• Turkhane Logo

Erdoğan'la ayaküstü görüşmüştü: Görüşmenin yeni detayları kriz çıkardı

Dubai'de geçen ay düzenlenen BM Dünya İklim Eylemi Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelen İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'un görüşmesinin yeni detayları ortaya çıktı.

12:40 10 Ocak 2024 Çarşamba
Erdoğan'la ayaküstü görüşmüştü: Görüşmenin yeni detayları kriz çıkardı
Dubai'de geçen ay düzenlenen BM Dünya İklim Eylemi Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelen İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'un görüşmesinin yeni detayları ortaya çıktı.

Geçen ay Birleşik Arap Emirliklerinin Dubai kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Dünya İklim Eylemi Zirvesinde (COP28) gerçekleşen İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf ile Cumhurbaşkanı Erdoğanın görüşmesi kriz yaratmaya devam ediyor...
Birleşik Krallıkı karıştıran görüşmede İskoçya Başbakanının Birleşik Krallık yetkililerine haber vermeden görüşmesi büyük tepki çekmişti. Dubaide Cumhurbaşkanı Erdoğanla görüşen Yusufa İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron çok sert tepki göstermişti. Cameron, Yusufun İngiliz yetkililer olmadan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesini eleştirerek, Birleşik Krallık üyesi olan İskoçyayı Dışişleri Bakanlığı desteğini çekmekle tehdit etmişti. 

TÜRK HEYETİNİ SUÇLAMIŞTIBu sözlere İskoçya Başbakanı Yusuf çok sert bir yanıt vererek, İngilterenin desteğini çekmesinin İskoç ekonomisine büyük zarar vereceğini belirtmişti.
Hamza, İngiltere Dışişleri Bakanı Cameronın söyleminin kaba ve açıkça yanlış olduğunu aktararak, Erdoğanla görüşme saatinin Türk heyeti tarafından son anda güncelleniğini ancak İngiltereden bir yetkilinin toplantıya katılmasının kendisi için bir sorun olmayacağını ifade eden Yusuf, Önceki toplantılarda görştüklerimiz dışında yeni bir şey konuşmadık demişti.
Fakat İskoçya medyası, krizin yeni detaylarını paylaştı. İskoçyanın saygın gazetelerinden The Herald, görüşmenin sadece birkaç dakika önceden haber verilerek düzenlendiğine dair açıklamayı yalanladı. 

WHATSAPP MESAJLARINDA GERÇEK ORTAYA ÇIKTIİskoçyada Bilgi Edinme Özgürlüğü kapsamında yayınlanan e-postalar ve WhatsApp mesajları, Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmenin teklif edilmesi ile İskoç Hükümeti yetkililerinin Birleşik Krallık Hükümetindeki mevkidaşlarına e-posta göndermesi arasında bir buçuk saat olduğunu ortaya çıkardı.
Yazışmalar ayrıca Yusufun İskoç hükümeti belgesinin hiçbir zaman nihai hale getirilmemesi ve üst düzey yetkililer tarafından onaylanmaması ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden önce başbakanı bilgilendirmek için kullanılmaması nedeniyle toplantıya uygun bir brifing almadan girdiğini ortaya koyuyor.
İskoç medyasında yer alan yazışmalarda COP28de Türk delegasyonuyla görüşme talebinin Yusuftan geldiği ve Yusufun yardımcılarının 30 Kasımda Edinburghdaki Türk Başkonsolosluğuna görüşme talebinde bulunduğu görülüyor.
1.5 SAATLERİ VARMIŞSaat 18:50de yetkililerden biri meslektaşlarına ertesi gün Türk hükümetinden biriyle hızlı bir görüşme şansları olduğunu, ancak o anda kim olduğunu bilmediklerini söyledi. Görüşme Başbakanın programına öğleden sonra 3te olarak eklendi. 
Öte yandan İskoçya hükümetinin İngiliz Dışişleri makamlarına görüşmeyi haber verdiğini fakat herhangi bir saat paylaşmadığını da kaynaklar söyledi. Belgelerde görüşmenin saatinin 1.5 saat önceden belli olduğu da görüldü. Yayınlanan yazışmalarda İskoç yetkililerin İngiliz mevkidaşlarına haber vermek için yaklaşık 1.5 saatleri olduğunu ortaya çıkarırken, bu toplantının daha önce İskoçya Başbakanının söylediği gibi kısa bir süre önce belli olmadığını gözler önüne serdi. 

Son güncelleme: 12:40 10.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı