• Turkhane Logo

Erdoğan’ın Hatay’daki konuşması neden tepki çekti, muhalefet ne dedi?

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen kent olan Hatay'da yaptığı konuşma hem tartışma yarattı, hem de muhalefetin tepkisini çekti.

11:25 05 Şubat 2024 Pazartesi
Erdoğan’ın Hatay’daki konuşması neden tepki çekti, muhalefet ne dedi?
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen kent olan Hatay'da yaptığı konuşma hem tartışma yarattı, hem de muhalefetin tepkisini çekti.





Erdoğan, Antakya Spor Salonu’nda düzenlenen AKP Hatay İlçe Belediye Başkan Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı” dedi.



“Hatay Büyükşehir’de Cumhur İttifakı adayı olarak Mehmet Öntürk kardeşimizi kamuoyumuzla paylaştık. Mehmet kardeşimizin Hataylıların teveccühüne mazhar olduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum” diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:



“Hatay, kamu yatırımlarını noksansız alsa da yereldeki vizyon eksikliği nedeniyle potansiyelini açığa çıkmakta zorlanan şehrimiz… “Şu anda Hatay’daki mevcut yerel yönetim, maalesef şu deprem olayından sonra ‘bad-el harab-ül Basra’ (Arapça bu cümlenin Türkçesi “Basra harap olduktan sonra”. İfade, “İş işten geçtikten sonra” anlamına geliyor) oldu. Nerede belediye başkanı? Yok. İşte şimdi, 31 Mart akşamı yeni bir dönemi, ben inanıyorum ki Mehmet Öntürk kardeşim ve ekibiyle ayağa kaldıracaktır.



“Hatay, iş ve icraat yerine laf üreten CHP zihniyetinin elinde adeta heder oldu. Sizlerin de güçlü desteğiyle 31 Mart’ta Hatay’da yeni bir dönemin kapılarını aralayacağız. El ele, gönül gönüle vererek Hatay’ın hizmet ve eser siyaseti hasretini 56 gün sonra bitireceğiz.”



Erdoğan 5 Şubat’ta Gaziantep İslahiye’deki deprem konutlarının teslim törenine canlı bağlanarak yaptığı konuşmada ise “Afet bölgesini hep gündemimizde tuttuk. Seçim gündeminin deprem gündeminin önüne geçmesine asla izin vermedik” dedi.



”Hatay halkı şantaja boyun eğmemiştir”



Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Erdoğan’ın konuşmasının kentte üzüntüyle karşılandığını söyledi.



“Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Hatay’da daha birleştirici, bütünleştirici ve herkese eşit bir yaklaşımla herkesin hakkını dağıtıcı bir konuşma ve eylemler zincirini yapmasını beklerdik” diyen Savaş, sözlerini şöyle sürdürdü:



“Şunu bilmek lazım ki hepimiz bu ülkenin öz evlatlarıyız. Hatay halkı hiçbir zaman mahzun ve garip değildir. Şantaja boyun eğmemiştir.”



Lütfü Savaş, Hatay’da 2014 ve 2019 yıllarında Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) aday olduğu yerel seçimleri kazanmıştı.



Savaş az farkla kazandığı 2014’teki yerel seçimlerde oyların yüzde 41’ini, 2019’da yapılan yerel seçimlerde ise oyların yüzde 55’ini almıştı.



Daha önce ise 2009’da AKP’den Antakya Belediye Başkanı seçilen Savaş, 2014’te AKP’nin Hatay’da Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i aday göstermesi üzerine istifa ederek CHP’ye katılmıştı.



CHP, 2014 ve 2019’dan sonra 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için de Savaş’ı, parti içinde bazı kesimlerin eleştirilerine karşın, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak açıklamıştı.



”Depremzedeye tehdit olur mu?”



CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir’de gazetecilere yaptığı açıklamada Erdoğan’ın sözleri için, “Gerçekten vicdan, akıl, yürek sahibi kimsenin bırakın söylemeyi, duymaya bile tahammül edemeyeceği sözler. Hataylılara siyasi şantaj yapılmasını Hataylılara havale ediyorum. Kalbinin yerinde taş olsa bu laf edilmez. Depremzedeye tehdit olur mu?” dedi.



”Hatay’ı sen mahsun ve garip bıraktın”



Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, X hesabından yaptığı açıklamada Erdoğan’ı, Hatay’ı “mahzun ve garip bırakmakla” suçladı.




Hatay’ı SEN mahzun bıraktın, garip bıraktın. Sen kimi tehdit ediyorsun? Yedi düvele boyun eğmemiş bu millet senden mi korkacak! Sanma ki tehditle, şantajla, korkuyla bu millet sana boyun eğer. Bizim Canımız Hatay’da. Unutma Zulüm ile abad OLUNMAZ— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) February 4, 2024




”Hatay’a gözlerinizi kapattığınızın resmen itirafı”



CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ise Erdoğan’ın sözleri için, “Kamunun kaynaklarını eşit ve adil bir şekilde vatandaşlara, yurttaşlara dağıtmadığınızı kendi ağzınızla itiraf ettiniz. ‘Bizden olursanız bize oy verirseniz, hizmet gelir’ demek istediniz. Bu Hatay’a bakmadığınızın gözlerinizi kapattığınızın resmen itirafıdır” dedi.



X hesabından yayımladığı videoda , “Biz siyasi aidiyet duygusundan arınmış bir şekilde hizmet istediğimizi her fırsatta sizlere ilettik. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu şantajına asla boyun eğmeyeceğiz” diye konuşan Kara sözlerini şöyle sürdürdü:



“Hatay’da 260 bine yakın konut ihtiyacımız var. Dün daha 7 bin küsür konutun kurasını çektiniz. 2 ay sonra 75 bin. Yıl sonunda 200 bin adet konut diyorsunuz. Siz depremin akut döneminde de ‘1,5 yıl içerisinde 300 bin konut teslim edeceğiz’ demiştiniz. O bakımdan biz, bize verilen sözlere değil, eylemelere… Somut unsurlar üzerinden konuşmak istiyoruz. Hatay halkı size 31 Mart’ta gereken cevabı sandıkta verecektir.”



Bir diğer CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da, Erdoğan’ın sözleri için “Asrın itirafı” dedi. Güzelmansur, Hatay’ın, “21 yıllık AKP iktidarının üvey evladı” olduğunu savundu.



Can Atalay: Ülkem adına utanç verici



14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili seçilen ancak geçen hafta milletvekilliği düşürülen Can Atalay, Erdoğan’ın sözleri için, “Ülkem adına utanç verici” dedi.



”Anlayışınız batsın”



İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkanı Turhan Çömez, Erdoğan’a şu sözlerle tepki gösterdi:



“Çaresizlik içinde itiraf ediyor; Oy yoksa hizmet yok diyor. Örnek veriyor, yine aynısı olur diyor. Ve tehdit ediyor. Anlayışınız batsın.”



”Çok talihsiz bir açıklama”



12punto’ya konuşan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan da Erdoğan’ın sözleri için “Çok talihsiz bir açıklama” dedi.



AKP’nin “seçmeni tehdit ederek sonuç almak gayreti içerisinde” olduğunu belirten Çalışkan, “Hatay’da kaybın fazla olmasının önemli nedenlerinden bir tanesi Belen Geçidi’yle Hatay’a ulaşımın zor olması. Ama esas neden hükümetin Hatay’a şaşı bakması ve buradaki yönetimin diğer deprem bölgelerine kıyasla muhalefetteki tek belediye olması” diye konuştu ve ekledi:



“İktidarla belediye arasındaki çekişmenin belediyeye baskı altına almanın ve belediyeden intikam almanın sonucu olarak böyle bir olumsuzluk yaşandığı düşüncesindeydim. Halen fikrimi koruyorum. Bununla ilgili belli kesimler tepki göstermişti ama maalesef bu sözün haklılığı dün maalesef çok üzülerek belirtiyorum, tescillenmiş oldu.”



****



İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Cuma günü, 6 Şubat depremlerinde 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.



Resmi verilere göre Hatay’da depremler sonucu 24 bin 147 kişi hayatını kaybetti.



Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe Servisi’ne konuşan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Deprem sonrası Hatay’dan ayrılan 563 bin 751 kişiden 434 bin 216’sı geri döndü” dedi.



Vali Masatlı, şehirlerine sahip çıkan Hataylıların barınma sorunlarını çözmek için çalışmalarına devam ettiklerini belirterek “Hatay’da 80 bin 323 bina yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Bu 270 binden fazla bağımsız bölüm demek oluyor. Biz ilk etapta rezerv alanlarda 42 bin 850 bağımsız bölüm, 14 bin ticarethane, 28 bin 850 konut için çalışmalara başladık’’ diye konuştu.

Son güncelleme: 11:25 05.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı