• Turkhane Logo

Filistin mücadelesindeki sembol isim Leyla Halid: Türkiye'nin İsrail ile askeri ilişkileri var

Filistin kurtuluş mücadelesinin sembol ismi olara tanınan Leyla Halid, Türkiye’nin Kürtlere yaptığıyla İsrail’in kendilerine yaptığı şeyin aynı olduğunu savundu.

12:09 13 Şubat 2018 Salı
Filistin mücadelesindeki sembol isim Leyla Halid: Türkiye'nin İsrail ile askeri ilişkileri var
Filistin kurtuluş mücadelesinin sembol ismi olara tanınan Leyla Halid, Türkiye’nin Kürtlere yaptığıyla İsrail’in kendilerine yaptığı şeyin aynı olduğunu savundu.

Leyla Halid, Türkiye-İsrail ilişkileri için de “Türkiye, Filistinlileri desteklediğinden bahsediyor. Ancak İsrail ile askeri ilişkileri var. İsrail’le bağları koparmadılar” şeklinde eleştiriler yöneltti.

Halid, Halkların Demokratik Partisi (HDP) kongresine katılmak için Ankara’ya geldi.

Gazete Karınca’dan Çağdaş Kaplan ve Tolga Er’e bir mülakat veren Halid, Türkiye’deki baskı ortamına dair görüşlerini paylaştı ve durumu ‘iktidarın tahakkümü’ olarak niteledi: “Tahakküm tahakkümdür. Dünyanın her yerinde benzer. Ezilen halklarız; her zaman baskı altındayız.” 


Türkiye’de iktidarın Kürtlere uyguladığını, İsrail’in Filistinlilere uyguladığı politikalara benzeten Halid sözlerine şöyle devam etti: “Katliamlar yapıp aktivistleri cezaevlerine gönderiyorlar ve binlerce insan şu an cezaevinde. İsrail’in halkımıza yaptığı şey ile aynı.”

/

‘ERDOĞAN SULTAN OLMAK İSTİYOR’

Türkiye’nin Filistin’i desteklerken İsrail ile de ilişkiler yürütmesini çelişkili bulan Halid, şunları söyledi: “Türkiye, Filistinlileri desteklediğinden bahsediyor. Ancak İsrail ile askeri ilişkileri var. İsrail’le bağları koparmadılar. Mavi Marmara katliamının ardından Türkiye hükümeti büyükelçisini çekeceğini ve İsrail ile tüm bağları koparacağını söyledi. Ancak hala İsrailli askeri pilotlar Türkiye’de eğitim alıyor. Bizi desteklediklerini göstermek istiyorlar ancak aslında İsrail ile iyi ilişkileri var. Biz bunu çok iyi biliyoruz ve dediklerine inanmıyoruz.”

Halid, Türkiye’nin Ortadoğu politikalarını da eleştirdi: “Türkiye, Ortadoğu’da güce sahip olmak istiyor. Irak’tan Mısır’a ve arasında kalan bölgede… Türkiye, ulaşılacak herhangi bir çözümde kendi payını almaya, nüfuzunu genişletmeye çalışıyor. Aynı zamanda İsrail ile bağa sahipler ve bu İsrail’in Ortadoğu’ya yönelik benzer bir vizyona sahip olmasına yardımcı oluyor. Herkes bir pay sahibi olmayı istiyor. Türkiye kendi payını istiyor. Çünkü Erdoğan, sultan gibi olmayı ve Türkiye için Osmanlı İmparatorluğu’nu geri getirmeyi istiyor. Biz bunun geride kaldığını, tarihe karıştığını düşünmüştük.”



Leyla Halid kimdir?

1944 yılında Hayfa’da doğan Leyla Halid, henüz dört yaşındayken İsrail devletinin Der Yasin’de yaptığı katliam sonrasında ailesiyle birlikte mülteci durumuna düştü. Lübnan’ın Sur şehrine mülteci olarak gitti.

15 yaşındayken, kökleri 1940’lı yıllarda George Habaş tarafından oluşturulan Filistin Halk Kurtuluş Örgütüne katıldı.

Daha sonra Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde tıp eğitimine başladı.

1967 Altı Gün Savaşları’ndan sonra Filistin Halk Kurtuluş Örgütü’nün Filistin ayağında kendini gösterdi.

1970 Eylül’ünde yaklaşık 8 bin kişinin öldüğü ve ‘Kara Eylül’olarak adlandırılan olayları takip eden yıl, üçü eşzamanlı olmak üzere dört uçak kaçırma eylemine katıldı, 1969 ve 1970 yıllarında katıldığı, liderleri Wadi Haddad tarafından planlanan eylemlerle dikkatleri büyük ölçüde üzerine çekti.

29 Ağustos 1969 günü, FKÖ üyesi Selim ile birlikte, Amerikan TWA uçağını kaçırarak Şam’a indirdi.



Son güncelleme: 12:09 13.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı