• Turkhane Logo

AstraZeneca, Covid aşısının 'nadir' bir yan etkisi olabileceğini ilk kez kabul etti

İngiltere merkezli ilaç şirketi AstraZeneca Covid aşısının çok nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini ilk kez mahkeme belgelerinde kabul etti.

12:09 02 Mayıs 2024 Perşembe
AstraZeneca, Covid aşısının 'nadir' bir yan etkisi olabileceğini ilk kez kabul etti
İngiltere merkezli ilaç şirketi AstraZeneca Covid aşısının çok nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini ilk kez mahkeme belgelerinde kabul etti.

İlaç şirketi, Covid aşısıyla ilgili toplu bir davada birden çok iddiayla karşı karşıya.

Bazı davacılar yakınlarını kaybettiklerini, bazılarıysa aşının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını iddia ediyor.

Araştırmalar, AstraZenecanınkiler de dahil olmak üzere Covid aşılarının milyonlarca hayat kurtardığını gösteriyor.

Şirkete karşı ilk yasal süreç Nisan 2021de aşı olduktan sonra kan pıhtısı nedeniyle beyin hasarına uğrayan ve çalışamayan iki çocuk babası Jamie Scott tarafından başlatılmıştı.

Birleşik Krallık Tüketiciyi Koruma Yasası kapsamında başlatılan davada, aşının bireylerin beklediğinden daha az güvenli olması nedeniyle kusurlu olduğu iddia ediliyor.

AstraZeneca iddialara karşı çıkıyor ancak Şubat ayında İngiliz Yüksek Mahkemesine sunduğu yasal bir belgede Covid aşısının çok nadir durumlarda TTSye neden olabileceğini kabul etti.

Davadaki avukatlar, TTSnin Trombositopeni Sendromlu Tromboz anlamına geldiğini ve aşılamanın ardından meydana geldiğinde VITT (Trombositopeni ile Aşıya Bağlı İmmün Tromboz) olarak da adlandırıldığını söylüyor.

TTS/VITT, tromboz (kan pıhtılaşması) ve trombositopeninin (düşük trombosit sayısı) aynı anda nadiren görüldüğü bir sendrom.

Avukatlar, bu durumun felç, beyin hasarı, kalp krizi, akciğer embolisi ve uzuvların kaybedilmesi gibi ölüm riski olan sonuçlar doğurabildiğini söylüyor.

Tromboz aşılanmamış kişilerde de birçok farklı biçimde görülebilir. Nadir görülen TTS/VITT sendromu ise yalnızca aşılamadan sonra ortaya çıkan tromboz için geçerli.

Davacı Scottın avukatları, AstraZenecanın Mayıs 2023te kendilerine gönderdiği bir yanıt mektubunda, Aşının büyük ölçekte TTSye neden olduğunu kabul etmiyoruz. dediğini BBCye doğruladı.

Ancak Şubat ayında Yüksek Mahkemeye sunulan yasal belgede AstraZeneca, AZ aşısının çok nadir durumlarda TTSye neden olabileceği kabul ediliyor. Nedensel mekanizma (nasıl gerçekleştiği) bilinmiyor ifadelerini kullandı.

Şirket, davacılardan TTS olarak bilinen tromboza neden olan başka bir faktör olmadığını kanıtlamalarını istiyor.

Açıklamada, TTS, AZ aşısının (veya herhangi bir aşının) yokluğunda da ortaya çıkabilir. Her bir vakadaki nedensellik bilirkişi konusu olacaktır.” ifadeleri yer aldı.

Scott ile birlikte bu davadaki 51 davacıyı temsil eden Avukat Sarah Moore, bu durumun AstraZenecanın pozisyonunda önemli bir değişime işaret ettiğini söylüyor.

BBCye konuşan Leigh Day Hukuk Bürosundan Sarah Moore, Bu genel nedenselliğin önemli bir kabulüdür; yani AstraZeneca aşısının özellikle TTS ve VITTye neden olabileceği gerçeğinin.

Resmi savunmalarda bu konudaki tutumlarını değiştirmeye karar vermeleri önemli diyor.

Adil tazminat ve bir miktar mali güvence kazanmaya çalıştıklarını söyleyen davacılar için bu kabul, kendilerine daha fazla ödeme yapılmasının önünü açabilir.

Salı günü BBCye bir açıklama yapan AstraZeneca, Covid aşısının TTS ve VITT ile ilişkisi konusundaki iddialara yanıt vermedi.

Şirketin açıklamasında, Klinik araştırmalardaki kanıtlara ve gerçek dünya verilerine bakıldığında, AstraZeneca-Oxford aşısının kabul edilebilir bir güvenlik profiline sahip olduğu sürekli olarak gösterilmiştir ve dünya çapındaki düzenleyiciler, aşılamanın faydalarının son derece nadir potansiyel yan etkilerin risklerinden daha ağır bastığını sürekli olarak belirtmektedir. ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf altı yazısı,AstraZenecanın aşısı, Çin dışında karantinaların başlamasından kısa bir süre sonra dünya çapında kullanıma sunuldu.
Dünya Sağlık Örgütü, Haziran 2022de AstraZeneca aşısının 18 yaş ve üzeri bireyler için güvenli ve etkili olduğunu söylemişti.

7 Nisan 2021de İngilterenin Aşılama ve Bağışıklama Ortak Komitesi, çok az sayıda insanda son derece nadir kan pıhtılaşması görüldüğünün bildirilmesinin ardından 30 yaşın altındaki yetişkinlere AstraZenecaya alternatif aşıların verilmesini tavsiye etmişti.

AstraZeneca aşı kutuları ve şişeleri üzerindeki etiketlerin bu tavsiyeyi yansıtacak şekilde değiştirildiğine dikkat çekiyor.

Tavsiye 7 Mayıs 2021de, aşı için yaş sınırı 40 olacak şekilde değiştirildi.

AstraZeneca BBCye yaptığı açıklamada, Bugüne kadar dünya çapında 30dan fazla dava geri çekildi, iptal edildi veya AstraZeneca lehine kararlarla sonuçlandı dedi.

Jamie Scottun eşi Kate Scott daha önce BBCye, Jamieye 250den fazla rehabilitasyon seansı uygulandı. Yeniden yürümeyi, yutkunmayı ve konuşmayı öğrenmesi gerekiyordu. Hafıza sorunları vardı demiş ve eklemişti:

Her ne kadar çok ilerlemiş olsa da, artık başka bir Jamienin olduğu ve kendini geliştirmeye devam edeceği noktadayız. Bilişsel sorunları... konuşma zorluğu ... şiddetli baş ağrıları var, körlük çekiyor.

(İngiltere) hükümetinin aşı zararı ödeme planında reform yapmasına ihtiyacımız var. Sistem etkisiz ve adil değil... Adil tazminat (istiyoruz).

Son güncelleme: 12:09 02.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı