• Turkhane Logo

“Eşimle görüştüm, çok zayıflamıştı, yüzü solgun elleri soğuktu”

Kaçırılan fizyoterapist Mustafa Yılmaz’ın eşi Sümeyye Yılmaz yaptığı açıklamada, "Eşimle görüştüm... Çok zayıflamıştı, yüzü solgun, elleri soğuktu." dedi.

21:26 22 Ekim 2019 Salı
“Eşimle görüştüm, çok zayıflamıştı, yüzü solgun elleri soğuktu”
Kaçırılan fizyoterapist Mustafa Yılmaz’ın eşi Sümeyye Yılmaz yaptığı açıklamada, "Eşimle görüştüm... Çok zayıflamıştı, yüzü solgun, elleri soğuktu." dedi.



Kaçırılan fizyoterapist Mustafa Yılmaz’ın eşi Sümeyye Yılmaz yaptığı açıklamada, “Eşimle görüştüm… Çok zayıflamıştı, yüzü solgun, elleri soğuktu. Kendisinin çok iyi olduğunu, onu merak etmememiz gerektiğini söyledi ve herkesin nasıl olduğunu sordu. Bırakılan 4 kişinin ailesinin yaptığı girişimleri yapmamı istedi… Ayrıca eşimle ilgili hukuki süreç dün başlamış…” dedi.

Hukukçu ve yazar Hüseyin Aygün de, “245 gün ‘gözaltında kayıp’ Mustafa Yılmaz ile, TEM’de ilk görüşme sağlandı… 15-20 kilo vermiş… ‘Bir yerde saklandığını, böyle gerektiğini, kendi avukatı olduğunu, kimseyi devreye sokmaması gerektiğini’ eşine söylemiş.. 245 gün gözaltından sonra tablo bu, ‘Yeni Türkiye’ bu…” paylaşımında bulundu.


NE OLMUŞTU?

Kaçırılan fizyoterapist Mustafa Yılmaz’ın eşi Sümeyye Yılmaz gece yarısı Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Biraz önce TEM şubeden aradılar. Eşim MustafaYılmaz 23.30’da Karapürçek Karakolu’nda bulunmuş. Şimdi ise Ankara TEM şubede gözaltındaymış. Yarın 13:00 gibi savcı beyle görüşmemizi ve aile görüşmesi için izin almamızı istediler.” dedi.

Ankara Karapürçek’te kaçırılan ve Ankara TEM’e götürülen Yılmaz’ın avukatıyla ve ailesiyle görüşmesi bekleniyor.

FİNCANCI: TIBBİ BELGELEME GERÇEKLEŞTİRİLMELİDİR

Adli tıp uzmanı, insan hakları aktivisti ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Ceza Hukuku Araştırmaları Derneğinin kurucu üyesi Şebnem Korur Fincancı, bir açıklama yaparak, “Mutlaka kapsamlı bir muayene yapılmalı, İstanbul Protokolü ilkelerine göre fiziksel ve ruhsal bütünlüğü araştırılarak etkili bir tıbbi belgeleme gerçekleştirilmelidir.” dedi.

TANRIKULU: ÜSTÜ ÖRTÜLMESİN

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, “8 aydır kayıp olan zorla kaybedilmeye çalışılan Mustafa Yılmaz dün gece Karapürçek Karakolu’nda ortaya çıktı. Ailesinin seçtiği avukatla görüşmesi engellenip zorla kaybedilme vakasının üstü yine örtülmeye çalışılacak. İfadeyi alanlara ve alacak olanlara bu suça ortak olmayın derim.” şeklinde konuştu. 

GERGERLİOĞLU: GERÇEKLER SÖYLENSİN

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, “8 aydır kaçırılmış Mustafa Yılmaz aniden ortaya çıkmış! 8 aydır hakkında tek bir araştırma yapılmayan Mustafa Yılmaz aniden karakolda bulunmuş.! 8 aydır AİHM sorularına cevap veremeyen yetkililer Mustafa Yılmaz’ın TEM şubede olduğunu söylemiş. Şükür canlı Gerçekler söylensin.” şeklinde konuştu.

Siyah Transporter araçla kaçırılan ve yaklaşık 8 aydır kendisinden haber alınamayan fizyoterapist Mustafa Yılmaz için bir polis amiri, “Adam hain yurt dışına kaçtı” ifadesini kullanmıştı.

/

HANİ YURT DIŞINA KAÇMIŞTI?

Yılmaz’ın eşi Sümeyye Yılmaz’la birlikte Ankara’daki eylemde Ömer Faruk Gergerlioğlu açıklama yapmak istediği sırada bir polis amiri kaçırılan Mustafa Yılmaz için, “Adam hain yurt dışına kaçtı” şeklinde suçlamıştı. Gergerlioğlu ise bu sözler üzerine sert tepki göstererek şunları söylemişti:

“Kaçtı diyorsunuz ama biz 7 aydır Yılmaz’ı arıyoruz. Demek ki siz nerede olduğunu biliyorsunuz. Daha önce de kaçtı dediğiniz kişiler Ankara Emniyeti’nden çıktı. Mustafa Yılmaz 7 aydır kaçırıldı ve eşi açıklama yapmak istiyor. İçişleri Bakanına defalarca kaçırılan insanları sordum bana cevap vermedi. AİHM İçişleri Bakanlığına Mustafa Yılmaz nerede diye soru sordu, cevabı verilemiyor. Hakkında hüküm verilmemiş olan biri için hain diyemez. 6 aydır haber alınamayan birinin yurtdışına kaçtığını siz nereden biliyorsunuz? Demek ki siz Mustafa Yılmaz’ın nerede olduğunu biliyorsunuz? Ben Meclis’te, Adalet Bakanına sordum, o nerede olduğunu bilmiyor. Eğer siz biliyorsanız gidin bakanınıza da söyleyin.”

/



‘EŞİM DEVLETTE…’

Daha sonraki sokak eylemlerinde kendisi de gözaltına alınan Emniyetteki ilginç bir karşılaşmayı da Kronos aracılığı ile aktarmıştı.   Emniyette kayınvalidesinin ve kayınpederinin eşine “hain” diyen polis amiriyle karşılaştığını aktaran Yılmaz, şunları söyledi:

Eşime hain diyen amirle ilgili suç duyurusunda bulundum. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da TBMM’de soru önergesi verdi. Polisler bugün eşimin anne ve babasını karşılarında görünce, “Ne işiniz var burada” demiş. Onlar da, “Oğlumuzu aramaya geldik.” demiş. Oğullarını arama eyleminde gözaltına aldıkları sırada oğullarına “hain” dediklerini hatırlatmış. Polis amiri, “Ben hain falan demedim” diyerek sözlerini inkar etmiş. Kayınvalidem de, “Twitter’a bak, videoları var” demiş. Bu sırada konuşmalarına şahit olan başka bir polis, “Suçsuzsa devlet ne yapsın oğlunuzu” diyerek söze karışmış. Demek ki o polis de kabul ediyor eşimin kaçırıldığını ve devlette olduğunu. Annesi de bunun üzerine, “Suçluysa neden kaçırılmadan bir ay önce tahliye edildi, suçlular mahkemeye çıkarılır, kaçırılmaz” demiş.

“Burada iki durum var” diyen Sümeyye Yılmaz, sanıyorum açtığımız davadan, Meclis’teki soru önergelerinden ve de tweeterdaki tepkilerden çekinen polisler inkar yolunu seçiyor. İkincisi, eşime “hain” diyen amirin yanındaki polisin söyledikleri. Onlar da kabul ediyor, devlet kaçırdı. Bunu böyle mi anlamam lazım” diyerek sözlerine şöyle devam ediyor:

Biz bir mafya devleti miyiz? İnsanlar evinin önünden, sokak ortasından nasıl kaçırılır? Eşimin annesi ve babası bugün yine yolda yürürken gözaltına alındılar. Nereye gidecekleri bile belli değil. Rahatça yürüyemeyecek miyiz Kızılay’da artık…




32 yaşındaki Mustafa Yılmaz, özel hastanelerde çalışan genç bir Fizyoterapistti. KHK’yla ihraç edilen eşi Sümeyye Yılmaz ise Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nde araştırma görevlisiydi.

19 Şubat 2019 sabahı 07:24’te evinden çıkan Mustafa Yılmaz’dan haber alınamadı.

ANKARA BAROSU RAPOR YAYINLADI

Ankara Barosu, Şubat ayı içinde kaçırılan 6 kişiden biri olan Mustafa Yılmaz’ın kaçırılmasıyla ilgili hazıran ayında bir rapor yayınladı. Şubat ayında kaçırılan 6 kişiden biri olan Mustafa Yılmaz’la ilgili eşi Sümeyye Yılmaz, Baro’ya başvurmuştu.

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin yayınladığı raporda; Mustafa Yılmaz’ın 2019 yılı Şubat ayında zorla kaybedilen ve Baro’ya başvuran 6 kişiden biri olduğu belirtilmişti.

Raporda şu ifadeler kullanılmıştı:

Başvuru konusu olaya ilişkin Merkezimize ulaşan belgeler incelendiğinde; olaydan haberdar olan savcılığın dördüncü ayını dolduran kayıp vakıasına ilişkin olarak başvuran Sümeyye Yılmaz’ın ifadesini aldığı, Emniyet Müdürlüğü Kayıp e Aranan Şahıslar Büro Amirliği’nin başvuranın kaybedilme gününe ilişkin olmayan bir kamera kaydı gösterildiği tespit edilmiştir. Başta savcılık olmak üzere yetkililerce acil olarak yapılması gereken şu işlemlerin ise yapılmadığı saptanmıştır:

– Kaçırıldığı bildirilen kişinin getirilebileceği ilgili jandarma, polis merkezi ve diğer binaların incelenmesi, olayla ilgili muhtemel görgü tanıkları bulunmaya çalışılmamıştır:

– Kişinin gözaltına alınıp alınmadığını belirlemek amacıyla ortadan kaybolduğu belirtilen tarihlerde ilgili jandarma ve polis merkezlerinde gözaltında tutulanlar soruşturulmamış ifadeleri alınmamıştır;

– İlgili tarihlerde kaçırılma olayının gerçekleştiği iddia edilen bölgede görevli kolluk görevlilerinin ifadeleri alınmamıştır;

– Kaçırma olayının gerçekleştiği iddia edilen bölgelerdeki mobese kayıtları ve varsa özel kamera kayıtları araştırılmamış, bu görüntüler toplanıp, incelenmemiştir;

– Kaçırılma esnasında kullanıldığı iddia edilen araca ilişkin bir araştırma yapılmamıştır;

– GPRS vb. yer bildirimi sağlayabilecek kayıtların araştırılması yapılmamıştır;

– Başta MİT olmak üzere diğer kolluk birimlerine durum bildirilmemiş, bu birimlerin bilgisine başvurulmamıştır;

– Başvurucu ve kaçırıldığı iddia edilen kişinin yakınları, çevresinin ifadesine başvurulmamış, olası risk ihtimalleri değerlendirilmemiştir.

– Bu koşullar altında, başvurucunun eşi Mustafa Yılmaz’ın kaçırılmasına ilişkin yetkili makamların yaşamı koruma ödevi ve etkili soruşturma yükümlülüğünün gereğini yerine getirmediği düşünülmektedir. Zorla kaybetmenin devam eden bir ihlal olduğu düşünüldüğünde; yukarıda belirtilen soruşturmaya ilişkin eksikliklerin derhal tamamlanması için soruşturmanın yenilenmesi gerektiği açıktır.

Rapor yayınlandığı sırada Siyah Transporter vakası olarak bilinen zorla kaybedilme olaylarında 28 kişi kaçırıldı. Kaçırılanların isimler Gökhan Türkmen, Yasin Ugan, Özgür Kaya, Erkan Irmak, Salim Zeybek ve Mustafa Yılmaz’di.

GÖKHAN TÜRKMEN YUSUF BİLGE TUNÇ NEREDE?

Daha sonra ailelerinin verdiği yoğun mücadele sonucunda kaçırılanlardan 4’ü ortaya çıkmıştı. Yasin Ugan, Erkan Irmak, Özgür Kaya ve Salim Zeybek’in aileleri gece geç saatlerde Ankara Emniyetinden aranarak eşlerinin Terörle Mücadele Şubesinde (TEM) olduğu bildirilmişti.

Ancak kaçırılan 6 kişiden ikisi ise hala kayıptı.

Mustafa Yılmaz’ın da hayatta olduğunun anlaşılmasından sonra gözler  ve Gökhan Türkmen ile daha sonra kaçırılan Yusuf Bilge Tunç’ta.
 

Son güncelleme: 21:26 22.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı