• Turkhane Logo

Fail tartışması: İsrail ses kayıtlarını yayınladı, İslami Cihadı suçladı

17:25 18 Ekim 2023 Çarşamba
Fail tartışması: İsrail ses kayıtlarını yayınladı, İslami Cihadı suçladı





İsrail, Gazze’de bir hastaneyi hedef alan saldırıların İslami Cihad örgütü tarafından düzenlendiğini öne süren ses kayıtlarını yayınladı. Hamas ve İslami Cihad ise iddiaları reddediyor.



Gazze’de 600’den fazla sivilin hayatını kaybettiği hastane saldırısını kimin düzenlediğine ilişkin tartışmalar giderek yükseliyor. Filistinli gruplar saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail ise tam aksine saldırıyı İslami Cihad örgütünün düzenlediğini savunuyor.



İsrail ordusu, kanıt olarak uydu görüntüleri ve iki Hamas militanının konuştuğunu öne sürdüğü bir ses kaydı yayınladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) saldırıyla ilgili incelemeyi tamamladığını bildirip füzenin İslami Cihad tarafından atıldığının kesinleştiğini öne sürdü.



IDF Sözcüsü Richard Hecht, bir basın toplantısı düzenleyerek saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.



Diken’de yer alan habere göre,  Hecht: “Saat 18:15’te Hamas tarafından İsrail’e bir roket atıldı. Saat 18:59’da İslami Cihad tarafından hastane yakınındaki bir mezarlıktan yaklaşık 10 roket atıldı. Saat 18:59’da hastanede bir patlama olduğuna dair haberler geldi. İstihbaratımıza göre Hamas bunun yanlış ateşlenen bir İslami Cihad roketi olduğunu kesin olarak anladı ve gerçeği gizlemek için küresel bir medya kampanyası başlatmaya karar verdi” dedi.



İsrailli yetkili, iddialarını şöyle sürdürdü: “Havadan çektiğimiz görüntülerin analizi hastanenin doğrudan vurulmadığını doğruluyor. Hasar gören tek yer hastanenin dışında. Otoparkta yanık izlerini görebiliyoruz, krater oluşmamış ve yakındaki binalarda yapısal hasar meydana gelmemiş. Herhangi bir hava mühimmatının neden olduğu patlamada kraterler ve binalarda yapısal hasar görmemiz gerekirdi ki bu olayda her ikisi de tespit edilemedi. Burada gördüğümüz hasarın büyüklüğü İslami Cihad roketinin savaş başlığından kaynaklanmakta, ama roketin kısa uçuşu nedeniyle (fırlatma başarısız olduğu için) roketin itici gücünün çoğu hala belirgin. Aşağıdaki görsel kanıtlar park alanının kızıl ötesi görüntülerini göstermekte. Yangınların merkezi konumlarını ve çatılardaki bazı çürümeleri görebilirsiniz. Hiçbir krater tespit edilemiyor. Ve çevredeki binaların tüm duvarları sağlam.”



IDF Sözcüsü, şöyle devam etti: “Ayrıca havadan karaya mühimmat kraterlerinin neye benzediğine dair örneklerimiz de var. Gördüğünüz gibi bu örnekte böyle bir şey yok. Birçok medya kuruluşu Hamas’ın doğrulanmamış iddiasını hemen haberleştirdi. Bunlar Hamas tarafından yayılan yalanlardı. Bir şeyi açıklığa kavuşturmak istiyorum. Hamas’ın bildiğini iddia ettiği kadar hızlı bir şekilde ne olduğunu bilmek mümkün değil. Bu birçokları için ilk uyarı işareti olmalıydı. Hamas’ın aksine IDF derhal bir inceleme başlattı ve bu inceleme en üst düzey komuta kademeleri tarafından denetlendi. Bu profesyonel inceleme istihbarat, operasyonel sistemler ve havadan çekilen görüntülere dayanıyor ve bunların hepsi çapraz kontrolden geçirildi. Sizlerle paylaştığımız kanıtlar, Gazze’deki hastanede meydana gelen patlamanın İslami Cihad’a ait bir roketin yanlış ateşlenmesi sonucu meydana geldiğini doğrulamakta.”



SES KAYITLARINI YAYINLADI



IDF ayrıca iki Hamas militanı arasında geçtiğini öne sürdüğü bir ses kaydı da yayınladı. Söz konusu ses kaydındaki diyaloglar şöyle:



– Size söylüyorum, böyle bir füzenin düştüğünü ilk kez görüyoruz ve bu yüzden bunun Filistin İslami Cihad’a ait olduğunu söylüyoruz.



– Ne?



– İslami Cihad’a ait olduğunu söylüyorlar



– Bizden mi?



– Öyle görünüyor!



– Bunu kim söylüyor?



– Füzeden çıkan şarapnelin yerel şarapnel olduğunu ve İsrail şarapneline benzemediğini söylüyorlar



– Ne diyorsunuz?



– Ama Allah korusun, patlayacak başka bir yer bulamaz mıydı?



– Boş ver, evet, hastanenin arkasındaki mezarlıktan çekmişler.



– Ne?!



– El Ma’amadani Hastanesi’nin arkasındaki mezarlıktan ateş açtılar ve top yanlış ateş alarak üzerlerine düştü.



– Arkasında bir mezarlık mı var?



– Evet, El Ma’amadani tam olarak yerleşkede.



– Yerleşkeye girdiğinizde nerede?



– İlk önce yerleşkeye giriyorsunuz ve şehre doğru gitmiyorsunuz ve El Ma’amadani Hastanesi’nin sağ tarafında.



– Evet, biliyorum.



ABD Başkanı Joe Biden, kanlı hastane katliamının gölgesinde İsrail’deki temaslarına başladı. Biden’ı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Hertzog karşıladı.

Son güncelleme: 17:25 18.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı