• Turkhane Logo

Fransa’da 17 yaşındaki genci öldüren polis için 1 milyon euro bağış toplandı

14:25 04 Temmuz 2023 Salı
Fransa’da 17 yaşındaki genci öldüren polis için 1 milyon euro bağış toplandı





Fransa’da 17 yaşındaki Cezayir asıllı genci öldürerek şiddetli protesto eylemlerinin başlamasına neden olan polis için 1 milyon euro bağış toplandı. Olaylar sonrasında tutuklanan polis için bir televizyon sunucusunun başlattığı ve aşırı sağcıların destek verdiği kampanyada toplanan paradaki rekor artış, tartışmalara da neden oluyor.



Fransa’da 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nahel M.’nin polis tarafından öldürülmesi ülke genelinde protesto edilirken, ülkedeki aşırı sağcılar da tutuklu polis için bağış kampanyası yürütüyor.



27 Haziran’da dur ihtarına uymayan genci öldüren polis için, bir aşırı sağcının başlattığı bağış kampanyasında şimdiye kadar 1 milyon eurodan fazla para toplandı. Nahel M.’nin ölümüne neden olan polis için, aşırı sağcı görüşleriyle tanınan televizyon sunucusu Jean Messiha’nın başlattığı bağış kampanyasında toplanan para miktarındaki rekor artış, tartışmaları da beraberinde getirdi.



4 GÜNDE 1 MİLYON EURO TOPLANDI



Messiha’nın, Nahel M.’nin ölümü sonrasında hedef haline gelen katil polisin ailesi için başlattığı bağış kampanyasında sadece dört günde 1 milyon eurodan fazla para toplandığı bildirildi. Messiha, bağışın “sadece işini yapan ve bu nedenle büyük bedel ödemek zorunda kalan polis memuru Florian M.’nin ailesi için” toplandığını vurguladı. Söz konusu bağış kampanyası internet platformu GoFundMe üzerinden yürüyor. DW Türkçe’nin aktardığına göre kampanyada, şu ana dek tek kişinin yaptığı en büyük bağışın da 3 bin euro olduğu belirtiliyor. Messiha, polis için açtığı hesapta toplanan paranın, ölen gencin ailesi için açılan hesapta toplanandan daha fazla olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, 17 yaşındaki Nahel M.’nin ailesi için başlatılan bağış kampanyasında ise şimdiye kadar 200 bin euro toplandığı aktarıldı.



ADALET BAKANINDAN TEPKİ



Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, radyo kanalı France Inter’e verdiği demeçte, söz konusu bağış kampanyasının ülkede sükunetin yeniden tesis edilmesine hizmet etmediğini belirterek tepkisini dile getirdi. Sol popülist milletvekili David Guiraud da, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Mesaj özetle bu: Arapları öldürün ve milyoner olun” diyerek tepkisini dile getirdi. Eleştiriler üzerine açıklama yapan, bağış kampanyasının yürütüldüğü internet platformu GoFundMe, soruşturma yürütülen polis için açılan bağış kampanyasının şirketin ilke ve kurallarına aykırı olmadığını duyurdu.

Son güncelleme: 14:25 04.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı