba
Fransa’da Abaya giyen 67 kız öğrenci okula alınmadı; gözler Danıştay’ın vereceği karara çevrildi





Fransa’da Eğitim Bakanı Gabriel Attal, yeni öğrenim yılının başında okula abaya ile gelen 298 öğrenci tespit edildiğini, bu öğrencilerden 67’sinin yasağa uymadığı için derslere alınmadığını açıkladı.



Fransız bakan, kız öğrencilerin önemli bir kısmının başka kıyafet giymeyi kabul etmesinin ardından okullara alındığını aktardı.



Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara gönderilen talimatnameye göre, abaya giymekte itiraz eden öğrencilerin aileleriyle önce “diyalog süreci” başlatılacak, bunun sonucunda bu giysiyi giymek isteyenler ısrar ederse okuldan atılacak.



DANIŞTAY NE KARAR VERECEK?



Bu arada Danıştay’ın ilgili dairesi, hükümetin abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesini yasaklamasına ilişkin yapılan itirazı dün akşam görüştü.



Euronews’in aktardığına göre, Müslümanların haklarını savunan ADM Derneği’nin yaptığı başvuruyu değerlendirmek üzere düzenlenen duruşma yaklaşık iki saat sürdü.



Danıştay’ın okullarda abaya yasağının askıya alınıp alınmamasına ilişkin kararını 48 saat içinde duyuracağı bildirildi.



Yasak kararını temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay’a götüren dernek, bugünkü duruşmada birkaç ay önceye kadar abayanın “dinle ilgisi olmayan kıyafet” olarak kabul gördüğünü ve bu konuda derin bir tartışma olduğu yolunda savunma yaptı.



Bu yasak nedeniyle abaya giydiği için okula giremeyen öğrencilerin özel hayatının ve kişisel özgürlüğünün ihlal edildiğini savunan derneğin avukatı, bu öğrencilerin kıyafetlerinden dolayı “damgalandığı” görüşünü dile getirdi.



ADM Derneği avukatı Vincent Brengarth, Eğitim Bakanlığının “abayanın” ne tarz bir giysi olduğunu tam anlamıyla tarif eden bir belgesi olmadığını kabul ettiğini söyledi.



Brengarth, “Bir şeyin dini nitelikte olup olmadığını belirlemek Eğitim Bakanlığının görevi değil.” ifadesini kullandı.



Abaya kıyafetinin dinle ilgisi olmadığını belirten Brengarth, Fransa İslam Konseyi’nin (CFCM) de bu görüşte olduğunu bildirdi.



FRANSA’DA TARTIŞMALI ABAYA YASAĞI KARARI



Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ın, 27 Ağustos’ta abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini açıklaması ülkede yoğun tartışmalara neden olmuştu.



Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, 28 Ağustos’ta ülkedeki okullarda giyilmesinin yasaklanacağı abaya ve benzeri uzun elbiseler için “politik bir saldırı aracı” olduğu yorumunu yapmıştı.



Attal, 31 Ağustos’ta konuk olduğu France Inter radyosunda, yeni eğitim öğretim dönemi itibarıyla kızların giydiği abayaların yanı sıra erkeklerin giydiği entarilerin de yasaklanacağını açıklamıştı.



Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, okullarda öğrencilerin abaya giyme yasağına ilişkin taviz vermeyeceklerini belirtmişti.



FRANSA’DA GEÇMİŞTE YAŞANAN BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMALARI



Fransa’da daha önce 2004 yılında okullarda derslere dini obje ve simgelerle girilmesi yasaklanmıştı. Bu yasayla birlikte devlet okullarında derslere başörtüsüyle girilmesi engellenmişti.



Fransa’da 2010 yılında ise kamuya ait yerlere peçeyle girilmesine yasak getirilmişti.



Fransa’da çoğu Kuzey Afrika kökenli 5 milyona yakın Müslüman yaşıyor.

Son güncelleme: 14:25 06.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı