• Turkhane Logo

Fidan'dan PKK ve KYB'ye tehdit

Dışişleri Bakanı Fidan TBMM'de yaptığı konuşmada, PKK'ya destek verdiğini ifade ettiği Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni sert dille uyardı. Fidan, Ankara'nın Süleymaniye'ye karşı

21:55 16 Ocak 2024 Salı
Fidan'dan PKK ve KYB'ye tehdit
Dışişleri Bakanı Fidan TBMM'de yaptığı konuşmada, PKK'ya destek verdiğini ifade ettiği Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni sert dille uyardı. Fidan, Ankara'nın Süleymaniye'ye karşı

DW Türkçede yer alan habere göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak Kürdistan Bölgesinde sürdürdüğü Pençe-Kilit Harekatı operasyonları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunu bilgilendirdi.

Muhalefet, söz konusu bölgede 22-23 Aralıkta 12 asker, 12 Ocakta da dokuz askerin çatışmalar neticesinde hayatını kaybetmesi üzerine TBMMye asker ölümleriyle ilgili bilgi verilmesi talebinde bulunmuştu.

Fidan, Genel Kurulda yaptığı konuşmada PKKnın, Türkiyede silahlı varlığını kaybettiğini ve ülke içindeki faaliyetini minimum düzeye indirdiğini belirterek, Ülkemizin her bölgesi emniyet ve güven duygusu içerisinde yaşanır hale gelmiştir. Örgüt artık Türkiyeden daha çok Suriyenin ve Irakın milli güvenlik tehdidi haline gelmiştir dedi.

Türkiyede zemin kaybeden PKKnın faaliyetlerini ağırlıklı olarak sınır ötesine taşımak zorunda kaldığını ifade eden Bakan Fidan, Biz de sınır ötesinde yürüttüğümüz terörle mücadele stratejimizde de önemli ve yeni adımlar attık. (...) Bu strateji doğrultusunda terörü kaynağında bertaraf ediyoruz. Suriye ve Irak ayrımını ortadan kaldırdık, nereden gelirse gelsin örgütü her iki alanda da aynı anda hedef alıyoruz diye konuştu.
Yaptırımlarımıza rağmen PKK tutumunu değiştirmezse...

Kürdistan Yurtseverler Birliğinin (KYB) yaptırımlara rağmen PKKya tutumunu değiştirmemesi halinde ileri düzeylerde tedbirler alınacağını ifade eden Fidan şöyle devam etti:

PKKnın bir yandan DEAŞın boşalttığı alanlara yerleşirken diğer yandan da da kısmi iş birliğini sürdürdüğü de görülmektedir. Terör örgütleri arasında Kerkük mücaviri başta olmak üzere aidiyeti ihtilaflı bölgelerde herhangi bir çatışma yaşanmaması bu durumun en açık kanıtıdır. Merkezi Irak Hükümeti ile Erbil arasındaki uyuşmazlık bölgede üstü kapalı devam eden Sünni ve Şii ayrışması PKK tarafından istismar edilen Iraktaki başlıca konulardan. Ayrıca KYBnin (Kürdistan Yurtseverler Birliği) Süleymaniye ve mücavirinde PKKya alan açması örgütün bu bölgede giderek güçlenmesine neden olmuştur. Aidiyeti ihtilaflı bölgelerde Peşmerge, sahadaki varlığın azalması da bir takım Iraklı bazı milis kuvvetlerle PKK arasında taktiksel ilişkiler kurulması sonucunu vermiştir. KYBnin Suriyedeki PKK-YPG unsurlarına eğitim verdiği, Irakın kuzeyinde düşen SDG helikopterleri ve Arbad havalimanı hadiseleri ile iyice açığa çıkmıştır. Bu durum KYB ile PKK arasındaki ilişkinin boyutlarını da ortaya koymaktadır. Süleymaniyeye yönelik yaptırımlarımıza rağmen PKKya tutumunu değiştirmezse daha ileri tedbirler almakta tereddüt etmeyeceğiz.

BM şartlarına atıf

Hakan Fidan konuşmasında Irak ve Suriye sahasındaki operasyonların, Birleşmiş Milletler şartının 51. maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı doğrultusunda, komşuların egemenlik haklarına ve toprak bütünlüğüne saygılı olarak, sivillerin zarar görmemesi için her türlü tedbir alınarak kesin istihbarat ve keşif bilgilerine dayanan nokta atışlarla icra edildiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı olarak diğer kurumlarımızla iş birliği halinde terörle mücadele diplomasimizi hassasiyetle ve kararlılıkla yürütmekteyiz diye konuşan Dışişleri Bakanı Fidan sözlerini şöyle sürdürdü:

Terörle mücadele diplomasimizi PKKnın Suriye, Irak ve İranda silahlı varlığı bulunduğu ve Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede siyasi ayağı olduğu gerçeğini dikkate alarak şekillendirmekteyiz. Bu bağlamda PKKnın Suriye ve Irak‘taki mevcudiyetini yok etme gayretlerimizi, bölgesel ilişkilerimizin merkezine konumlandırmaktayız.  Zira örgüt Suriye ve Irakta güç ve siyasi bölünmüşlükten istifade ile zemin kazanmıştır. Irak sahasında Kandil, Metina gibi dağlık bölgelerin yanı sıra Sincar, Mahmur, Süleymaniye ve Kerkükteki sivil yerleşim alanları da terör örgütünün varlık gösterdiği bölgeler haline gelmiştir. PKK ayrıca DEAŞın Irak’ta mevcudiyetini kaybetmesi ile oluşan güç boşluğu istismar etmiş, kendi nüfusunda bu alanlara kaydırmıştır.
Irakta PKK ile ilgili temaslar

PKKnın Irakta siyasi nüfuzunu arttırma gayreti içerisinde olduğunu belirten Fidan, PKK bağlantılı siyasi görünümlü bazı oluşumların Irak ve parlamentolarında farklı isimler altında seçimlere gitme teşebbüslerinde bulunduğunu görüyoruz dedi.

Irakta tüm yetkili aktörlere temas halinde olduklarını kaydeden Hakan Fidan, Bu bağlamda Ağustos 2023teki Irak ziyaretimizde her kesimden yetkili ve siyasi aktörlerle görüşme fırsatımız oldu. PKK varlığının her şeyden önce Irakın toprak bütünlüğüne ve siyasi egemenliğine tehdit oluşturduğunu en açık dille ifade ettik. Bu konuda herhangi bir itiraz duymadık. Esasen Sudani hükümeti terörle mücadelede daha yapıcı bir tavır sergilemektedir. PKK dahil silahlı örgütlerinin Irakın egemenliği refahı için büyük bir tehdit olduğunu kabul etmektedir ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 21:55 16.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı